14.4.21

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ :Οι Γερμανοί στην Πιερία-Μοναδικές φωτογραφίες με άρματα και στρατιώτες στην Κατερίνη.Η μάχη γύρω από το Κάστρο του Πλαταμώνα...15/16 Απρ. 1941

Συλλεκτικές μοναδικές φωτογραφίες από την κατοχή, από το πέρασμα και την εγκατάσταση των Γερμανών στην Πιερία από τον Απρίλιο του 1941 από

το βιβλίο του Παρασκευά Καλπακτσόγλου αλλά και από το δικό μας αρχείο.
Φωτογραφίες που μας θυμίζουν τους κατακτητές στον τόπο μας, στη γη μας...
Δεν ξεχνώ

Οι φάλαγγες των Γερμανών Ναζί χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή για την κάθοδό τους προς Αθήνα μετά τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής του Κάστρου Πλαταμώνα στα μέσα Απριλίου 1941. Πίσω τους διακρίνεται η βίλα Μοσκώφ.


***
Γερμανοί στρατιώτες φωτογραφίζονται στο Πάρκο της Κατερίνης μετά την είσοδό τους στην πόλη ως κατακτητές τον Απρίλιο 1941.




***

Απρίλιος 1941. Γερμανοί "Ορεινοί κυνηγοί" της 5ης Μεραρχίας κατευθύνονται προς την Κατερίνη χρησιμοποιώντας ως οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή.. Η φωτογραφία είναι σε περιοχή μεταξύ Κίτρους - Κορινού.



















Δρόμος προς Παραλία Νέου Παντελεήμονα (κάτω από το Κάστρο).
 Το τάνκς έπεσε σε ναρκοπέδιο στο ρέμα " Γριντιά" αριστερά του δρόμου όπως κατεβαίνουμε για την παραλία. 
Ελάχιστα συντρίμμια του τανκς παραμένουν θαμμένα σήμερα (στο δάσος), ενώ μετά τη λήξη του πολέμου, μικρά παιδιά από το χωριό του Παντελεήμονα θα παίζουν στην περιοχή με τα εξαρτήματα που απέμειναν από το κατεστραμμένο τανκς.




Γερμανικά αεροπλάνα πάνω από τον Πλαταμώνα
Στην Βίλα κυματίζει η γερμανική σημαία
Η πυροβολαρχία που βρισκόταν στην θέση "Κοσάρι" κατέρριψε ένα Stukas που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στον βυθό της θάλασσας ανοικτά από την ταβέρνα "Φλοίσβος "







"ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ"
Στίς 15 καί 16 Απριλίου 1941 κατά την ναζιστική εισβολή στην Ελλάδα , πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες για την προάσπιση της περιοχής του Πλαταμώνα της σιδηροδρομικής γραμμής και του Κάστρου,   μέ τήν συμμετοχή Νεοζηλανδών στρατιωτών, 
οι οποίες έμειναν στην ιστορία 
ως « Μάχη του Πλαταμώνα »
Οι μάχες έγιναν μεταξύ Κάστρου καί Ν. Παντελεήμονα με πάρα πολλά θύματα εκατέρωθεν.







Στην μάχη του Πλαταμώνα, συμμετείχε το 21ο ΝΖΤΠ της 5ης Ταξιαρχίας της 2ης ΝΖΜΠ. Καίτοι εθελοντές και απειροπόλεμοι αντιστάθηκαν σθεναρά υπό την διοίκηση του Αντ/ρχη Ν. Μακι, (βετεράνου του Α' Π.Π. και νομικού στο επάγγελμα) για 36 ώρες. 
Η γραμμή Άμυνας εκτείνονταν από την παραλιακή ζώνη στο ύψος του κάστρου μέχρι τον οικισμό του π. Παντελεήμονα. 
Όταν η άμυνα τους υπερκεράστηκε από τον προαναφερομενο οικισμό υποχώρησαν στα Τέμπη με απώλειες 36 νεκρούς, τραυματίες και αγνοουμενους από το σύνολο των 780 περίπου ανδρών του 21ου ΝΖΤΠ.
Στην συνέχεια δόθηκε η μάχη των Τεμπών με την συνδρομή δύο Ταγμάτων Αυστραλών της 16ης Αυστραλιανής Ταξιαρχίας η οποία καθυστέρησε τις γερμανικές δυνάμεις μέχρι την 18η Απριλίου που ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός τους, προκειμένου το σύνολο των συμμαχικών δυνάμεων να προλάβει να διέλθει από την Λάρισα και να αφιχθεί στην τελική τοποθεσία επιβράδυνσης του εχθρού, αυτής των Θερμοπυλών- Μπράλλου.
Μετά την τελευταία μάχη στην προρρηθείσα αμυντική γραμμή, μέσω του Πόρτο Ράφτη, οι Νεοζηλανδοί έφτασαν στην Κρήτη με βρετανικό οπλιταγωγό.
 Συνολικά είχαν 14 νεκρούς, 26 τραυματίες και 235 αιχμάλωτους ως απώλειες.

ΠΗΓΗ: ΠΛΑΤΑΜΩΝΑΣ ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ