Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης από τα Επτάνησα αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης και διαμένει στον Πύργο του Π.Τρουπάκη (Μουρτζίνου).
Ο φυσικός ηγέτης της Επανάστασης αρχίζει τον αγώνα.
Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης σύμφωνα με τα απομνημονεύματά του από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Μαρτίου του 1821 βρισκόταν στην Καρδαμύλη για την προετοιμασία της Επανάστασης και με μεγάλη προσπάθεια κατόρθωσε να αμβλύνει τις αντιθέσεις διαφόρων οικογενειών «που ήταν χωρισμένες κατά την συνήθεια τους».
Ο Πετρόμπεης είχε με επιτυχία κατορθώσει να καλύψει την παρουσία και την δράση των οπλαρχηγών.
Το γεγονός όμως ότι παράλληλα οι Φιλικοί της Κωνσταντινούπολης είχαν βοηθήσει το γιό του Γεώργιο, που τον κρατούσαν οι Τούρκοι όμηρο στην Κωνσταντινούπολη ως εγγυητή της πατρικής πίστης προς τον σουλτάνο να δραπετεύσει και η συνακόλουθη άφιξη του νέου στην Μάνη, όπου και μετέδιδε με ενθουσιασμό τις ιδέες του υπέρ της επανάστασης δεν έμειναν άγνωστα στους Τούρκους και ενοχοποίησαν ακόμη περισσότερο τον Πετρόμπεη, που η απειθαρχία του στην εντολή να συλλάβει τον Κολοκοτρώνη και τον Παπαφλέσσα τον είχαν ήδη καταστήσει ύποπτο στην τουρκική διοίκηση, η οποία μάλιστα σχεδίαζε την αντικατάστασή του ως «μπάσμπογλου» της Μάνης.
Οι υποψίες των Τούρκων μετριάστηκαν κάπως όταν στα τέλη Φεβρουαρίου ο Τούρκος διοικητής της Πελοποννήσου, προκειμένου να αποδυναμώσει το ενδεχόμενο της εξέγερσης στην επικράτειά του, κάλεσε όλους τους αρχιερείς και τους προκρίτους της Πελοποννήσου στην Τριπολιτσά, με το πρόσχημα της σύσκεψης, στην πραγματικότητα όμως, για να τους κρατήσει εκεί.
Ο Πετρόμπεης κατόρθωσε να αποφύγει τη μετάβασή του στην Τρίπολη προφασιζόμενος ασθένεια, έστειλε όμως στην θέση του το γιό του Αναστάσιο, καθησυχάζοντας την απρόσκοπτη δράση των καπεταναίων.
Οι γιοί του Πετρόμπεη, νέοι σε ηλικία, αποφασιστικοί και γενναίοι, εκμηδένισαν τους δισταγμούς του.
Δύο σπουδαίοι άνδρες, ο Παπαφλέσσας και ο Περραιβός, λειτουργούσαν ως δίαυλοι επικοινωνίας με τον μπέη και τους άλλους αρχηγούς, ενώ από την νoτιοδυτική Αρκαδία ο Κανέλλος Δεληγιάννης, που συγκέντρωνε από το Φεβρουάριο τρόφιμα και πολεμοφόδια, βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με τους προκρίτους της Αχαΐας που βρίσκονταν στην περιφέρεια των Καλαβρύτων και με τον Πετρόμπεη.
Έτσι, επί της ουσίας ο Κανέλλος Δεληγιάννης υπήρξε τρόπον τινά ο συντονιστής της έναρξης του αγώνα στις δύο εκείνες σημαντικές περιφέρειες της Πελοποννήσου και εξαιτίας των ενεργειών του εξηγείται ο συγχρονισμός των γεγονότων στην Αχαΐα και τη Μεσσηνία.
Η αντίστροφη μέτρηση για την Επανάσταση ξεκίνησε.
Στις 6 Ιανουαρίου του 1821 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης.
Διαβάζουμε στα Απομνημονεύματά του τα οποία επιμελήθηκε ο Γεώργιος Τερτσέτης :
"Εγεννήθηκα στα 1770.
Όταν εγλύτωσα από την Καστάνιτζα είμουν χρόνων 10.
Διαμονή Μάνης χρόνια 2.
Είς την Αλωνίσθενα χρόνια 3.
Εις τα Σαμπάσικα χρόνια 12.
Εποχή της Νεότητος , 5 χρόνια ανύπανδρος και άλλους 7 χρόνους υπανδρεμένος, 27 χρόνους είχα όταν με επρωτοκυνήγησαν.
Αρματωλός και κλέφτης αλληλοδιαδόχως χρόνια 5.
Φιρμάνι Βασιλικό διά εμένα και τον Πετιμεζά στα 1802.
Το δεύτερο φιρμάνι το 1806 ....."
Και, για να μην τον "χαλάσουν", σε ηλικία 36 χρονών καταφεύγει στην Ζάκυνθο.
"... Ζάκυνθος 1806. Επήγα εις την Ζάκυνθον τον Μάη. ... "
Στα χρόνια που ακολούθησαν, σ' όποιαν δούλεψη και να ταν, στον νου, η Ελευθερία της πατρίδας.
Και, πως κάθε φορά να αποφεύγει τα σχέδια των εχθρών του να τον παραδώσουν στους Τούρκους.
Και συνεχίζει ο Κολοκοτρώνης :
"... Η κοινωνία μας ήτο μικρή, δεν είναι παρά η επανάστασίς μας όπου εσχέτισε όλους τους Έλληνας. Ευρίσκονται άνθρωποι που δεν εγνώριζαν άλλο χωριό μακρυά μίαν ώρα απο το ειδικό τους. Την Ζάκυνθο την ενόμιζαν ως νομίζομεν τώρα το μακρύτερο μέρος του κόσμου...έλεγαν εις την φραγκιά.".
Και συνεχίζει την διήγησή του ο Κολοκοτρώνης :
"Τέλος πάντων το μυστήριον της εταιρείας άρχισε να διαδίδεται εις κάθε λογής ανθρώπους και καλούς και κακούς, και εβιασθήκαμε να κινήσωμε μίαν ώραν αρχήτερα την επανάστασιν.".
Συνεχίζει :
"... εις τας 3 Ιανουαρίου ανεχώρησα απο την Ζάκυνθον, και εις τας 6 Ιανουαρίου (1821) έφθασα εις την Σκαρδαμούλα ...".
Ο Θοδωρής επί τω έργω , έτσι προετοιμάστηκε η Επανάστασις :
"... Απο τας 6 του Ιανουαρίου έως εις τας 22 Μαρτίου , επροσπάθησα , ενήργησα ..."
Και, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης , καρδιά της Επανάστασις στον Μοριά , περιγράφει τα καθέκαστα των ενεργειών του με κάθε λεπτομέρεια, χαρτί και καλαμάρι, στα Απομνημονεύματά του.
ΥΓ : Το έτος που διανύουμε (2021), η Ρωμιοσύνη γιορτάζει τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Τιμή και δόξα προς όσους αγωνίστηκαν στον ηρωϊκό εκείνο αγώνα, και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες για την Ελευθερία του γένους.
Απομνημονεύματα Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ...
(Φωτο: Πύργος του Π.Τρουπάκη (Μουρτζίνου),
Ο Αρχιστράτηγος Θ. Κολοκοτρώνης.)