27.11.19

ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ-φωτο

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ, ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ (ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ)

Τελικά …άνθρακας ο θησαυρός…!

Ο λόγος για τις προσδοκίες που καλλιέργησε η κυβέρνηση προεκλογικά, επικαλούμενη την αριστεία και την αξιοκρατία. Για τη μάζα, για το πλήθος για αυτούς που δεν ξέρουν. Γιατί αυτοί που ξέρουν γελούσαν…
Πολύς ο θόρυβος λοιπόν με τις επιλογές διοικητών, με πολλά παραδείγματα απόστρατων και συνταξιούχων να διορίζονται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον Υπουργό Υγείας κ. Κικίλια.

Μάλιστα η ανάρτηση του ίδιου του πρωθυπουργού ότι «δε θα ανεχτεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μια αργομισθία στο δημόσιο» καταρρίπτει το οικοδόμημα της αξιοκρατίας που επαγγέλλεται..!!! 


Η επιτροπή λοιπόν του Υπουργείου Υγείας, διάβασε φακέλους και βιογραφικά και εισηγήθηκε, ο πρωθυπουργός ζητά αξιοκρατία και τελικά με την ανακοίνωση των ονομάτων των νέων διοικητών γίνεται ένας χαμός στις τοπικές κοινωνίες… Ποιος αποφάσισε; Ποιος έβαλε το αυτογκόλ;

Από τη μια εκτίθεται η επιτροπή που …επέλεξε δήθεν ή επέλεξε και πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων η απόφασή της, και από την άλλη οι σαρωτικές αλλαγές, θαρρείς και κανένα απολύτως νοσοκομείο δε λειτουργούσε σε αυτή τη χώρα…

Όλες μα όλες οι κυβερνήσεις ανθρώπους καταξιωμένους, πετυχημένους στη θητεία τους, τους σεβάστηκε. Ακόμη και αν δεν ήθελε, έπρεπε να κρατήσει τα προσχήματα. Δεν σάρωσε τους πάντες λες και μόνο στη ΝΔ υπάρχουν άξιοι…!!!

Ένα άλλο σημείο που αξίζει σχολιασμού.
Σε κάθε νομό υπάρχει νοσοκομείο.
Με την δημοσίευση της προκήρυξης οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν αιτήσεις…. Ακούστηκαν ονόματα, δεκάδες σε κάθε πόλη. Κάποια ονόματα, πρώην διοικητές, μάνατζερ, αλλά και επαγγελματίες από το χώρο της υγείας,  «παίχτηκαν» περισσότερο και τελικά δεν επεκράτησε κανένα, γιατί οι τοπικοί κομματάρχες με τους βουλευτές δε συμφωνούσαν, αφού ο καθένας ήθελε το δικό του στέλεχος στη νευραλγική θέση της διοίκησης του Νοσοκομείου.[Γράψαμε γι αυτό σε προηγούμενο άρθρο
https://olymposvoice.blogspot.com/2019/11/blog-post_71.html]. 


Αποκορύφωμα του θορύβου όσον αφορά τους διοικητές ήταν η τοποθέτηση του 80χρονου στο νοσοκομείο Καρδίτσας, που είναι η κορυφή του παγόβουνου. 

Μισή ντροπή σ΄ αυτόν που όπως ομολόγησε έγινε το αλισβερίσι, «τα μιλήσανε τα συμφωνήσανε» με τον ίδιο τον Μητσοτάκη –ΆΡΑ προς τι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για κατάθεση αιτήσεων;(Αυτό κι αν δεν είναι εμπαιγμός και προσβολή, να μπαίνεις σε διαδικασία να καταθέσεις τον φάκελο σου ενώ ξέρεις ότι είναι όλα προαποφασισμένα!)- και μισή ντροπή της Κυβέρνησης.

Προσωπικά δεν έχω κανένα απολύτως θέμα με την ηλικία του εν λόγω διοικητή Καρδίτσας(μακριά από «ηλικιακό ρατσισμό», να είναι γερός ο άνθρωπος και μπράβο του, μακάρι να φτάσουμε στα χρόνια του και να έχουμε και την ενέργεια και τη διαύγεια του), που έχει τα τυπικά προσόντα και το βιογραφικό, αλλά αυτό που προκάλεσε τεράστια αντίδραση ήταν ο τρόπος από τη μια και οι ματαιοδοξία του από την άλλη. Δεν είναι άμοιρος ευθυνών, όταν αποφασίζει να διεκδικήσει μια τέτοια θέση, όσο σοφός κι αν είναι….(βράσε ρύζι..!)

Αν πιάσουμε δε το κομμάτι της ανεργίας, γιατί ένας καθωσπρέπει και σεβαστός συνταξιούχος να στερήσει μια θέση μάνατζερ σε έναν με τα μισά χρόνια, με γνώσεις, μεταπτυχιακά, εμπειρία και μεράκι, που αναζητεί μια θέση στον ήλιο;

Ο συνταξιούχος, με την απόφασή του, και η κυβέρνηση με τις πρακτικές της, σφραγίζουν ερμητικά την πόρτα στους νέους με μεταπτυχιακά και διδακτορικά και τους οδηγούν εκεί που τους αποζητούν, που τους ψάχνουν και τους τιμούν. Στο εξωτερικό.

Δεν υπάρχει ελπίδα…
Σ αυτόν τον τόπο πας μπροστά αν είσαι κομματικό στέλεχος ή αν τοποθετείσαι για να εξυπηρετήσεις –συγκεκριμένες πολιτικές και –ίσως – όχι μόνο πολιτικές…
Η υπόθεση του νέου και παραιτηθέντα πλέον διοικητή Καρδίτσας, συνεχίζει να απασχολεί κοινή γνώμη, κανάλια, και social media, ενώ υπογραμμίζω ότι χαρακτηρίστηκε –στον ΣΚΑΙ από τον Πορτοσάλτε- ως το πρώτο αυτογκόλ της κυβέρνησης!!! Ή αν θέλετε σαν την γκέλα του Μεριά που χάρισε γκολ χθες βράδυ στην Τότεναμ και άλλαξε το αποτέλεσμα από 0-2 σε 4-2 τελικά…!

Αν η κυβέρνηση βάζει τέτοια αυτογκόλ στα απλά και αυτονόητα, φανταστείτε σε πιέσεις για άλλα θέματα πως λαμβάνει τις αποφάσεις της!!!
Το ίδιο συνέβη και στην Κατερίνη.
Η διοίκηση Μυστρίδη θεωρείται από την πλειοψηφία των πολιτών πετυχημένη, τόσο για τα πεπραγμένα της όσο και για τον προγραμματισμό της για τα επόμενα έτη, όπως συνηθίζεται να γίνεται με βάση το «μάστερ πλαν» μιας διοίκησης.

Στα social Media έγινε πραγματικά πάρτι από σχόλια υπέρ του Μυστρίδη από ανθρώπους όλων των κομματικών αποχρώσεων. Αναζητήστε τα στους «τοίχους» του facebook και στα sites και θα δείτε αν εν τα έχετε δει.

Η αντίδραση ήταν λογική, καθώς δεν αλλάζεις έναν διοικητή που έχει την καλή έξοθεν μαρτυρία από τον κόσμο, έχει κοινωνικό πρόσωπο, αγωνίζεται παθιασμένα γι΄ αυτό που κάνει, τον στηρίζουν οι διευθυντές των κλινικών –είθισται να μαίνεται σφοδρός πόλεμος στα νοσοκομεία μεταξύ διοικητών –γιατρών!- και δεν έχει βάλει το «δάχτυλο στο μέλι» στη χώρα της διαφθοράς και της λαμογιάς.

Τώρα το αντεπιχείρημα ότι πολιτικά ανήκε στους ΑΝΕΛ είναι γελοίο.
Γιατί όταν αποχώρησε από το κίνημα υπέβαλλε την παραίτησή του και οι πρώην Υπουργοί Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ δεν την έκαναν αποδεχτή αναγνωρίζοντας το έργο του.Κι αφού το θέλετε έτσι,  η επιστροφή και οι ανοιχτές αγκαλιές στο φυσικό πολιτικό του χώρο δεν είναι αποδεκτή παρά μόνο προεκλογικά…!

Να θυμίσω σ΄ αυτό το σημείο αγαπητοί σύντροφοι Νεοδημοκράτες, ότι Στεφανόπουλος, Σαμαράς, Ντόρα, Αβραμόπουλος, ολόκληρα κόμματα δημιούργησαν κόντρα στη ΝΔ και άμα την επιστροφή τους έγιναν Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Επίτροποι, υπουργοί κλπ κλπ …!!!
Οπότε αυτό το ανόητο επιχείρημα αφήστε το για τα καφενεία…

Και τώρα έρχεται η μπάλα στο νέο διοικητή του ΓΝΚ…
Κατ΄ αρχήν δεν έχει κανείς τίποτα εναντίον του. Πως μπορείς να «βάλλεις» εναντίον ενός ανθρώπου που δεν γνωρίζεις; Ελάχιστες συγκεχυμένες πληροφορίες, ένα βιογραφικό αν θέλετε με «κομματικό υπόβαθρο»,  διεκδίκησε τη θέση του ΓΝΚ και την πήρε, με τον ίδιο τρόπο που την πήρε ο 80χρονος, με τη διαφορά ότι αυτός έχει τα μισά και λιγότερα χρόνια του…!
Το κλίμα στην πόλη είναι αρνητικό απέναντί του με όλα όσα έχουν συμβεί, με συνταξιούχους, γυμναστές, απόστρατους και άλλες ειδικότητες.

Ούτε βιογραφικό έχουμε δει ούτε κανείς ξέρει τι,  πως, που,  πότε και γιατί! Ο άγνωστος και μη ΝΤΟΠΙΟΣ μπορεί να έχει καλές προθέσεις  και να είναι άξιος και ικανός. 
Καλείται να πάρει τη σκυτάλη από τον Μυστρίδη και να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω… Και δύο αν γίνεται, γιατί οι υπηρεσίες υγείας δεν έχουν οροφή, ο αγώνας καθημερινός και η ζωή του ανθρώπου το πολυτιμότερο αγαθό.

«Τω κρατίστω»….είχε πει ο Μεγαλέξανδρος όταν υπέδειξε τον διάδοχό του…. Αν το παραφράσουμε, «τον καλύτερο» θέλουμε ως διοικητή.Αλλάζεις ποτέ αυτόν που κρίθηκε πετυχημένος και στη θέση του τοποθετείς έναν απλά «αρεστό» με κομματική ταυτότητα;

Ίσως η ΝΔ δεν αντιλαμβάνεται τι διαστάσεις έχει πάρει το θέμα…
Και ήδη τα πράγματα για τον νέο διοικητή, έχουν πάρει διαστάσεις που δεν πέρασαν από το μυαλό του.
Το τι ακούγεται χωρίς καν να έχει καθίσει στην καρέκλα του δε λέγεται…
Καμένο χαρτί πλέον στην κοινωνία.

 Κι ας μην έχει δοκιμαστεί.
 Γιατί ο κόσμος τον βλέπει πια ως κομματικό εγκάθετο και όχι ως ΜΑΝΑΤΖΕΡ που ήρθε να κρατήσει τα ηνία του πολύπαθου νοσοκομείου Κατερίνης. 
Κι ακόμη χειρότερο, υπάρχουν αντιδράσεις μέσα στην ίδια τη ΝΔ στην Πιερία, στα σπλάχνα των στελεχών της.

Ο Μυστρίδης και ο κάθε Μυστρίδης, κρίθηκαν από τα αποτελέσματα;
Ο νέος διοικητής και κάθε νέος διοικητής, κρίθηκαν από το βιογραφικό; Όχι.
Και καταλήγω με αυτό που ξεκίνησα τις σκέψεις μου.
Για αξιοκρατία ουδέν λόγος. 

Για αριστεία; 
Μόνο στα λόγια.
Ούτε στο καλύτερο όνειρό μας στην Ελλάδα των μνημονίων… και του αλισβερισίου..!! Πελατειακές σχέσεις υπήρχαν, υπάρχουν και δυστυχώς δε φαίνεται να σταματούν. 


Ξέρετε κάτι; Όταν θέλεις να διοικήσεις επιλέγεις την ομάδα σου. Σ αυτό πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι... Με ποιους θα κυβερνήσεις αν όχι με τα δεξιά χέρια σου, τους φίλους συναγωνιστές σου, τα αδέρφια τα ξαδέρφια, γιατί όχι.... ΑΛΛΑ σε θέσεις κοινής ωφέλειας, σε θέσεις ευθύνης κρατικές, θέλεις τους καλύτερους, όχι τους κομματικούς. Γιατί το κράτος πρέπει να έχει συνέχεια με τους αξιότερους. Αυτοί ακολουθούν και εφαρμόζουν πολιτικές ως μάνατζερ διοίκησης.

Ο Κινέζος ηγέτης Ντέγκ Σιάο Πίγκ είχε πει «δεν έχει σημασία αν η γάτα είναι άσπρη ή μαύρη, αρκεί να πιάνει ποντίκια».

Με τη ΝΔ η γάτα πρέπει οπωσδήποτε να είναι μπλε, πιάνει δεν πιάνει ποντίκια…! Αρκεί να είναι μπλε. 


                                  Μπικηρόπουλος Θεοχάρης
«Olympos Voice»