1. Ο νέος κορωνοϊός ονομάζεται SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19. Ο ιός διαγνώσθηκε πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2019 στη περιοχή (Wuchan) Βούχαν της Κίνας και από τότε μέχρι σήμερα έχει διασπαρθεί σε περισσότερες από 60 χώρες προκαλώντας μια από τις πιο επικίνδυνές πανδημίες που έχει να αντιμετωπίσει ο κόσμος.
2. Γενικότερα, από τις αρχές αυτού του αιώνα, ο κορωνοϊός προξένησε τρεις φορές την αιτία σοβαρών ασθενειών. Για πρώτη φορά το 2003, με την επιδημία του Συνδρόμου Σοβαρής Οξείας Αναπνευστικής Δυσχέρειας (Severe Acute Respiratory Syndrome = SARS) στην Κίνα. Στη συνέχεια, στη Σαουδική Αραβία το 2012, όταν ξέσπασε το Σύνδρομο Αναπνευστικής Δυσχέρειας στη Μέση Ανατολή (Middle EastRespiratory Syndrome = MERS). Το SARS-CoV-2, είναι ο τρίτος και πιο επικίνδυνος, κορωνοϊός που έχει δει μέχρι τώρα ο κόσμος.
3.Οι Κορωνοϊοί προκαλούν ζωονόσους. Αυτές οι ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Ο κορωνοϊός MERS μεταβιβάστηκε στους ανθρώπους από τη μονό κυρτή (δρομάς) καμήλα. Το SARS μεταδόθηκε στον άνθρωπο από το αρπακτικό ζώο μοσχογαλή [palmcivet/ (english), Palm-Zibetkatze (deutsch)]. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αρπακτικό ζώο μοσχογαλή έχει πάρει τους ιούς τους από νυχτερίδες. Οι νυχτερίδες είναι το δεύτερο πιο κοινό θηλαστικό στον κόσμο. Αποτελούν σχεδόν το 20% όλων των ειδών ζώων. Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικοί τύποι κορωνοϊών που ζουν σε νυχτερίδες. Παρόλο που οι κορωνοϊοί μπορούν να βιώνουν μέσα στις νυχτερίδες χωρίς να τις αρρωσταίνουν, ωστόσο, εάν ο κορωνοϊός μεταδοθεί σε ένα νέο είδος, προκαλεί σοβαρές ασθένειες.
4.Ορισμένες χώρες, και ειδικά στην Κίνα, όπου άγρια και εξωτικά ζώα θεωρούνται γκουρμέ (λιχουδιές) φαγητού, δηλαδή φαγητό για τους καλοφαγάδες, τα ζώα αυτά προσφέρονται και πωλούνται στις αγορές τροφίμων. Το ίδιο συμβαίνει και με το αρπακτικό ζώο τη μοσχογαλή (palmcivets). Ένα από τα πρώτα άτομα που μολύνθηκε με SARS ήταν ένας μάγειρας που σέρβιρε σε ένα εστιατόριο στην πόλη Wuhan (Βουχάν) της Κίνας, ζώα όπως η μοσχογαλή. Υπάρχει και ένα άλλο εξωτικό φολιδωτό ζώο που είναι πολύτιμο στην Κίνα. Πωλείται στις αγορές της χώρας και βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής της επιδημίας κορωνοϊού.
5. Το ζώο αυτό, με το όνομα φολιδωτός μυρμηγκοφάγος, γνωστό και ως παγκολίνος, μολονότι ανήκει στα θηλαστικά Ζώα είναι πλήρως καλυμμένο με λέπια (φολίδες), και χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ενώ το περιζήτητο κρέας του, καταναλώνεται σα λιχουδιά από ορισμένους εξαιρετικά πλούσιους στην Κίνα και το Βιετνάμ. Αν και αυτό εμπορεύεται παράνομα, είναι το πιο διακινούμενο θηλαστικό στον κόσμο. Σε μια μελέτη στο αγγλικό επιστημονικό περιοδικό Nature (Φύση), οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα φολιδωτά ζώα που κατασχέθηκαν σε (εφοριακές ή αστυνομικές) επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου στην Κίνα, φιλοξενούν ιούς που σχετίζονται με αυτόν που προκαλεί την ασθένεια COVID-19. Οι ερευνητές δημοσιοποιούν το εξής: Τα φολιδωτά ζώα θα πρέπει να θεωρηθούν ως πιθανοί ξενιστές στην εμφάνιση νέων κορωνοϊών και γι’ αυτό πρέπει να απομακρυνθούν από τις υγρές αγορές για να αποφευχθεί η ζωονοσογόνος μετάδοση.
6. Οι πολυάριθμες υγρές αγορές(wetmarkets αγγλικά/feuchteMärkte γερμανικά) δεν βρίσκονται μόνο στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες. Είναι αγορές τροφίμων που διαθέτουν συχνά ζωντανά ζώα. Οι πελάτες της υγρής αγοράς τους αρέσει να αγοράζουν το κρέας και τα ψάρια, αφού πρώτα τα δουν ζωντανά. Με αυτόν τον τρόπο ξέρουν ότι είναι φρέσκα. Στη συνέχεια τα ζώα αυτά σφάζονται επί τόπου από το κρεοπώλη ή ψαρά μπροστά στα μάτια του πελάτη. Αίμα, έντερα και άλλα απορρίμματα σε αυτές τις αγορές καταλήγουν στα δάπεδα και τους πάγκους, δημιουργώντας έτσι πηγές μόλυνσης για ασθένειες, που μεταδίδονται μεταξύ ζώων και ανθρώπων. Όχι μόνο αυτό, η προτίμηση για την κατανάλωση συνήθως ζώων στην Κίνα, σημαίνει ότι αυτές οι αγορές προσφέρουν όλα τα είδη των ζώων. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται για παράδειγμα: Λυκάκια, φίδια, χελώνες, ινδικά χοιρίδια, αρουραίοι, ενυδρίδες (βίδρες), ασβοί, νυχτερίδες, φολιδωτά ζώα, μοσχογαλή.
7. Αυτά τα διάφορα ζώα, τα οποία συνήθως στη φύση δεν επικοινωνούν μεταξύ τους, διατηρούνται σε αυτές τις υγρές αγορές πολύ κοντά το ένα στο άλλο για ώρες και ημέρες. Τα εγκλωβισμένα αυτά διάφορα είδη ζώων παραμένουν σε κλουβιά που στοιβάζονται συχνά το ένα πάνω από το άλλο. Τα ούρα, τα κόπρανα και τα βακτήρια μπορούν και πέφτουν κάτω ( «στάζουν») από το ένα ζώο στο άλλο - και μεταδίδουν νοσογόνου ιούς και ασθένειες. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι σε αυτό το περιβάλλον, ένας κορωνοϊός μπορεί να μεταλλαχθεί πολύ γρήγορα, αλλάζοντας τον εαυτό του για να διαβιώσει μέσα σε ένα νέο είδος ζώου. Θεωρούν ότι αυτή η γρήγορη μετάλλαξη ανάμεσα σε τόσα πολλά ζώα διευκόλυνε τον ιό να μεταλλαχθεί τελικά στο βαθμό, ώστε να μπορεί να περάσει σε έναν άνθρωπο.
8.Πιστεύεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού ξεκίνησε σε μια από αυτές τις υγρές αγορές στο Βουχάν (Wuhan) της Κίνας. Στις 30 Δεκεμβρίου του 2019 εισήχθησαν στο Κεντρικό Νοσοκομείο του Wuhan και παρέμεναν σε καραντίνα 7 ασθενείς, στους ο οποίους ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ (Dr Li Weliang) διέγνωσε μια μυστηριώδη ασθένεια. Ο Li Weliang ενημέρωσε με επιστολή τους συναδέλφους του στα άλλα Νοσοκομεία της Wuhan σχετικά με την επικίνδυνη ασθένεια και τους συνέστησε να φορούν προστατευτικά ρούχα για να μη μολυνθούν από αυτή τη νόσο, οποιαδήποτε και αν ήταν. Οι κινεζικές αρχές του Wuhan που ενημερώθηκαν σχετικά με την επιστολής του Dr Li Weliang τον πρότρεψαν επιτακτικά να παρουσιαστεί μέσα στα μεσάνυχτα στο κυβερνητικό γραφείο δημόσιας ασφάλειας του Wuhan και τον διέταξαν να πάψει να διαδίδει «ψεύτικες ειδήσεις και φήμες». Στις Δημόσιες αυτές Αρχές έπρεπε ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ να υπογράψει ένα έγγραφο που έλεγε: Εάν συνεχίσεις αυτή την παράνομη δραστηριότητα και διαδίδεις αβεβαιότητες, θα οδηγηθείς στη δικαιοσύνη. Σου έγινε αυτό κατανοητό; ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ αντέδρασε, γράφοντας κάτω σ’ αυτό το έγγραφο: «Ναι, αυτό που έκανα θα το ξανακάνω».
9.Μια εβδομάδα αργότερα, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσημα, ότι μια νέα ασθένεια ξέσπασε στο Bουχάν. Μετά από δύο εβδομάδες, ο ιατρός του Κεντρικού Νοσοκομείου του Wuhan εμφάνισε πυρετό και ύστερα από δύο μέρες εισήχθη στο Νοσοκομείο. Ο Δρ. Λι Γουενλιάνγκ απεβίωσε τον Φεβρουάριο. Ήταν 34 ετών. Άφησε ένα τετράχρονο παιδί και μια έγκυο σύζυγό που ανάμενέ τον Ιούνιο το δεύτερο τέκνο τους!
Παρόλα αυτά πέρασαν άλλες δέκα ολόκληρες ημέρες προτού η Κίνα κηρύξει το ξέσπασμα του κορωνοϊού ως εθνική ανάγκη.
10. Είναι ήδη πασίδηλο, ότι οι υγρές αγορές (wetmarkets/feuchteMärkte) και η Βιομηχανία των άγριων και εξωτικών ζώων παριστάνουν επικίνδυνες πηγές μόλυνσης με τους ιούς. Για το λόγο αυτό το 2003, μετά το ξέσπασμα του SARS, τέθηκε στην Κίνα η προσωρινή απαγόρευση των άγριων ζώων στις υγρές αγορές και στη βιομηχανία. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), {World Health Organisation (WHO)} κήρυξε την «εξόντωση» του ιού SARS, και τον Αύγουστο ξανά άνοιξαν οι υγρές αγορές της Κίνας.
11. Ο κορυφαίος ειδικός για μολυσματικές ασθένειες στις ΗΠΑ Δρ. Anthony Fauci, προσπαθεί να πείσει την Κίνα και τις άλλες χώρες να κλείσουν τις υγρές αγορές. Ο επιστήμονας αυτός τονίζει: Με εκπλήσσει το γεγονός, πως είναι δυνατό, όταν έχουμε τόσες πολλές ασθένειες που προέρχονται από αυτή την ασυνήθιστη διασύνδεση μεταξύ ανθρώπου και ζώου, για πιο λόγο τελικά δεν κλείνουμε αυτές τις μολυσματικές πηγές; Δεν ξέρω τι πρέπει ακόμη να συμβεί για να το κατανοήσουμε αυτό το πράγμα, δηλαδή πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι μολυσματικές εστίες και να προσπαθήσουμε να τις απενεργοποιήσουμε.