29.11.19

Γιατί κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι τα κτίρια της Αλβανίας

Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που «χτύπησε» την Αλβανία έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές σε εκατοντάδες κτίρια σύγχρονα και μη, αυτά με τη σειρά τους ευθύνονται για τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων. Την ίδια ώρα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και για πολλές περιοχές της Ελλάδας.

«Πρόκειται για κακές και πρόχειρες κατασκευές πάνω σε σαθρά εδάφη», λένε Έλληνες επιστήμονες που βρίσκονται στην Αλβανία.

Οι ίδιοι μίλησαν στον Alpha και έκαναν λόγω για κτίρια που έχουν χτιστεί πάνω σε εδάφη που ήταν μπαζωμένα ή που ήταν παλιά έλη.

Ακόμα και οι νεότερες κατασκευές είναι χτισμένες μόνο με τούβλα, με φθηνά υλικά, χωρίς επαρκή υποστυλώματα και χωρίς αντισεισμικές προδιαγραφές και φυσικά δεν άντεξαν στα 6,4 Ρίχτερ και κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι στο Τουμάν, τα συγκεκριμένα κτίρια χτίστηκαν πρόχειρα και χωρίς την επίβλεψη μηχανικών και αυτός είναι ο λόγος που κατέρρευσαν.

«Ένας συνδυασμός τρόπου κατασκευής και εδαφικών συνθηκών προκάλεσαν αυτή τη μεγάλη ζημιά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ε. Λέκκας.

Οι ειδικοί χτυπούν καμπανάκι του κινδύνου και στη χώρα μας, καθώς όπως αναφέρουν σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, οι περιοχές που έχουν υποστεί πλημμυρικά φαινόμενα είναι περισσότερο ευάλωτες.

«Περιοχές που πλημμυρίζουν και περιοχές ευάλωτες σε σεισμό είναι αλληλένδετες έννοιες», δήλωσε ο Ομ. Καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών ΕΜΠ, Π. Καρύδης.