18.3.21

Αρχείο Αδελφών Ξενίδη ΕΞΙ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Σ.Φ.Κ. ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΦΩΤΟ

  Η έμπρακτη αγάπη για τον Σύνδεσμο Φιλάθλων Κατερίνης «Πιερικός», ξεπέρασε το πάθος και αγγίζει πλέον τα όρια του μοναδικού. Και αυτός...

ο «έρωτας» μεταφράζετε στη δημιουργία ενός αρχείου άρτια δομημένου, με χρονολογική καταγραφή και απεικόνιση, σίγουρα αξιοζήλευτου συγκρινόμενου με την οργάνωση των αντίστοιχων βιβλιοθηκών και αρχειακών χώρων, που όμως περιμένει την ανάδειξη και την αξιοποίησή του.

Το αρχειακό αυτό υλικό, ένας αξιοθαύμαστος «κοιμώμενος γίγαντας» που ξυπνά αναμνήσεις, το συγκέντρωσαν, το επεξεργάστηκαν και το αρχειοθέτησαν με πολύ μεράκι δύο αγνοί φίλαθλοι της ομάδας της Πιερίας, οι αδελφοί Νικόλαος και Δημήτριος Ξενίδης, τους οποίους μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως τους ρομαντικούς διαβάτες ενός πονήματος στη ιστορική διαδρομή της μνήμης.

Στον προσωπικό τους χώρο σε ερμάρια και προθήκες …αποθηκεύεται η ιστορική ταυτότητα του Πιερικού, αλλά και μέρος της αθλητικής ιστορίας του τόπου μας. Από αναφορές στα προ της δημιουργίας του Πιερικού αγωνιστικά δρώμενα, με τις συναντήσεις των δύο ομάδων της Κατερίνης, του Μεγάλου Αλεξάνδρου και Ολύμπου από τις οποίες μέσω συγχώνευσης προέκυψε ο Πιερικός, ίσαμε με το σήμερα.

Από την ενδεκάτη Απριλίου του 1961, τη γενεσιουργού ημερομηνία της ίδρυσης του κορυφαίου ποδοσφαιρικού συλλόγου της Πιερίας και μέχρι τώρα, το πολύτιμο αυτό αρχείο ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ στην διαδρομή του Πιερικού, περιλαμβάνει αναλυτικά όλες τις αθλητικές συναντήσεις, τις καταστατικές και εκλογικές διαδικασίες, τις διοικητικές επιλογές και αποφάσεις, τα ονοματεπώνυμα διοικήσεων, προπονητών, ποδοσφαιριστών αλλά και αθλητών των λοιπών τμημάτων του σωματείου, τους διεθνείς αθλητές, καθώς και τα αποτελέσματα των ποδοσφαιρικών αγώνων και τις βαθμολογίες.

Όλα αυτά με χειρόγραφη καταγραφή, με αποκόμματα αλλά και με αυτούσιες εφημερίδες εποχής και περιοδικά. Όλα τοποθετημένα και τακτοποιημένα στους περίπου διακόσιους φακέλους, κλασέρ, πλαστικοποιημένα δίφυλλα. Επίσης το αρχείο διανθίζεται με πληθώρα φωτογραφιών και λήψεων εικόνας, ήχου και ιντερνέτ, αλλά και σειράς αναμνηστικών.









Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΞΕΝΙΔΗΣ

«Από τα τέλη της δεκαετίας του ΄70, μαζί με τον αδελφό μου Δημήτριο, ξεκινήσαμε να συγκεντρώνουμε ότι αφορούσε τον Πιερικό. Υπήρχαν ημέρες, κυρίως Δευτέρες, που αγοράζαμε με το χαρτζιλίκι μας μέχρι και δέκα εφημερίδες. Αποδελτιώναμε και συγκεντρώναμε ότι αφορούσε την ομάδα μας. Το πράτταμε όμως με μεράκι», αναφέρει ο συλλέκτης Νικόλαος Ξενίδης.

Ενώ επισημαίνει: «Αφιερώσαμε πολύ χρόνο αναζητώντας ιστορικό υλικό και αρχεία στην Εθνική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης (για χρόνια φιλοξενούμενη στη ΧΑΝΘ), έτσι ώστε να συμπληρώνουμε ότι μας χρειάζεται. Θεωρώ ότι δεν μας λείπει τίποτε από τα εξήντα χρόνια της διαδρομής του Πιερικού, τόσο από τις μεγάλες στιγμές δόξας όσο και από τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια.»

Και συμπληρώνει: «Με αφορμή ότι τούτη τη χρονιά εορτάζουμε τα εξηντάχρονα, διαθέτουμε προς χρήση το αρχείο μας για τη συγγραφή της ιστορίας αλλά και την ανάδειξή του σε εκθεσιακό χώρο. Είναι κρίμα να μείνει αναξιοποίητο. Προσφέρεται ακόμα για μελέτη και έρευνα φοιτητών στις διπλωματικές τους εργασίες.

Τόσο το δικό μας αρχείο όσο και το αντίστοιχο των εφημερίδων του συντοπίτη μας, επίσης συλλέκτη Παναγιώτη Πετρίδη, πρέπει να τα αναδείξουν φορείς και πολίτες που αγαπούν όπως και εμείς τον Πιερικό. Αξίζει να αναφερθεί ότι πριν την πανδημία η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, πρότεινε να προχωρήσουμε σε επιλογές συγγραφικού και εκθεσιακού χαρακτήρα με βάση το υλικό. Τέλος οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στο μέλος της επιτροπής για τη δημιουργία του Αθλητικού Μουσείου Πιερίας και συμπαραστάτη μας, τον αγνό φίλαθλο, τον Δημήτριο Αδαμόπουλο, την «ψυχή» της πρωτοβουλίας μας, καθώς και την εκπαιδευτικό-προϊσταμένη καινοτόμων δράσεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μιράντα Παππά, επίσης μέλος της ίδιας επιτροπής και της τεκμηριωμένης αναζήτησης αθλητικών δεδομένων και υλικού του χθες»

Οι, Νικόλαος Ξενίδης και Δημήτρης Αδαμόπουλος συναντήθηκαν πρόσφατα και αντάλλαξαν απόψεις για την καταγραφή της ιστορίας του Πιερικού και την ίδρυση του αθλητικού μουσείου στην Κατερίνη. Παράλληλα ο κ. Ξενίδης σε σύντομη ξενάγηση στους χώρους του αρχείου, προέβη στην ενημέρωση της προσθήκης πολύτιμων εφημερίδων της εποχής του 1963, όπως του τελικού κυπέλλου Ολυμπιακός-Πιερικός 3-0 και άλλων εντύπων της δεκαετίας του ΄70.

Ο κ. Αδαμόπουλος, τόνισε: «Κάθε φορά που βρίσκομαι στους χώρους του αρχείου νοιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση. Είμαι στη διάθεση του Νικολάου και του Δημητρίου Ξενίδη για οποιαδήποτε βοήθεια και υποστήριξη στις όποιες επιλογές τους. Αντικρίζω με συγκίνηση αυτόν τον πλούτο που πρέπει να αξιοποιηθεί. Είναι μια πραγματική αθλητική εγκυκλοπαίδεια.»

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ

Πράγματι το υλικό αυτού του αρχείου των αδελφών Ξενίδη, είναι ένας θησαυρός. Για την υλοποίησή του αφιέρωσαν πολύτιμο προσωπικό χρόνο, ξόδεψαν στιγμές και χρήμα. Γνωρίζω επίσης ότι οι συλλέκτες πρότειναν την αξιοποίησή του από φορείς της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς από τους περισσότερους η ανταπόκριση κατά παράξενο τρόπο ήταν αρνητική. Κρίμα.

Ας διδαχθούν λοιπόν από τη ρήση του Αρχαίου τραγικού, Ευριπίδη, ότι: «Όλβιος όστις ιστορίης έσχεν μάθησιν» Δηλαδή: «Τυχερός όποιος διδάχθηκε ιστορία».

Ο χρόνος θα δείξει…



Ρεπορτάζ: Περικλής Χατζηγιάννης