10.1.20

Στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» για τα αδέσποτα ο Δήμος Κατερίνης

Δήμος Κατερίνης: Σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» της δαπάνης για τις παρεμβάσεις στο καταφύγιο αδέσποτων ζώων

- Μελέτη που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης προτείνει σειρά παρεμβάσεων για την ομαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων
- Στόχος της νέας διοίκησης του Δήμου να μετατραπεί το καταφύγιο σε πρότυπη εγκατάσταση φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων

Αίτημα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II» των δαπανών για τις παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες για την επισκευή, συντήρηση και την προμήθεια εξοπλισμού του υφιστάμενου καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς διατύπωσε ο Δήμος Κατερίνης με την σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εσωτερικών.
Ειδικότερα, οι υφιστάμενοι χώροι του καταφυγίου δυναμικότητας 80 θέσεων, στο χώρο του Βιολογικού Σταθμού του Δήμου Κατερίνης παρουσιάζουν σειρά προβλημάτων ως προς την καταλληλότητά τους, τα οποία αφενός δυσχεραίνουν την ομαλή λειτουργία του καταφυγίου και αφετέρου θέτουν κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων και την υγεία των ζώων που φιλοξενούνται.
Πιο συγκεκριμένα, τα συνολικά έξι κτίρια εγκαταστάσεων του καταφυγίου (το ένα λειτουργεί ως αποθήκη τροφίμων και εξοπλισμού εμβαδού 51,30 τ.μ., το ένα ως κτίριο διοίκησης εμβαδού 110,83 τ.μ. και τα τέσσερα κτίρια αποτελούν τους χώρους φιλοξενίας των ζώων με συνολικό εμβαδό 533,85 τ.μ.) βρίσκονται σε κακή κατάσταση, έχοντας φθαρεί από το πέρασμα του χρόνου, την εκτεταμένη χρήση, καθώς και από αστοχίες στην κατασκευή.
«Στόχος μας είναι να υλοποιηθούν όλες οι απαιτούμενες εργασίες στο καταφύγιο, προκειμένου να πληροί εφεξής τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Θέλουμε να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην παροχή της καλύτερης δυνατής φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάσαμε και αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την ουσιαστική βελτίωση των εγκαταστάσεων» τονίζει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος.

Πρωτοβουλίες για την άμβλυνση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων

«Επιδίωξή μας είναι να αμβλύνουμε το πρόβλημα των απροστάτευτων ζώων. Παράλληλα, το έμπρακτο ενδιαφέρον μας για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων έρχεται σε συνέχεια των ενημερωτικών συναντήσεων, που πραγματοποιούμε σε όλο τον Δήμο, με την συμμετοχή φορέων και πολιτών με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους, ώστε να επιτευχθεί η ορθή διαχείριση των προβλήματος π.χ. πάνω σε θέματα περίθαλψης, υιοθεσιών, κακοποίησης των αδέσποτων ζώων, υποχρεώσεων των ιδιοκτητών στα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς ως προς την ηλεκτρονική σήμανση, τους εμβολιασμούς κ.α.» τονίζει από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Γεώργιος Τσιαλός.
Επιπλέον, όπως σημειώνει ο αντιδήμαρχος: «προσβλέπουμε σε ουσιαστική συνεργασία με τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης. Το καταφύγιο όπως πρόκειται να διαμορφωθεί θα διαθέτει όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται σε χώρους διαμονής, περίθαλψης και σίτισης των ζώων, αποθηκευτικούς, βοηθητικούς και χώρους γραφείων και είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει πρότυπη εγκατάσταση φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων».
Μεταξύ άλλων σύμφωνα με την μελέτη που εκπονήθηκε από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Κατερίνης προτείνεται να εκτελεστούν:
Εργασίες αντικατάστασης στέγης κτιρίων φιλοξενίας και συντήρησης δομών κτιρίων φιλοξενίας, αποκατάσταση τοπικού δικτύου ύδρευσης, διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, αποκατάσταση λειτουργικότητας των διοικητικών κτιρίων. Παράλληλα, στο πλαίσιο της μελέτης, προβλέπεται ο εξοπλισμός του καταφυγίου με όλα τα απαραίτητα είδη για την ορθή και άρτια λειτουργία του και σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς που εξασφαλίζουν την υγεία των ζώων που φιλοξενούνται. Πρόκειται για εξοπλισμό που είτε θα αντικαταστήσει τον υφιστάμενο που έχει καταστραφεί, είτε θα συμπληρώσει ανάγκες, οι οποίες στην παρούσα φάση δεν ικανοποιούνται.
Όπως προαναφέρθηκε ο προϋπολογισμός του έργου, ύψους 372.000 ευρώ με Φ.Π.Α. αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ». Οι παρεμβάσεις πρόκειται να ολοκληρωθούν σε χρονικό διάστημα περίπου ενός έτους από την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου, που προσδιορίζεται να δρομολογηθεί σύντομα.
Στο ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί επισημαίνονται ορισμένα από τα προβλήματα που υφίστανται στις εγκαταστάσεις: