Τρόπους για να επιστρέψουν στο κρασί, αναζητούν οι διεθνείς επενδυτές, καθώς τα τελευταία χρόνια το επενδυτικό πεδίο
δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της Ιστορίας του.
Εξάλλου, τα κέρδη από την εμπορία κρασιού δεν ήταν πάντα εύκολη υπόθεση, καθώς οι περισσότεροι από τους επενδυτές που αποφάσισαν να εμπλακούν έφυγαν με σοβαρές πληγές, κυρίως μετά την μεγάλη κατάρρευση του 2015.
Τα νέα ανοίγματα που πραγματοποιούνται δειλά-δειλά το τελευταίο διάστημα έχουν ως βασική αφορμή την άνοδο των τιμών των σπέσιαλ κρασιών από την Τοσκάνη της Ιταλίας.
Το κρασί, ως επενδυτικό asset, δεν προσφέρει απόδοση με την παραδοσιακή έννοια αλλά μια δυνητική αύξηση του κεφαλαίου, κάτι με το οποίο φλερτάρουν όλο και περισσότεροι επενδυτές σε μια εποχή που τα αρνητικά επιτόκια δημιουργούν δύσκολες έως και ακατάλληλες συνθήκες για επένδυση των διαθέσιμων μετρητών.
Ανάλογα επενδυτικά λιμάνια είναι και η Τέχνη ή τα κρυπρονομίσματα, δίνοντας ώθηση σε νέους κλάδους που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να δουν άνθιση.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ακόμα και αν το ρίσκο αποβεί υψηλό και η επένδυση δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, πάντα υπάρχει η εναλλακτική λύση.
«Αν δεν σου βγει η επένδυση, μπορείς απλά να το πιείς», αναφέρει ο Daniele Marano, επενδυτής ο οποίος στράφηκε προς τα κρασιά Βουργουνδίας.
Ο Justin Gibbs, συνιδρυτής της Liv-ex, μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας ανταλλαγής κρασιού που δημιουργήθηκε από πρώην τραπεζικούς της BNP Paribas, εκτιμά ότι διάφορα funds διαχειρίζονται επί του παρόντος περίπου £65 εκ. σε επενδύσεις κρασιού, από £40 εκ. πριν λίγα χρόνια.
Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το καλό κρασί είναι μια εξειδικευμένη αγορά, όπου οι τιμές για το ίδιο προϊόν μπορεί να διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των πωλητών. Ωστόσο η αγορά έχει περάσει πολλά. Μετά από επιδρομή κατά της διαφθοράς στην Κίνα - η οποία είχε αναδειχθεί ως μεγάλος αγοραστής οίνου - οι τιμές υποχώρησαν κατά 36% από την κορυφή τους στο κατώτατο όριο τους τρία χρόνια αργότερα.
Ακόμα και τώρα, οι τιμές του κρασιού παραμένουν περίπου στο ένα πέμπτο από τις κορυφές τους.