14.2.20

Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί με την απόφαση του ΣτΕ: «Το φαρμακείο δεν θα είναι αυτό που ξέρατε»

Σημαντικές επιπτώσεις στους
ίδιους τους ασθενείς θα έχει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με την οποία «ανοίγει η πόρτα» για την ίδρυση φαρμακείων από επιχειρηματίες- μη φαρμακοποιούς, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί.Μιλώντας στο iatropedia.gr οι φαρμακοποιοί αναφέρουν ότι το άνοιγμα του επαγγέλματος τους θα έχει σοβαρές επιπτώσεις, όχι μόνο στον ίδιο τον κλάδο, αλλά και στους ασθενείς - καταναλωτές...
Η δημιουργία «φαρμακείων - σούπερ μάρκετ», στα πρότυπα του εξωτερικού (βλ. Boots) θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ φαρμακοποιού και ασθενή, όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Κωνσταντίνος Λουράντος. Τα νέα φαρμακεία που θα δημιουργηθούν θα μοιάζουν περισσότερο με επιχειρήσεις πώλησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλαδή με «σούπερ - μάρκετ», όπως αναφέρει:

«Παύει το φαρμακείο να είναι αυτό που ξέραμε. Θα είναι πλέον επιχειρήσεις για να βγάζουν λεφτά. Και τότε να δω πως θα πηγαίνει ο κόσμος όταν δεν έχει χρήματα να πάρει το φάρμακό του και να πληρώσει μετά τη συμμετοχή του. Θα είναι σαν να πηγαίνεις στο σούπερ - μάρκετ. «Έχεις; Παίρνεις. Δεν έχεις; Δεν παίρνεις». ‘Η παραδείγματος χάριν, δεν θα υπάρχει προ - χορήγηση φαρμάκου. Θα έρχεται π.χ. η κυρία Αργυρώ να πει «δεν μπορούσα να πάω σε γιατρό, θέλω να πάρω το φάρμακο της πίεσης, θα σου το φέρω αύριο μεθαύριο τη συνταγή». Δεν θα υπάρχει πλέον αυτό.. Δεν θα υφίσταται», αναφέρει με έμφαση ο κ. Λουράντος.
Φαρμακοποιοί: "Επιστημονικοί υπεύθυνοι", αλλά τις αποφάσεις θα τις παίρνουν άλλοι...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας είχαν προσφύγει οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί, διεκδικώντας ακύρωση σχετικού Προεδρικού Διατάγματος 64/2018, αλλά και της υπουργικής απόφασης που ακολούθησε, τα οποία εκχωρούσαν σε ιδιώτες, επιχειρηματίες - μη φαρμακοποιούς το δικαίωμα να ανοίγουν φαρμακεία. Οι φαρμακοποιοί, όμως, δεν πέτυχαν την ακύρωση.

Έτσι, τώρα αυτό που προβλέπει η νέα απόφαση είναι, τη δημιουργία και ίδρυση φαρμακείων που θα λειτουργούν υπό την μορφή της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), ενώ ο ρόλος του φαρμακοποιού στις εταιρείες αυτές, θα περιορίζεται πλέον σ’αυτόν του “επιστημονικά υπεύθυνου”, που θα δύναται να κατέχει τουλάχιστον το 33% της εταιρείας.

«Ο φαρμακοποιός θα συμμετέχει με το 33% και όχι με το 51% που είναι στην Ευρώπαϊκή Ένωση παρακαλώ. Γιατί στην Ε.Ε. είναι 51% και ουσιαστικά η απόφαση του ΣτΕ θα έπρεπε να στηρίζεται στο Κοινοτικό Δίκαιο. Το Κοινοτικό Δίκαιο, λοιπόν, μπορεί να λέει ότι μπορεί να ανοίξει και ο μη φαρμακοποιός φαρμακείο, αλλά στη Γερμανία π.χ. ο νόμος λέει ότι 51% το έχει ο φαρμακοποιός. Άρα στη Γερμανία ο φαρμακοποιός είναι κυρίαρχος του φαρμακείου του. Εδώ δεν θα είναι», αναφέρει ο κ. Λουράντος.
Φαρμακοποιοί: «Εξόχως ανησυχητικό να διαμορφώνει ο εκάστοτε υπουργός τα κριτήρια ίδρυσης ενός φαρμακείου»

Περισσότερο ανησυχητικό, όμως, κι από το παραπάνω, είναι το γεγονός - σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς - ότι στην απόφαση του ΣτΕ και στο άρθρο 5, αναφέρεται ότι υπεύθυνος για την καράρτιση των κριτηρίων ίδρυσης φαρμακείων, θα είναι ο εκάστοτε υπουργός:

«Εξόχως ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι μπορεί ο υπουργός να διαμορφώσει τα κριτήρια που θα ανοίγουν τα φαρμακεία ή αν θα υπάρχουν πληθυσμιακά κριτήρια ή όχι. Να διαμορφώσει τα κριτήρια για την ίδρυση ενός φαρμακείου. Αυτό είναι ανησυχητικό. Δηλαδή τι μπορεί να πει ο καθένας; Οτι κοίτα να δεις, όταν οι επιχειρηματίες θέλουν κάτι, θα το διαμορφώσουμε όπως θέλουνε. Θέλω να πω με λίγα λόγια, ότι σταματάει αυτή η διαδικασία του φαρμακοποιού, όπως την ξέρουμε και μπαίνουν μέσα τα επιχειρηματικά σχέδια. Και εκεί είναι πρόβλημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.