20.2.21

Ύψωσαν "τείχη" Ελευθερίας, Δημοκρατίας και Αντίστασης.Γράφει ο Ηλίας Χρυσικός- Το σαμποτάζ του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο Πιερίας

Όπως με περιέγραψε ο συγχωρεμένος πατέρας μου, χωρίς να υπάρχει οπτική επαφή, οι όμηροι, -μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του-, οδηγήθηκαν... πίσω από ένα σταθμευμένο τρένο και στις στις 23 Φεβρουαρίου 1943 στον Σ.Σ Κατερίνης γράφτηκε ο επίλογος από τα ναζιστικά πολυβόλα που έκοψαν το νήμα της ζωής 40 Αγωνιστών - Πατριωτών.
Ήταν τα αντίποινα για το σαμποτάζ του μεταλλείου χρωμίου στον Άγιο Δημήτριο, που έπληξε τη λειτουργία της πολεμικής μηχανής του Γ΄ Ράιχ.
Ήταν τα αντίποινα, για δύο Γερμανούς στρατιώτες που είχαν εκτελεστεί, πιθανότατα για αντίποινα στην εκτέλεση 117 αμάχων στο Δομένικο της Θεσσαλίας.
Εκτελέσθηκαν και θυσιάστηκαν, από την εκδικητική μανία του ναζισμού και έγιναν ολοκαυτώματα της αντίστασης, της ειρήνης και της ελευθερίας.
Ελάχιστο χρέος μας προς αυτούς είναι να τους τιμούμε, να τους θυμόμαστε για πάντα και να βιώνουμε το συγκλονιστικό μήνυμα της θυσίας τους.
Είναι οι δικοί μας Άνθρωποι. Είναι ένα "κομμάτι" της ιστορία μας, που μας θυμίζει ότι οι νεκροί μας είναι εδώ, παρόντες σε αυτή την πόλη μας την Κατερίνη που "κοιτάζει" με αισιοδοξία το αύριο.