29.11.19

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΤΡΑΣ ΟΛΥΜΠΟΥ με σπάνιο υλικό από τον ΘΑΝΑΣΗ ΜΗΣΙΤΣΑΚΗ

Ο Θανάσησ Μησιτσάκης, πρώην υπάλληλος και γραφείο τύπου -νυν συναταξιούχος- του ΨΝΠΟ αξιοποίησε όλο το υλικό του και προχώρησε στην έκδοση βιβλίου με την ιστορία
και την πορεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Πέτρας Ολύμπου από
την εποχή που λειτουργούσε ως άσυλο μέχρι την περίοδο του ΨΥΧΑΡΓΩΣ και της Ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, εφαρμόζοντας Κοινοτικά προγράμματα [ Προστατευόμενα διαμερίσματα, Οικοτροφεία, Ξενώνες, Κέντρα Ημέρας].

Στις 521 σελίδες του μπορεί κανείς να δει όλη την πορεία του Ψυχιατρείου αφού ο Θανάσης Μησιτσάκης έχει καταγράψει οτιδήποτε το αφορά σε έξι ενότητες που περιλαμβάνουν ιστορικά στοιχεία, άρθρα, εκδηλώσεις, εκδοτική δραστηριότητα, αλλά και πίνακες ζωγραφικής ασθενών και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Από το 2014 το ΨΝΠΟ σταμάτησε να λειτουργεί αυτόνομα και συνενώθηκε με το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης ως "Ψυχιατρικός τομέας".

Το Ψ.Ν.Π.Ο. λειτουργούσε με μονάδες που οργανώθηκαν και αναπτύχθηκαν με σκοπό την παροχή ψυχιατρικών υπηρεσιών υψηλού επιπέδου, αλλά και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται άρθρα, όλες οι μορφές εκδηλώσεων, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών αλλά κύρια η μακροχρόνια, επίπονη και συλλογική προσπάθεια όλων των υπαλλήλων και υπηρεσιών του Ψυχιατρείου που συνέβαλαν στον μετασχηματισμό του, από «Άσυλο-Ψυχιατρείο» σε ένα σύγχρονο «Δίκτυο Κοινοτικών Ψυχιατρικών Υπηρεσιών», υλοποιώντας Ευρωπαϊκά προγράμματα.

Επίσης η διαδρομή του μέσα στο χρόνο και η μετατροπή του από Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων Ιεράς Μονής Πέτρας Ολύμπου [Θ.Ψ.Π.Ι.Μ.Π.Ο.] σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου [Ψ.Ν.Π.Ο.] και τέλος σε Δίκτυο Ψυχιατρικών Υπηρεσιών, εφαρμόζοντας Ευρωπαϊκά προγράμματα Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης, και η οποία παρουσιάστηκε μέσα από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δημιούργησε σημαντικά βήματα ευαισθητοποίησης στους κατοίκους της περιοχής και συγχρόνως μεγαλύτερη αποδοχή των νοσηλευόμενων από τον κοινωνικό περίγυρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2006 το ΨΝΠΟ αναγνωρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. σαν το καλύτερο ψυχιατρικό θεραπευτήριο με δομές σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ως δίκτυο δομών, ήταν θέμα συζήτησης και παρουσίασης σε πολλά Ψυχιατρικά Συνέδρια της Ελλάδας και όχι μόνο, παρουσιάζοντας συγχρόνως και μια πλούσια εκδοτική δραστηριότητα. Είναι ένα πόνημα που θα μείνει στην Ιστορία ως "ντοκουμέντο"....