8.12.19

Νέες αλλαγές στις Πανελλαδικές: Καταργούνται οι περιφερειακές - Τί θα ισχύσει για φέτος

"Ξηλώνει" το σχέδιο για περιφερειακές εξετάσεις για το απολυτήριο Λυκείου η κυβέρνηση, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, με αποτέλεσμα οι μαθητές της τρίτης Λυκείου να εξεταστούν όπως τα προηγούμενα χρόνια από τους καθηγητές του σχολείου τους, ενώ για το θέμα θα εκδοθεί σχετική υπουργική απόφαση.
Ο νόμος του πρώην υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για εισαγωγή στα ΑΕΙ, προέβλεπε, οι μαθητές της τρίτης Λυκείου, μετά τις Πανελλαδικές να δώσουν εξετάσεις για την απόκτηση του απολυτηρίου, σε περιφερειακό επίπεδο, με κοινά θέματα.


Προβλεπόταν ο διαχωρισμός των σχολείων σε ομάδες, ανά διεύθυνση εκπαίδευσης.
Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα, θα προετοιµάζονταν από οµάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά οµάδα και το τελικό διαγώνισµα θα προέκυπτε έπειτα από κλήρωση οµάδας θεµάτων µέσα από ένα µεγαλύτερο πλήθος.

Επιτηρητές θα ήταν καθηγητές άλλων σχολείων και διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόµενου µαθήµατος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα ήταν ένας από δηµόσιο σχολείο και ένας από ιδιωτικό.

Τα γραπτά των µαθητών, µε καλυµµένα τα ονόµατα, θα βαθµολογούνταν από καθηγητή άλλου σχολείου.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Έθνος, το σχέδιο δεν θα υλοποιηθεί, καθώς φέτος δεν θα μετρήσει ο βαθμός του απολυτηρίου για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, αλλά η εισαγωγή θα γίνει "παραδοσιακά" με τις Πανελλαδικές.

Για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, δεν θα ισχύσει η ρύθμιση για εισαγωγή σε τμήματα ελεύθερης πρόσβασης ή "πράσινες" σχολές, δεν είναι γνωστό αν θα αποφασίζουν και τα τμήματα για τον αριθμό των εισακτέων, ενώ δεν θα ισχύσει "βάση εισαγωγής" για τα ΑΕΙ (ωστόσο το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να το επαναφέρει).