6.4.20

Ανοιχτές οι εκκλησίες το Πάσχα. Δείτε τις νέες ρυθμίσεις στους χώρους λατρείας

Δέκτη έγινε από την κυβέρνηση η πρόταση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως φαίνεται και στη σημερινή Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας. Οι Συνοδικοί ιεράρχες, μετά από εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, ζητούσαν για το Πάσχα οι ακολουθίες να διεξάγονται - πάντα κεκλεισμένων των θυρών- με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό κληρικών και ψαλτών και υπό την προϋπόθεση της τηλεοπτικής, ραδιοφωνικής ή διαδικτυακής κάλυψης. Γι' αυτό και η Ιερά Σύνοδος και ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά έκαναν έκκληση στους πιστούς να κάνουν τα σπίτια τους μικρές Εκκλησίες, αναγνωρίζοντας ότι ο μεγάλος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι η αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στη νέα ΚΥΑ προβλέπονται επικαιροποιημένα προσωρινά περιοριστικά μέτρα που αφορούν τους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων, για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020.

Οι νέες ρυθμίσεις στους χώρους λατρείας προβλέπουν τα εξής:

α) Απαγορεύονται, παρουσία κοινού, οι λειτουργίες, λατρευτικές συνάξεις, ιεροπραξίες και πάσης φύσεως θρησκευτικές τελετές σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρητικότητας, στο σύνολο της Επικράτειας, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας.

β) Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ. Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.

γ) Απαγορεύεται η επίσκεψη κοινού, ατομικά ή ομαδικά, στα μοναστήρια. Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών και ακολουθιών στα μοναστήρια χωρίς την παρουσία κοινού.

δ) Επιτρέπεται, επιπλέον της τηλεοπτικής και ραδιοφωνικής, και η αυτοτελής διαδικτυακή μετάδοση της λειτουργίας.