Την εφαρμογή του μυστικού σχεδίου Suga που στόχο έχει να προκαλέσει την Ελλάδα και να οδηγήσει σε σύγκρουση επανεξετάζει η Άγκυρα όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του στο Nordic Monitor το οποίο και διαχειρίζεται, ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, επικριτής της κυβέρνησης Ερντογάν που ζει αυτοεξόριστος στη Σουηδία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπό τον τίτλο "Η Τουρκία επανεξετάζει το μυστικό ναυτικό σχέδιο Suga για να προκαλέσει την Ελλάδα, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων", το Nordic Monitor αναφέρει συγκεκριμένα ότι "η Τουρκία επανεξετάζει το μυστικό αυτό σχέδιο που είχε οργανωθεί το 2003 ως επιχείρηση προβοκάτσιας προκειμένου να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα για εσωτερικά πολιτικά παιχνίδια".
"Οι δραστηριότητες του τουρκικού ναυτικού και της ακτοφυλακής που παραβιάζουν τους δεσμευτικούς κανόνες, η εθνικιστική ευφορία στην κάλυψη από τα τουρκικά ΜΜΕ, τα επιθετικά σχόλια που έγιναν από επικεφαλής τηλεοπτικών δικτύων που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ανεύθυνες παρατηρήσεις Τούρκων ηγετών μιμούνται τον οδηγό που επινοήθηκε από τον δημιουργό του σχεδίου Suga" επισημαίνεται στο άρθρο και προστίθεται: "Αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο συνταξιούχος αξιωματικός του ναυτικού Ραμαζάν Τζεμ Γκιουρντενίζ, ο οποίος καταδικάστηκε για τον σχεδιασμό του ύπουλου και παράνομου σχεδίου για να προκαλέσει την Ελλάδα ως μέρος του Suga και οι φασιστές συνεργάτες του παίζουν ανοιχτά τα τύμπανα πολέμου στα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα αυτές τις μέρες με άμεση στήριξη από τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνοντας το φάσμα των συγκρούσεων μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά στο έδαφος".
Παράλληλα επισημαίνεται: "Στο πλαίσιο των πρόσφατα κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και της επίμαχης συζήτησης από την τουρκική ηγεσία, για να αποσπαστεί η προσοχή των πολιτών της Τουρκίας από τα οικονομικά προβλήματα στο σπίτι, η υπενθύμιση τι αφορούσε το μυστικό σχέδιο Suga μπορεί να παρέχει κάποιες ενδείξεις για τη νοοτροπία των τωρινών ηγετών όπως ο ισλαμιστής πρόεδρος Ερντογάν" γράφει μεταξύ άλλων ο Μποζκούρτ και σημειώνει ότι τα έγγραφα που σχετίζονται με το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκαν σε ναυτική βάση και κατασχέθηκαν σε αστυνομική επιχείρηση στις 6 Δεκεμβρίου 2010 έπειτα από πληροφορία σύμφωνα με την οποία αξιωματικοί του ναυτικού διέθεταν εμπιστευτικά έγγραφα στη μονάδα πληροφοριών στον ναύσταθμο του Gölcük και έπειτα από σειρά ερευνών σχετικά με μια ομάδα στασιαστών αξιωματικών που εμπλέκονταν σε παράνομες δραστηριότητες. Η αστυνομία βρήκε ένα μυστικό αρχείο που περιελάμβανε μεγάλο αριθμό εγγράφων με την ένδειξη «εμπιστευτικό» αλλά και σκληρούς δίσκους κρυμμένους σε ένα χρηματοκιβώτιο κάτω από το πάτωμα του τμήματος πληροφοριών. Το σχέδιο Suga ανακαλύφθηκε σε μια μονάδα δίσκου, με τον αριθμό 5.
Σύμφωνα με το reporter.com.cy, "σε γενικές γραμμές ο σκοπός του σχεδίου ήταν εσκεμμένη δημιουργία προβλήματος μέσω στρατιωτικών ασκήσεων πώς θα γινόταν στο Αιγαίο και η κλιμάκωση των εντάσεων που θα έφερναν την Τουρκία στο χείλος του πολέμου με την γείτονα. Δεν προέβλεπε μία ανοιχτή σύγκρουση με την Ελλάδα. Για αυτό η τουρκική σημαία θα εμφανιζόταν στα χωρικά ύδατα ελληνικών νησιών. Το σχέδιο στο σημείο που αναφερόταν η αποστολή του ανέφερε πως: "Όταν διαταχθεί θα υπάρξουν δραστηριότητες με σκοπό την κλιμάκωση της κρίσης μέσα από προληπτικά και προκλητικά μέτρα, απέναντι στα ελληνικά στοιχεία σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο".
Το γενικό σχέδιο αργότερα ολοκληρώθηκε με ένα λεπτομερές σχέδιο δράσης και οι αρμόδιοι σχεδιαστές υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επίτευξης των δηλωμένων στόχων της αποστολής. Το προτεινόμενο επιχειρησιακό σχέδιο είχε τρεις υποενότητες, το προπαρασκευαστικό στάδιο το στάδιο διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος και ένα τελικό στάδιο δράσης. Αυτά είχαν τη μορφή λίστας υποχρεώσεων με στόχο τη δημιουργία μικρών συγκρούσεων προκειμένου να κλιμακωθεί σταδιακά η ένταση, για να αναγκαστεί η τουρκική κυβέρνηση να κηρύξει περιορισμένη στρατιωτική κινητοποίηση σε τμήματα της Τουρκίας, μεταξύ των οποίων η ακτή του Αιγαίου και η περιοχή του Μαρμαρά συμπεριλαμβανομένης και της Κωνσταντινούπολης. ‘Οσον αφορά στη διαδικασία διαμόρφωσης του επιχειρησιακού περιβάλλοντος, για να κινηθεί ο στρατός μετά τις απαραίτητες προετοιμασίες, το σχέδιο Suga περιλάμβανε τις ακόλουθες προτάσεις: Συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και άλλα που θα διοργανώνονταν στο πεδίο του ναυτικού δικαίου, προκειμένου να ενημερώσει το κοινό και να επιστήσει την προσοχή στα προβλήματα του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας".
Αναλυτικά δείτε ΕΔΩ το σχέδιο Suga