10.1.20

Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα...- Φρίντριχ Σίλερ

Καταραμένε Έλληνα ανακάλυψες τα πάντα, φιλοσοφία, γεωμετρία, φυσική, αστρονομία… δεν άφησες τίποτα για εμάς
Τα λόγια είναι πάντα πιο τολμηρά από τις πράξεις, έλεγε ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος, ο οποίος επηρεάστηκε σημαντικά στο έργο του από τη φιλία του με τον Γκαίτε.

Φρίντριχ Σίλερ. Ένας από τους σπουδαιότερους Γερμανούς θεατρικούς συγγραφείς, ποιητές και ιστορικούς. Γεννήθηκε το 1759 στην πόλη Μάρμπαχ (Marbach) της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Θεωρείται ο πρώτος μεγάλος εκπρόσωπος του ρομαντικού κινήματος. `Εγραψε το πρώτο θεατρικό του έργο πολύ νέος, το οποίο αποτέλεσε ορόσημο στην ιστορία του θεάτρου, παρόλο που είχε ατέλειες- όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε. Ο Σίλερ πέτυχε κάτι σπουδαίο για την εποχή του. Κατάφερε να δώσει τα πρώτα μηνύματα του νέου κινήματος. Ο ρομαντισμός κήρυξε την αγάπη για τη δικαιοσύνη και την ελευθερία, για την τιμωρία των ενόχων, για τη ζωή, την ελπίδα, για το αύριο του ανθρώπου. Με το έργο του «Οι ληστές» προέβαλε αυτά τα ιδανικά πάλης του ανθρώπου ενάντια στην τόσο άδικη κοινωνία.
Την περίοδο 1783-1787 έγραψε δύο έργα: «Η συνωμοσία του Φιέσκο» και το «Ραδιουργία και έρως». Με αυτά επιτίθεται στους αυλικούς, που με τις ραδιουργίες τους δημιουργούν την εγκληματική ζωή του κόσμου. Ξεκίνησε πια να διαγράφει με ιδιαίτερη άνεση τους χαρακτήρες και η ανάλυσή του γίνεται ακόμα πιο βαθιά.
`Εγραψε και άλλα σπουδαία έργα όπως είναι τα «Ντον Κάρλος», «Μαρία Στιούαρτ», «Γουλιέλμος Τέλλος» όπου φαίνεται η εξαιρετική επιδεξιότητα στη σκηνική δομή.
Η φιλία του με τον Γκαίτε τον επιρρέασε σημαντικά στο έργο του. Ο Γκαίτε ήταν για εκείνον εκτός από άριστος φίλος και ένας ανεκτίμητος σύμβουλος και σύντροφος, που τον ενθάρρυνε όποτε το χρειαζόταν. Το 1799, μαζί με τον Γκαίτε, ήταν οι υπεύθυνοι των παραστάσεων του Αυλικού Θεάτρου της Βαϊμάρης. Ο Σίλερ έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου του 1805. Τα έργα του μεταφράστηκαν και παίχτηκαν στην Ελλάδα από πολλά θέατρα.

Ακολουθούν κάποια από τα κορυφαία αποφθέγματά του...

Οι ψήφοι πρέπει να ζυγίζονται και όχι να μετριούνται.

Οι μεγάλοι πόνοι είναι βουβοί.

Ο δυνατός είναι πιο δυνατός όταν είναι μόνος.

Κάτι τόσο παγκόσμιο όσο ο θάνατος, δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμο.

Είναι εγκληματικό να κλέψεις ένα πορτοφόλι, τολμηρό να κλέψεις μια περιουσία και μεγαλειώδες να κλέψεις ένα στέμμα. Η κατηγορία μειώνεται όσο η ενοχή μεγαλώνει

Ένας πεσμένος εχθρός μπορεί να σηκωθεί ξανά, αλλά ένας εχθρός που έχει συνθηκολογήσει είναι πραγματικά νικημένος.

Για να τα σώσουμε όλα, πρέπει να τα ρισκάρουμε όλα.

Είναι σοφό να αποκαλύπτεις αυτό που δεν μπορεί να μείνει κρυφό για πολύ.

Αυτός που δεν τολμάει τίποτε, δεν χρειάζεται ελπίδα για τίποτε.

Πρέπει να είναι ήδη σοφοί, για να αγαπούν τη σοφία.

Η αντίρρηση πάντα φλογίζει τον φανατικό, ποτέ δεν τον μεταπείθει.

Τα λόγια είναι πάντα πιο τολμηρά από τις πράξεις.

Οι αλυσίδες από ατσάλι ή από μετάξι είναι πάντα αλυσίδες.

Χάρις είναι η ομορφιά της μορφής υπό τη επιρροή της ελευθερίας.

Και ο πιο ενάρετος άνθρωπος δεν μπορεί να βρει γαλήνη και ηρεμία αν δεν εξευμενίσει τον κακό του γείτονα.

Είδες την αδυναμία του, και αυτό δεν θα σου το συγχωρέσει ποτέ.