Ελληνοτουρκικά: Την πεποίθηση ότι το μέλλον των ευρωτουρκικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων πολύ δύσκολα θα βελτιωθεί αν Αθήνα και Άγκυρα δεν συντονιστούν για να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με στόχο την επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας, εκφράζουν ευρωπαίοι διπλωμάτες, σύμφωνα με τη Realnews.
Το μήνυμα προς την ελληνική πλευρά είναι απλό: "Επιδιώξτε την προσφυγή στη Χάγη και θα σας στηρίξουμε".
Ο δρόμος της Χάγης φαντάζει μονόδρομος. Η ΕΕ θα εξαντλήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να πείσει την Τουρκία να αποδεχθεί την προσφυγή, αλλά και η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι πολιτικά και νομικά προετοιμασμένη για τη διαδικασία, αλλά κυρίως για την κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου.
Παράλληλα, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι η κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να εξομαλυνθεί εάν οι δυο πλευρές δεν επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού.
Σύμφωνα πάντα με τη Realnews, η συνολική και συντονισμένη πίεση από την πλευρά της ΕΕ προς την Τουρκία, θα είναι διπλή: αφενός να συμφωνήσει να πάει με την Ελλάδα στη Χάγη, αφετέρου να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου για το Κυπριακό.
Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είχε θέσει την παραπομπή της υπόθεσης της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, σε πρώτιστη θέση των επιδιώξεων της εξωτερικής πολιτικής της, ειδικά την εποχή του Γιάννου Κρανιδιώτη, και της πορείας προς την απόδοση υποψηφιότητας ένταξης στην Τουρκία.
Η Τουρκία, για να πάρει την υποψηφιότητα, έδωσε τη συγκατάθεση της στην Ελλάδα για προσφυγή στη Χάγη το 1999 και έως το 2003, τεχνικές ομάδες των δυο πλευρών είχαν ολοκληρώσει τη νομική και τεχνική προετοιμασία.
Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, η υπόθεση αφέθηκε να καταρρεύσει από αδιευκρίνιστες συνθήκες για την ευρωπαϊκή διπλωματία το 2004, ενώ η κατάσταση χειροτέρεψε μες την απόρριψη του σχεδίου Ανάν και το πάγωμα των συσχετιζόμενων με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, τον Δεκέμβριο του 2006.
Έκτοτε, επιδεινώθηκε σοβαρά και η κατάσταση στην ίδια την Τουρκία.