27.4.20

Η ΒΙΛΑ ΜΟΣΚΩΦ τότε και τώρα...Από τους Ναζι ως τα σήμερα...! 30 φωτο

Η βίλα Μοσκώφ στον Πλαταμώνα (κάτω από το Κάστρο) στο βράχο Τσίγκρη, επιταγμένη από τους Ναζί
στην κατοχή. 
Διακρίνεται η σιδηροδρομική γραμμή που χρησιμοποιείται ως αμαξιτός δρόμος, η Ναζιστική Γερμανική σημαία στον ιστό και ένα βομβαρδιστικό JUNKER-87 το διαβόητο STUKA ή κατ΄άλλους
Ju-52 της ΙΙΙ/transportgeschwader 4 που διατηρούσε κλιμάκιο μέχρι το 43 στη Λάρισα,  να πετά πολύ χαμηλά δίπλα από τη Βίλα.


ΑΥΤΑ για το παρελθόν και την ιστορία.
Τι γίνεται όμως με τη Βίλα Μοσκώφ σήμερα;
[φωτο Θ. Μπικηρόπουλος]
Η «βίλα Μάγδα», το εμβληματικό οίκημα του Πλαταμώνα που είναι κτισμένο πάνω στο κύμα της θάλασσας και στους Λαρισαίους παραθεριστές είναι γνωστό σαν «βίλα του Μοσκώφ» ετοιμάζεται να υποδεχθεί υψηλούς προσκεκλημένους, rich and famous καθώς οι εργασίες που εκτελούνται εδώ και καιρό στο εσωτερικό της, τη μετατρέπουν σε VIP κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών.Οι πληροφορίες θέλουν την ιστορική βίλα στη νέα της μορφή να διαθέτει έξι loux σουίτες και ένα ειδυλλιακό εστιατόριο που προς το παρόν είναι άγνωστο ένα θα απευθύνεται μόνο στους φιλοξενούμενους της βίλας ή και στο ευρύ κοινό.
Όπως είναι γνωστό, η βίλα πουλήθηκε προ διετίας σε επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του onlarissa συμμετέχουν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θεόδωρος Φέσσας (ιδρυτής και βασικός μέτοχος της εταιρείας Quest Συμμετοχών) και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (και πρώην υπουργός στην κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή) Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η οικογένεια του οποίου δραστηριοποιείται και στον ξενοδοχειακό τομέα διαθέτοντας το Cavo Olympo Luxury Hotel and Spa στην Πλάκα Λιτοχώρου. 

Το κόστος της αγοράς της βίλας Μοσκώφ ξεπερνά το 1,6 εκατ. ευρώ και στις αρχικές προθέσεις των αγοραστών ήταν να εξαγορασθεί και η δεύτερη βίλα, η χειμερινή δηλαδή εξοχική κατοικία της οικογένειας Μοσκώφ, (ένα καταπράσινο πάρκο που στο παρελθόν είχε και παγόνια) που βρίσκεται στον απέναντι λόφο και προσφέρεται ήδη μέσω ιστοσελίδων ενοικίασης καταλυμάτων. Η συμφωνία για την αγορά της δεύτερης βίλας δεν προχώρησε λόγω προβλημάτων τεχνικής φύσεως.

Η «βίλα Μάγδα» (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της συζύγου του εύπορου καπνεμπόρου από τη Θεσσαλονίκη Ηρακλή Μοσκώφ) 

υπήρξε για πολλά χρόνια σημείο συνάντησης εκπροσώπων της αριστερής κυρίως διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης, καθώς ο γιος του εύπορου καπνεμπόρου Κωστής Μοσκώφ υπήρξε εμβληματική προσωπικότητα στον χώρο της αριστερής διανόησης:
 ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος και κατέλαβε κατά καιρούς σημαντικές διοικητικές θέσεις. Στην αρχή της δεκαετίας του ‘80 διετέλεσε για ένα διάστημα δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πολιτεύτηκε στις βουλευτικές εκλογές με το ΚΚΕ, ενώ από 1989 έδρασε ως Μορφωτικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο.
Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

 



Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου















Ο ΚΩΣΤΗΣ ΜΟΣΚΩΦ (1939 – 1998)



Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Ο Κωστής Μοσκώφ υπήρξε ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος. Κατέλαβε σημαντικές διοικητικές και όχι μόνο θέσεις, ενώ θεωρείται ένας από τους αξιόλογους εκπροσώπους της αριστερής διανόησης και της μεταπολεμικής λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης. 
Έγραψε αξιόλογο ιστορικό έργο και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ανθρωπογραφία, την κοινωνιολογία και την ιστορία της Ελλάδας.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 15 Νοεμβρίου του 1939. 
Ο πατέρας του Ηρακλής Μοσκώφ ήταν καπνέμπορος από τον Πόντο, ενώ η μητέρα του Αμίνα Αρριγκόνι είχε ιταλική και ισπανοεβραϊκή καταγωγή. 
Ο παππούς του, Πιέτρο Αρριγκόνι αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, έχει χαρίσει μερικά αρχιτεκτονικά νεοκλασικά δείγματα στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κωστής Μοσκώφ σπούδασε στα Αμερικανικά Κολέγια Αθηνών και Θεσσαλονίκης, στη Νομική Σχολή του Α.Π.Θ., στο Ecole des Hautes Etudes στη Σορβόνη. Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Ιστορίας και Ανθρώπινης Σκέψης στην Ανώτερη Σχολή Σπουδών στο Παρίσι.

Ασχολήθηκε ενεργά με τα κοινά. 
Επί τρεις τετραετίες ήταν ο πρώτος σε προτίμηση δημοτικός σύμβουλος της Θεσσαλονίκης.
 Για ένα διάστημα διετέλεσε Δήμαρχος Θεσσαλονίκης (άνοιξη 1981). 
 Ακόμα, ήταν υποψήφιος βουλευτής με το Κ.Κ.Ε, σύμβουλος του Υπουργείου Πολιτισμού και Διευθυντής του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών.

Υπήρξε Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, όπου συνέβαλε στη λειτουργία της κατοικίας του 
Κ. Π. Καβάφη ως μουσείο, 
ενώ θέσπισε και το λογοτεχνικό βραβείο «Καβάφη».

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε από το 1988 συμμετέχοντας στη Διαδημοτική Ραδιοφωνία Ένατο Κύμα και στην εφημερίδα «Πρώτη».

Παντρεύτηκε το 1967 την Πόπη Πασχαλίδου και απέκτησε δύο παιδιά, την Αμίνα και τον Ηρακλή.

Η σχέση της οικογένειας Μοσκώφ με την περιοχή του Δήμου Δίου – Ολύμπου ξεκινά τη δεκαετία του 1930. 
Ο πατέρας του αγοράζει και δωρίζει  δύο αεροπλάνα στην πολεμική μας αεροπορία και του δίδεται ως αντίδωρο η έκταση -το κτήμα στον Πλαταμώνα- για να πηγαίνει για κυνήγι!
Εκεί κάτω από το Κάστρο,  χτίζει τη γνωστή και ιστορική «Βίλα Μοσκώφ». 
Εκεί ο Κωστής Μοσκώφ περνά ατελείωτα καλοκαίρια και δημιουργεί το μεγαλύτερο μέρος του συγγραφικού έργου του. 
Το 1970 διαγνώστηκε με καρκίνο στους λεμφαδένες, ασθένεια με την οποία πάλεψε τρεις δεκαετίες. 
Το διάστημα που είχε μαζί του αποκλειστική νοσοκόμα, η βίλα λειτουργούσε και σαν ιατρείο, με την παροχή ιατρικής βοήθειας και φαρμάκων στους κατοίκους της περιοχής.

Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουνίου του 1998. 
Αναπαύεται στο πατρικό του κτήμα εδώ στον Πλαταμώνα.

[φωτογραφίες της γνωστής χειμερινής Βίλλας Μοσκώφ]

Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου







Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου



Αρχείο Θεοχάρη Μπικηρόπουλου

Με πληροφορίες από:
onlarissa.gr
http://www.thessaliaeconomy.gr/
https://www.dion-olympos.gr/%