22.2.20

Εορτασμός της Επετείου της Επανάστασης της Μακεδονίας το 1878 στη Θεσσαλονίκη

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Λιτοχωριτών Θεσσαλονίκης, με

χαρά σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση για τον εορτασμό της Επετείου της Επανάστασης της Μακεδονίας το 1878, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης» του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020.
Στα γεγονότα της Επανάστασης και της συμμετοχής του Λιτοχώρου σ’ αυτή θ΄ αναφερθεί ο ομιλητής κ. Λάζαρος Καναβούρας.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Χορωδία του Συλλόγου μας.

Ώρα έναρξης της εκδήλωσης: 11 π.μ.
Χορηγός και Υποστηρικτής της εκδήλωσης είναι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης και ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτό!


Την εκδήλωση καλούνται να παρακολουθήσουν και να πλαισιώσουν οι νεότερες γενιές των Λιτοχωριτών και του Δήμου Δίου-Ολύμπου της Θεσσαλονίκης για να γνωρίσουν την τοπική ιστορία της γενέτειρας, που είναι πλουσιότατη από ιστορικά γεγονότα που διαμόρφωσαν την νεότερη ιστορία του τόπου μας και την Ελληνική γενικότερα.

Σημείωση: Η αίθουσα «Στέφανος Δραγούμης» βρίσκεται στο κτίριο Διοίκησης του Μουσείου, απέναντι από την Πύλη του Γ’ Σώματος Στρατού και η πρόσβαση γίνεται από το πάρκινγκ του Μουσείου. Για την εξυπηρέτηση των προσερχόμενων υπάρχουν τα υπόγεια πάρκινγκ του Δημαρχιακού Μεγάρου καθώς και του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου στη Δ.Ε.Θ.
Και για την Ιστορία….
.... Ο Σύλλογος Λιτοχωριτών ιδρύθηκε το 1934 και από τότε βρίσκεται συνεχώς σε λειτουργία, διαθέτοντας ιδιόκτητη στέγη και γραφείο στην οδό Μπιζανίου 44. Αυτή την εποχή εκτιμάται ότι υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περίπου 4.000 Λιτοχωρίτες με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, όπως εμπορική ναυτιλία, ελεύθεροι επαγγελματίες, γιατροί, καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, φοιτητές, συνταξιούχοι κτλ
Οι πρώτοι Λιτοχωρίτες εγκαταστάθηκαν από αιώνες στη Θεσσαλονίκη, από το Απελευθερωτικό Κίνημα του 1854 και κυρίως μετά την Επανάσταση του Ολύμπου, στα 1878, όπου πρωτοστάτησαν οι κάτοικοι του Λιτοχώρου με την τοπική Επαναστατική Κυβέρνηση με Πρόεδρο τον μεγαλέμπορο Ευάγγελο Κοροβάγγο. Οι Τούρκοι, αφού έκαψαν το Λιτόχωρο και μετά από διπλωματικές πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων της εποχής, μετέφεραν ένα σημαντικό τμήμα του Λιτοχωρίτικου πληθυσμού, κυρίως προεστούς (περίπου 180 οικογένειες), στη Θεσσαλονίκη, στο Πεδίο του Άρεως, σημερινό Γ’ Σώμα Στρατού, από το οποίο ένα μεγάλο μέρος παρέμεινε μόνιμα πια στην πόλη. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν και άλλοι Λιτοχωρίτες, κυρίως ναυτικοί, οικοδόμοι και επαγγελματίες.
Χώρος συνάντησης των Λιτοχωριτών ήταν, από τα τέλη του 19ου αιώνα, το καφενείο με την επωνυμία «Λιτόχωρο» ή το «καφενείο του Τσιάλη», όπως το έλεγαν αργότερα οι Λιτοχωρίτες. Αυτό βρισκόταν στην Παλιά Παραλία, στη θέση όπου ήταν μεταπολεμικά το καφενείο «Αιγαίον». Ήταν στέκι κυρίως των Λιτοχωρινών καπεταναίων και ναυτικών, που έδεναν τα καράβια τους ακριβώς απέναντι, δίπλα στα Αγιορείτικα. Στη συνέχεια χώρος συνάντησης είναι ο χώρος της ιδιόκτητης Στέγης, όπως προαναφέρθηκε.

Ο αριθμός των Λιτοχωριτών αυξήθηκε αρκετά και το 1934 αποφάσισαν να δημιουργήσουν σύλλογο με την επωνυμία «Σύλλογος των εν Θεσσαλονίκη Λιτοχωριτών» καθώς και το 1966 τη Στέγη, στην οδό Μπιζανίου 44, όπου έκτοτε στεγάζεται.
Σήμερα οι Λιτοχωρίτες κατοικούν διεσπαρμένοι σε ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όμως αρκετοί διαμένουν ακόμη, από πολύ παλιά, στην περιοχή του κέντρου Θεσσαλονίκης, Γ’ Σώματος Στρατού, Αγίας Τριάδας, Σχολής Τυφλών, Παπαφείου Ορφανοτροφείου, Φάληρο, Τούμπα, Τριανδρία ....
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος, Κάκκαλος Θεόδωρος
Η Γεν. Γραμματέας, Καναβούρα Ελένη