15.8.20

Για να ξέρουμε με τι έχουμε να κάνουμε: Ποιες έξι χώρες έθεσαν βέτο στην κοινή ευρωπαϊκή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας

Μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ δεν εκδόθηκε κοινό ανακοινωθέν των 27, αλλά ένα κείμενο συμπερασμάτων. Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει...
το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ελλάδα είχε κυκλοφορήσει στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ προσχέδιο καταδικαστικής δήλωσης της Τουρκίας, η οποία περιείχε ρητή αναφορά σε κυρώσεις, ζητούσε άμεσο τερματισμό των ερευνών και καλωσόριζε τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο.
Ωστόσο, η Γερμανία αντέδρασε, μαζί με άλλες πέντε χώρες, όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ, ειδικά για την αναφορά στην ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, καθώς δεν έκρυψε την ενόχλησή της για το timing που ανακοινώθηκε αυτή η συμφωνία, μία μέρα πριν την ανακοίνωση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας που συμφωνήθηκαν με γερμανική διαμεσολάβηση.

Ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα αρνήθηκε να συνυπογράψει την προτεινόμενη διατύπωση για τα γεγονότα στη Λευκορωσία και δεν υπήρξε κοινή δήλωση των «27», αλλά ένα κείμενο συμπερασμάτων.
Σύμφωνα με τον Τούρκο νομικό Musa Cömert, οι χώρες που έθεσαν βέτο στην κοινή δήλωση της ΕΕ ήταν η Γερμανία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Ισπανία και η Μάλτα.

Υπό το πρίσμα αυτό, δεν αποτελεί έκπληξη το ότι σύμφωνα με τον Πρέσβη της Ιταλίας στην Επιτροπή Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μάρκο Περονάτσι, αντί για κυρώσεις κατά της Τουρκίας που εισβάλλει σε χώρο Ευρωπαϊκής κυριαρχίας, η επιτροπή συζήτησε μορατόριουμ για την εκμετάλλευση σε αμφισβητούμενες – όπως είπε – περιοχές!