1.2.20

Ρωσοπόντιοι: Είναι ρατσιστικός ο όρος ή μήπως όχι τελικά;

Στη Ρωσία λέγονταν Πόντιοι και στην Ελλάδα Ρωσοπόντιοι. Είναι ο όρος σωστός ή αποκαλούνται έτσι από ρατσιστική
διάθεση; Ποια είναι η αλήθεια;

Η ιστορία του Ελληνισμού στον Πόντο έχει ως επίσημη αφετηρία την ίδρυση της Σινώπης στα βόρεια παράλια της Μικράς Ασίας από Ίωνες ναυτικούς περίπου το 800 π.Χ. Από τη Σινώπη ερευνητές ίδρυσαν άλλες πόλεις. Η κυριότερη αυτών των πόλεων ήταν η Τραπεζούντα το 783 π.Χ. Οι Έλληνες του Πόντου αναφέρονται από αρκετούς αρχαίους συγγραφείς. Από τον Πόντο καταγόταν ο αρχαίος Έλληνας αστρονόμος Ηρακλείδης ο Ποντικός καθώς και ο ιστορικός και γεωγράφος Στράβων. Κατά μία άποψη, οι σύγχρονοι Πόντιοι είναι απόγονοι εκείνων των αρχαίων Ελλήνων, που έζησαν κάποτε στην περιοχή.
Η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρείται η μεγαλύτερη του αιώνα.

Η αρχή της βρίσκεται στο 1916 κι ο επίλογός της γράφτηκε το 1922 με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Τα θύματα ξεπέρασαν τις 353.00. Όσοι κατάφεραν να γλιτώσουν από το μένος των Τούρκων, πρόσφυγες, πλέον, ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα. Αυτοί που κατέφυγαν στην Ελλάδα ήταν περίπου 400.000 ενώ οι υπόλοιποι κατέφυγαν στη νότια Ρωσία. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι Έλληνες στη Ρωσία ήταν πολύ δύσκολες. Πάρα τις αντιξοότητες, όμως, κατάφεραν να διατηρήσουν την γλώσσα και τη θρησκεία τους.
Οι Πόντιοι, γνωστοί για την εργατικότητα τους συνέλαβαν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών που είχαν εγκατασταθεί.

Οι ποντιακές οικογένειες αποκτούσαν πολλά παιδιά. Κατά συνέπεια, ο πληθυσμός αυξήθηκε πολύ γρήγορα και δημιουργήθηκε η ανάγκη να επεκταθούν στις περιοχές του Καυκάσου και της Κριμαίας. Ο Ελληνισμός των χωρών της πρώην Σοβιετικής ένωσης, Ποντιακός και μη, είναι από τα πιο γνήσια και πολύπαθα κομμάτια του Ελληνισμού. Από το 1990, εξαιτίας των πολέμων που ακολούθησαν την διάλυση της Σοβιετικής ένωσης, πίστεψε ότι θα έβρισκε ασφάλεια στην αρχαία μητρόπολη.

Από την δεκαετία του ’60 και έπειτα, αρχίζουν να εγκαθίστανται στην Ελλάδα αφού τη θεωρούν πατρίδα τους. Γιατί αισθάνονται και είναι Έλληνες. Δυστυχώς, όμως, στην πατρίδα τους δέχονται τον μεγαλύτερο ρατσισμό! Για τους ντόπιους ήταν ξένοι, ήταν Ρωσοπόντιοι.





Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος περιγράφει ένα περιστατικό…

«Σε μια λαϊκή αγορά, ένας Ρωσοπόντιος άπλωσε μια κουβέρτα με κάτι ψιλοπράγματα για πούλημα. Απέναντι του ένας κοτοπουλάς μόλις τον είδε άρχισε να βρίζει… Τουρκόσποροι τι θέλατε και ήρθατε εδώ, ήρθατε να μας φάτε το ψωμί μας, να φύγετε δεν σας θέλουμε… Ο Ρωσοπόντιος δεν ήξερε ελληνικά, δεν καταλάβαινε, φώναξε τον παππού του που στεκόταν λίγο πιο πέρα και άκουγε. Εκείνος ατάραχος πλησίασε τον υβριστή και του είπε σε άπταιστα ελληνικά… Άκου παιδί μου, μια κουβέντα θα σου πω και βάλε την καλά στο μυαλό σου, αν εσύ είσαι Έλληνας εγώ είμαι Έλλην. Ο κόσμος χειροκρότησε με ενθουσιασμό. Έφυγα κι εγώ συγκινημένος, που αξιώθηκα να ακούσω τέτοιο ποίημα»



Εξαιτίας του μεγάλου προβλήματος που δημιουργήθηκε με κάποιες παράνομες ελληνοποιήσεις ατόμων από τη Γεωργία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, για τις οποίες ευθύνεται και το ελληνικό κράτος, έφθασαν στο σημείο να ταλαιπωρούνται από τις ελληνικές Αρχές και οι ίδιοι οι Πόντιοι, μέχρι να αποδείξουν την ελληνική τους καταγωγή.

Κάπως έτσι καθιερώθηκε ο όρος «Ρωσοπόντιοι», ο οποίος κατέληξε να είναι ρατσιστικός και υποτιμητικός.

Η Ρωσία είναι μια σπουδαία χώρα με τεράστιο πολιτισμό και μεγάλη συνεισφορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Παρόλα αυτά τους Πόντιους παλλινοστουντες τους συνέδεσαν με το “αρνητικό κομμάτι” αυτου του κράτους. Θεώρησαν ότι ανήκουν στη “ρωσική μαφία”. Ακόμη κι αυτοί που εξακολουθούν να ζουν στη Ρωσία δεν μπορούν παρά να χαρακτηρίζονται «Έλληνες του Πόντου». Κανείς δεν χαρακτηρίζει με αντίστοιχους όρους τους Πόντιους που ζουν σε άλλες χώρες του κόσμου (π.χ. Αμερικανοπόντιος, Γερμανοπόντιος κτλ.).

Ο όρος Ρωσοπόντιος δεν υφίσταται. Η μόνη αποδεκτή και μη ρατσιστική εκδοχή του θα ήταν «Ελληνορώσος» και αυτό όταν αναφέρεται σε ανθρώπους που κατάγονται και από τις δύο αυτές χώρες. Το ότι γεννιόμαστε και μεγαλώνουμε σε μια χώρα σίγουρα επηρεάζει τον τρόπο που ζούμε, αλλά δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτιστική μας ταυτότητα και τις ρίζες μας.
Οι Πόντιοι όχι μόνο διατήρησαν την ποντιακή παράδοση, τα ήθη και έθιμα, τη μουσική και τους χορούς τους, αλλά προσπαθούν μέχρι και σήμερα να τα μεταδώσουν και στους άλλους λαούς με τρόπο αξιοζήλευτο.

Δυστυχώς, η νοοτροπία κάποιων δεν έχει αλλάξει, ίσως και από άγνοια της ίδιας της ιστορίας. Με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η ρατσιστική διάθεση απέναντι στους Πόντιους, από τους ίδιους τους συμπατριώτες τους. Όπως λέει κι ο στίχος απ’ το τραγούδι «Πατρίδα μ’ αραεύω σε» που ερμήνευσε ο Στέλιος Καζαντζίδης, «’Σ σα ξένα είμαι Έλληνας και ‘ς σην Ελλάδα ξένος».

Πηγές:Πηγή εικόνας: Pontos news
Πόντιοι. Ανακτήθηκε από el.m.wikipedia.org
Πόντιοι ή Ρωσοπόντιοι; Ανακτήθηκε από pontos-news.gr






https://www.maxmag.gr/politismos/apopseis-politismos/rosopontioi-einai-ratsistikos-o-oros-i-mipos-ochi-telika/