σαράντα πέντε της ομώνυμης έκθεσης «Χωροχρόνος». Στον ίδιο χώρο θα διατίθεται το ομώνυμο φωτογραφικό λεύκωμα από τις εκδόσεις Όστρια, που επανεκδόθηκε (πρώτη έκδοση 2018), και περιλαμβάνει εκατόν είκοσι έξι φωτογραφίες του Παναγιώτη Φτάρα, ενώ συνοδεύεται και από εξήντα εννιά λογοτεχνικά κείμενα είκοσι δύο συγγραφέων.
Το όμορφο αυτό βιβλίο αγκάλιασαν με ποιήματα αλλά και σκέψεις εμπνευσμένες από τις φωτογραφίες του δημιουργού οι κάτωθι ποιητές και δημιουργοί: Ιωάννης Γαλάνης, Λίνα Γιαμούζη, Ειρήνη
Γκόλτσιου, Τίνα Ιωαννίδου, Γιώργος Κανείς, Αλέξης Καραβέργος, Θανάσης Καραμήτας, Βασίλης Καρκατσέλης, Θάνος Κόσυβας, Χρυσούλα Λουλοπούλου, Βασίλης Μόσχης, Θεοχάρης Μπικηρόπουλος, Θανάσης Μπίντας, Ελένη Μπλάτζα, Κώστας Μυστακίδης, Κωνσταντίνος Παλιάν, Ευγένιος Παπαδόπουλος, Γιώτα Παπαδοπούλου, Doria Paszynska, Έφη - Πουλάκη Παντερμαλή, Γιώτα Τσερτεκίδου, Γιώργος Χ. Χανδόλιας.
Ο Παναγιώτης Φτάρας οπτικοποιεί ένα γεγονός, μια μορφή ή μια περιβαλλοντική κατάσταση και εμπιστεύεται την ένταση των συναισθημάτων που δημιουργούνται μέσα του καθώς και τη φαντασία που διεγείρει μια γρηγορότερη και πιο ουσιαστική αντίδραση.
Τα συναισθήματα και η φαντασία είναι βαθύτερα από τη λογική οπότε βοηθούν να γίνεται αποτελεσματικός στο «Εδώ και Τώρα», στον χρόνο και το χώρο που βιώνει και επιδιώκει να απεικονίσει.
Πολλά μονοπάτια ακόμη θα περπατηθούν, πολλές υπόγειες διαδρομές θα διανύσουμε. Και μέχρι τότε θα ανακαλυφθούν πολλές μορφές ακόμη ενέργειας, πολλές διαστάσεις, σκέψεις, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο να αγκαλιάσουμε την ουτοπία. Αλλά μέχρι τότε ας ονειρευόμαστε. Η φωτογραφία ας γίνει ένα εργαλείο να μας γεννά όνειρα και εφιάλτες, τη φρίκη, τη ρήξη με τα κατεστημένα κάθε είδους…
Βιογραφικό σημείωμα:
Ο Παναγιώτης Φτάρας γεννήθηκε το 1976 στη Νυρεμβέργη Γερμανίας. Κατάγεται από την Γανόχωρα, χωριό της Πιερίας. Επαναπατρίστηκε το 2004 όπου εγκαταστάθηκε προσωρινά στη Θεσσαλονίκη. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Σπούδασε «Γραφιστική» στο Τ.Ε.Ε. Θεσσαλονίκης, στην ειδικότητα «Γραφικών Τεχνών του Τομέα Καλλιτεχνικών Εφαρμογών», καθώς και στο I.E.K. Κατερίνης στην ειδικότητα «Σχεδιαστής μέσω Ηλεκτρονικών Συστημάτων». Εργάστηκε από το 2006 έως το 2017 στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Κατερίνης ως Γραφίστας, Σχεδιαστής και Φωτογράφος. Φωτογραφίζει περίπου δώδεκα χρόνια, δημιουργώντας κυρίως ασπρόμαυρες εικόνες. Τα τελευταία δύο χρόνια το ενδιαφέρον του στρέφεται στη φωτογραφία θεάτρου.
Από το 2015 είναι μέλος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος. Του έχει απονεμηθεί το 1ο Βραβείο Φωτογραφίας, στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εικαστικών, που διοργανώνεται από τον σύλλογο, υπό τον τίτλο “Παράλληλοι δρόμοι”. Από την ίδια χρονιά είναι μέλος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας όπου διδάσκει την τέχνη της φωτογραφίας. Το 2016 ίδρυσε την Φωτογραφική Ομάδα Κατερίνης στο Σύλλογο Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας. Από το 2017 είναι μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι 2018 φωτογραφίζει ως επίσημος φωτογράφος, του Φεστιβάλ Ολύμπου. Είναι παντρεμένος και έχει δυο γιους.
Βιβλία του:
Το 2018 εκδίδει τον «Χωροχρόνο», στις εκδόσεις Όστρια. Είναι το πρώτο του φωτογραφικό λεύκωμα με 126 φωτογραφίες που συνοδεύεται από 69 λογοτεχνικά κείμενα με την συμμετοχή 22 συγγραφέων και δημιουργών. Τον Απρίλιο του 2019 ο «Χωροχρόνος» προχώρησε στη Β’ έκδοση του.
Συμμετοχές σε βιβλία και εκθέσεις:
To 2017 η ποιητική συλλογή της Ειρήνης Γκόλτσιου, υπό τον τίτλο «Υπέρηχοι», από της εκδόσεις Εντευκτήριο, φέρει την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.
Το 2018 συμμετέχει με τρία έργα του, στο εικαστικό λεύκωμα «50 Σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί δημιουργοί», από τις εκδόσεις Όστρια.
Στις 20 Ιανουαρίου 2019, η έκθεση φωτογραφίας του «Χωροχρόνου», συμπράττει στην μουσική παράσταση του Λουδοβίκο των Ανωγείων, που πραγματοποιήθηκε στην Κατερίνη, στο Άλλο...Καφενείο.
Στις 25 Φεβρουαρίου 2019, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση στο Café Bazaar, όπου παρουσίασε τον «Χωροχρόνο», με μία αναφορά στο συνολικό του έργο μέχρι σήμερα.
Τον Μάιο του 2019, συμμετέχει στην ποιητική συλλογή της Έλενας Χριστίδου, «Της ψυχής το Ηχόχρωμα», από της Εκδόσεις Ελκυστής, με 16 φωτογραφίες του. Φέρει και την φωτογραφία του στο εξώφυλλο.
Τον Ιούνιο του 2019, εκδίδεται η ποιητική συλλογή της Μάγδας Παπαδημητρίου – Σαμοθράκη, «Αντανακλάσεις», που φέρει 12 φωτογραφίες του.
Έχει παρουσιάσει τα έργα του σε μία ατομική καθώς και σε περισσότερες από τριάντα ομαδικές εκθέσεις, στην Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Info:
Έκθεση "Χωροχρόνος" του Παναγιώτη Φτάρα
Διάρκεια: 29.11 - 5.12.19
Εγκαίνια Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 20.00
Ζώγια / Αλεξάνδρου Σβώλου 54
Είσοδος ελεύθερη