3.4.21

ΔΗΜΟΣΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ της Κατερίνης. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΑΒΕΡΩΦ ΑΘΑΝ.& ΕΜ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ [Του Απ. Θ. Γανωτή]

Η πρόσοψη του εστιατορίου ΑΒΕΡΩΦ. Φωτογραφία του 1945.
Το εστιατόριο ΑΒΕΡΩΦ των αδελφών Αθανασίου και Εμμανουήλ Δημ. Οικονόμου "τσ' Γραμματής" κατά την Σκοτινιώτικη ντοπιολαλιά, που ήταν του γένους Δάμπλια.
 Ο πατέρας του, Πουτιός (Δημήτριος) πέθανε στα τριαντατρία του χρόνια στη Ραψάνη από σκολικοϊδίτη. Ο Θανάσης (1919 -1980) σύζυγο είχε την Μαριγούλα Γαβρή και ο Μανώλης 1922 - 2004) σύζυγος του η Κατερίνα Γεωργίου (Λιόλια) Καρκαφίρη.
Πρωτολειτούργησε το 1942. 
Το εστιατόριο βρισκόταν στην δεξια πλευρά εκεί που τελειώνει το πρώτο σκίαστρο. Ο ιστορικός πλάτανος κόπηκε κατά την διάνοιξη της οδού Ανδρούτσου. Ήταν το καφενείο του Κορομπίλη, των χωριατών, επειδή σύχναζαν οι επιβάτες των λεωφορείων, ενώ το Πανελλήνιο του Παρτσαλίδη των χαμάληδων, στο καφενείο του Μαλαμανίδη που ήταν απέναντι την Εκκλησία Θεία Ανάληψη οι των αστικών, στο Εθνικό που πήγαινε η ελίτ και αργότερα μετονομάστηκε σε Ελληνικό στη θέση που σήμερα είναι η Βαλέρια, το Βυζάντιο Παναγή Τσαλδάρη του Γιώργου Βασιλειάδη, το Κεντρικό Μεγάλου Αλεξάνδρου και Γεωργάκη Ολυμπίου που σήμερα είναι το Φαρμακείο Ζάνα 

Βρισκόταν επί της οδού Ιω. Κοσμά, στην Κατερίνη,πλάι στο καφενείο του Κορομπίλη το οποίο ήταν γωνιακό αφού είχε πρόσοψη και επί της οδού Αβέρωφ.
Το 1960 γκρεμίζεται για να κτιστεί το σημερινό κτήριο όπου ήταν ο κινηματογράφος ΣΟΝΙΑ.
Αυτό το διάστημα μεταφέρεται επί της οδού Παρθενίου Βαρδάκα, στο καλαίσθητο κτήριο όπου στεγαζόταν και το Δημαρχείο ακριβώς πίσω από την σημερινή στάση των αστικών λεωφορείων.
Το κτήριο αργότερα δωρίζεται στο Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, με την προϋπόθεση κάθε χρόνο να φοιτούν δύο Κατερινόπουλα.
Στο βάθος αριστερά του Βαρνάβειου κτηρίου μεταφέρθηκε το εστιατόριο. Σήμερα είναι σταθμός αυτοκινήτων.

Το 1963 που τελείωσε η οικοδόμηση του κτηρίου ξαναεπιστέφει στην παλαιά του περίοπτη θέση, αφού απέναντί του ήταν η αφετηρία των λεωφορείων Κατερίνης. Στη θέση που κατείχε, σήμερα είναι το κατάστημα υποδημάτων του κ. Μανώλα. Λειτούργησε μέχρι το 1977, χρονιά συνταξιοδότησης των αδελφών Το εστιατόριο μεταβιβάζεται στο γιό του Μανώλη, Τάκη, λειτουργώντας το μέχρι το 1987, αφού ο ιδιοκτήτης Σταύρος Στεργιάδης αποφάσισε να το πουλήσει. Παρά τις ενέργειες αγοράς του χώρου από την οικογένεια Οικονόμου, ο χώρος αλλάζει ιδιοκτήτη. 'Ετσι το εστιατόριο κλείνει οριστικά λόγω ιδιοχρησίας.









Οι φωτογραφίες είναι προσφορά του αείμνηστου Μανώλη Οικονόμου, εκτός από μία ερανιζόμενος από το βιβλίο του Παρασκευά Καλπακτσόγλου, "Το σπίτι μου...Η γειτονιά μου...Η πόλη μου..."και από το fecebook που αναρτήθηκε από το (olymposvoice.blogspot).

Απ. Θ. Γανωτής