29.11.19

Σε παρακαλώ μην κλαις, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο [Franz Kafka (PAUL AUSTER)]

Στο μυθιστόρημα με τίτλο «The Brooklyn Follies» ο Paul Auster αφηγείται μια συγκινητική ιστορία για τον συγγραφέα Φραντς Κάφκα και τη σχέση του με ένα μικρό κορίτσι και την κούκλα της.
Στα 1923, κατά τη διάρκεια ενός περιπάτου στο Στέγκλιτζ του Βερολίνου, ο Φραντς Κάφκα και η αρραβωνιαστικιά του Φελίτσε Μπάουερ συνάντησαν στο πάρκο ένα κοριτσάκι που έκλαιγε με λυγμούς, επειδή είχε χάσει την αγαπημένη της κούκλα.
Ο Κάφκα είπε στο κοριτσάκι να μην στεναχωριέται γιατί η κούκλα είχε πάει ταξίδι και μάλιστα της είχε στείλει ένα γράμμα.
Όταν το κοριτσάκι ζήτησε να δει το γράμμα, της είπε πως δεν το κρατούσε μαζί του, αλλά θα το είχε την επόμενη μέρα.

– Σε παρακαλώ μην κλαις, έφυγα σε ταξίδι για να γνωρίσω τον κόσμο, θα σου ξαναγράψω για να σου διηγηθώ τις εμπειρίες μου… έτσι άρχιζε το γράμμα.
Από τότε και για άλλες τρεις εβδομάδες ο Κάφκα έφερνε κάθε φορά και ένα καινούργιο γράμμα από την κούκλα.
Το κοριτσάκι ήταν ευτυχισμένο που μάθαινε τα νέα της και απολάμβανε τον φανταστικό κόσμο που είχε επινοήσει ο Κάφκα.
Όμως οι μέρες που θα έπρεπε να φύγει από το Βερολίνο πλησίαζαν και ο ίδιος ανησυχούσε για το πως θα δώσει ένα ικανοποιητικό τέλος.
Στο τελευταίο γράμμα που μετέφερε στο κοριτσάκι, η κούκλα γνώρισε έναν όμορφο νεαρό με τον οποίο ερωτεύθηκαν, αγαπήθηκαν και αποφάσισαν να παντρευτούν με ένα λαμπρό γάμο. Η κούκλα εξηγούσε στο κοριτσάκι πως θα έπρεπε πλέον να κάνει οικογένεια και να αφοσιωθεί σ’ αυτή και ως εκ τούτου θα ήταν πολύ δύσκολο να της γράψει ξανά.

Σε αυτές τις τρεις εβδομάδες, ο Κάφκα αφοσιώθηκε στη συγγραφή των γραμμάτων με μεγάλο πάθος, όμοιο με αυτό που έδειχνε και στη δική του λογοτεχνία.
Φεύγοντας, πέρασε από το πάρκο για να αποχαιρετήσει το κοριτσάκι, κρατώντας μαζί του ένα δώρο που της άρεσε πολύ. Μια καινούργια πανέμορφη κούκλα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο Paul Auster, όταν ρωτήθηκε ποια είναι η πιο αγαπημένη ιστορία του, απάντησε:
Έχω μια αγαπημένη ιστορία από έναν άλλο όμως συγγραφέα που πιστεύω ότι είναι αληθινή, και ελπίζω ότι είναι αλήθεια, εξ αιτίας του πώς αισθάνομαι γι ‘αυτόν. Είναι θαυμάσια, αν μη τι άλλο γιατί δείχνει τέτοια συμπόνια εκ μέρους του Κάφκα…

ΠΗΓΕΣ:
https://www.ithaque.gr/ta-grammata-tis-kouklas
http://boraeinai.blogspot.com/2017/02/paul-auster-franz-kafka.html


Εικόνα: https://gr.pinterest.com/pin/43628690128524085/