20.2.21

Πέρθα Καλέμη: Κι όμως τα «Αταξίδευτα όνειρα» της …μας ταξιδεύουν!

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος 
Συγγραφέας -blogger
Διαβάζοντας τα ποιήματα της συλλογής της Πέρθας Καλέμη, «Αταξίδευτα όνειρα», με τη χαρακτηριστική γραφή, ξαφνιάζεσαι στην πρώτη ανάγνωση. Αυτό όμως είναι και η αιτία για να διαβάσεις τη συλλογή περισσότερο «προσεκτικά» σε μια δεύτερη ανάγνωση...

Συλλέκτης εικόνων και αισθημάτων της ζωής, μετουσιώνει στην ποίησή της, όλα όσα εκπέμπουν την ωραιότητα των αισθημάτων και αγγίζουν την ψυχή της.
Εκθέτει τα αισθήματά της, με λυρισμό, με ρομαντισμό, με ευαισθησία, με τρυφερότητα, θαρρείς σα να συλλέγει μικρά αγριολούλουδα και μας προσφέρει το άρωμά τους με χαμόγελο.

Όσοι μελέτησαν το έργο της, εκθειάζουν με τις αναλύσεις τους, φιλολογικά-λογοτεχνικά, την τεχνική της και την αυστηρή επιλογή των λέξεων με επίμονο κοσκίνισμα , ώστε να επιλέξει αυτές που η μία δίπλα στην άλλη θα μετουσιώσουν τα μηνύματά της.

Η χρήση δε, σε κάποιες περιπτώσεις ποιητικών εκφράσεων και λέξεων από την ντοπιολαλιά της Λέσβου, δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στα «Αταξίδευτα όνειρα».
Προσωπικά κρατάω τις εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς που δημιουργούν στη φαντασία του αναγνώστη, οι λέξεις και η ένταση των αισθημάτων της.

Η Πέρθα Καλέμη, κινείται στο χώρο των τεχνών, από την ποίηση στο θέατρο, από τα καλντερίμια της Λέσβου στις θεατρικές σκηνές, από τις καθημερινές ενασχολήσεις ως τις ατενίσεις στο πέλαγος και τον ορίζοντα της φαντασίας κι επιστρέφει φορτωμένη αισθήματα στο χαρτί και καταθέτει τις συγκινήσεις και τα αισθήματά της με μοναδικό τρόπο. Μοιράζεται μαζί μας, την ομορφιά της ζωής και την αποδίδει σε όλες τις εκφάνσεις της με λυρισμό, αγγίζοντας ευαίσθητες χορδές.

Μας πιάνει από το χέρι και μας οδηγεί στο ξέφωτο, να αντικρίσουμε την ομορφιά μαζί της, για να γίνουμε καλύτεροι. Να οπλιστούμε με δύναμη να συνεχίσουμε την πορεία της ζωή μας, αισιόδοξα, αφήνοντας πίσω το γκρίζο των χαλεπών καιρών που μας έλαχαν απρόσμενα σήμερα. Μας δίνει το χέρι για να προχωρήσουμε μαζί, σε έναν κόσμο υποφερτό. Αυτό που επιτυγχάνει άλλωστε κάθε τέχνη.

Τα «αταξίδευτα όνειρα», όσο κι αν ο τίτλος, προσπαθεί να σε εγκλωβίσει στο υπόγειο της πραγματικότητας, σε ταξιδεύουν στον κόσμο της ποίησης, αποδρώντας κάθε φορά που ξεφυλλίζεις τις σελίδες της συλλογής.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθώ στο εικαστικό κομμάτι με τα σπουδαία έργα της Καίτης Μεσσηνέζη, που διανθίζουν την έκδοση. Χρώματα και λέξεις, λέξεις και εικόνες, εικόνες και αισθήματα, αισθήματα και άνθρωποι, μαζί, ολοκληρώνουν την περιήγηση στο όνειρο για να αντιμετωπίσουμε τη σκληρή πραγματικότητα, προσφέροντας στην ξηρασία της την απαραίτητη υγρασία. 
Για μια καλύτερη ζωή.
 Για όλους.
 Για όλους μαζί ή για τον καθένα χωριστά.


Πέρθα Καλέμη σε ευχαριστούμε