6.2.21

Ο γιατρός Παύλος Ολύμπιος. Ένας αλησμόνητος Λιτοχωρίτης!ΦΩΤΟ

Ένας γιατρός, που έμεινε αξέχαστος στο
Λιτόχωρο, τόσο για την άψογη επαγγελματική του συμπεριφορά, όσο για το ήθος, την αγωγή και το κύρος του.
Ας γνωρίσουμε τον υπέροχο αυτόν άνθρωπο και γιατρό!
Ο πατέρας του, Δημήτρης Γεροτζωρτζος, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λιτόχωρο.
Σε νεαρή ηλικία εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη. Εκεί το 1892 γεννήθηκε ο Παύλος. (Η αλλαγή του ονόματος από Γεροτζωρτζος σε Ολύμπιος, έγινε όταν ξεκίνησε το σχολείο, επειδή η καταγωγή ήταν από τον Όλυμπο).
Το 1910 ο Παύλος έφυγε από την Σμύρνη.
Ήρθε στην Αθήνα και σπούδασε στην ιατρική σχολή Αθηνών.
Θέλοντας να γνωρίσει την γενέτειρα του πατέρα του επισκεπτόταν το Λιτόχωρο συχνά. Το καλοκαίρι του 1924 γνώρισε την γυναίκα του Όλγα Βλαχοπούλου.
Παντρεύτηκαν και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο Λιτόχωρο.
Ως γιατρός πάλεψε μέρα και νύχτα για την ζωή και τον πόνο των συγχωριανών του. Δεν υπήρχε σπίτι που δεν μπήκε ή σπίτι, που "δεν τον γύρεψε".
Αντιμετώπισε την ελονοσία και γιάτρεψε δεκάδες συμπατριώτες μας, που προσβλήθηκαν απ' την αρρώστια.
Δεν χρησιμοποίησε το ιατρικό του επάγγελμα για να πλουτίσει.Δεν απέκτησε δικό του σπίτι και έμεινε με ενοίκιο στην οικία Παπαγιάννη (σήμερα το μαγαζί του Βρέττα) και κατόπιν στη οικία Γκουντελια (σήμερα ιδιοκτησία του Δήμου). Βοηθούσε τις φτωχές οικογένειες, αγόραζε ο ίδιος τα φάρμακα σε φτωχούς και ανήμπορους συνανθρώπους μας, προικοδοτησε άπορες κοπέλες, έδινε χρήματα για την αγορά τροφίμων στα φτωχά σπίτια κατά τις επισκέψεις του. Δώρισε βιβλία ανεκτίμητης αξίας και έδωσε μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά εγκυκλοπαιδειών και λεξικών τα οποία έχουν μεγάλη αξία σήμερα.
Υπήρξε ένας ευπατρίδης...
Υπηρέτησε ως αγροτικός γιατρός το Λιτόχωρο και τα γύρω χωριά για 37 ολόκληρα χρόνια.
Στην κοινωνία του Λιτοχώρου η μνήμη του έμεινε αιώνια και άφθαρτη.....
Συνταξιοδοτήθηκε το 1961 και πέθανε στην Αθήνα στις 8 Ιουλίου του 1969.
Σωτήρης Μασταγκάς

Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Θεόδωρος Κάκκαλος
Η Γεν. Γραμματέας, Ελένη Καναβούρα
Στις φωτογραφίες ο γιατρός Παύλος σε ώρα καθήκοντος.





Ο Σύλλογος θα (ανα)δημοσιεύει κείμενα και άρθρα που έχουν σχέση με την Τοπική Ιστορία της περιοχής του Λιτοχώρου και όχι μόνο! Έτσι θα ανασύρει από τη λήθη της Ιστορίας γεγονότα, στιγμιότυπα και προσωπικότητες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κουλτούρα του τόπου μας.
Σήμερα η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στον αλησμόνητο Λιτοχωρίτη γιατρό Παύλο Ολύμπιο. Από το Λιτόχωρο αναδείχθηκαν πολλές προσωπικότητες της Ιατρικής Επιστήμης που τίμησαν με την προσφορά τους τον Όρκο του Ιπποκράτη από τον 19ο αιώνα μέχρι και σήμερα! Ένας από αυτούς ήταν και ο γιατρός Παύλος Ολύμπιος.
Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την Eva Tziouka , την Maria Papathanasiou και τον Σωτήρη Μασταγκά για το υλικό της σημερινής ανάρτησης.