4.6.22

“Το ρεμπέτικο μέσα από τη μελέτη της δισκογραφίας: μύθοι και πραγματικότητες”. 40 ΦΩΤΟ

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger
Την Παρασκευή 3 Ιουνίου στον χώρο του πνευματικού κέντρου του Δήμου Κατερίνης (άνω όροφος) πραγματοποιήθηκε ομιλία με τίτλο: “Το ρεμπέτικο μέσα από τη μελέτη της δισκογραφίας: μύθοι και πραγματικότητες”.Ομιλητής ήταν ο κ. Ευαγγέλου Γιώργος, μουσικός, μουσικολόγος, υπ. διδάκτορας του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο οποίος παρουσίασε τις αποδόσεις, τις "διασκευές" των τραγουδιών με τις επιρροές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, στην Ελλάδα, την Ανατολή, τα Βαλκάνια, την Κ. Ευρώπη και την Αμερική.
Από τον όρο "Ρεμπέτικο", τη γέννηση, την πορεία και τη εξέλιξη του ρεμπέτικου τραγουδιού όπως το γνωρίζουμε σήμερα, τα χαρακτηριστικά του απέχουν παρασάγγας. Το ρεμπέτικο τραγούδι είναι το ελληνικό αστικό τραγούδι που εξελίχθηκε μέσα από την ελληνική μουσική παράδοση, του δημοτικού τραγουδιού και των κλέφτικων από τους κατοίκους των ελληνικών πόλεων και αναπτύχθηκε μετά το 1922 με την άφιξη των Μικρασιατών στην Ελλάδα.
Το ρεμπέτικο, σήμερα, ανήκει επίσημα στον κατάλογο μνημείων άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.


Ηταν ακόμη μια εκδήλωση από τις Εαρινές Ημέρες Μουσών που διοργανώνει η Ε.Π.Μ. με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού του Δ. Κατερίνης και σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν μια εκδήλωση με χαρακτηριστική την παρουσία πολλών γνωστών μουσικών της Κατερίνης, γεγονός που δηλώνει το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας για τα πολιτιστικά, αρκεί να υπάρχει το κίνητρο. Αυτό το κίνητρο, με τη πλουραλιστική θεματογραφία του, προσφέρει φέτος η Ε.Π.Μ. μέσω των Εαρινών Ημερών Μουσών και αξίζουν συγχαρητήρια.