6.9.19

Facebook: Νέα τεράστια διαρροή προσωπικών δεδομένων

Τηλεφωνικοί αριθμοί που συνδέονται με περισσότερους από 400 εκατομμύρια λογαριασμούς του Facebook βρέθηκαν αποθηκευμένοι ηλεκτρονικά, στην πιο
πρόσφατη παραβίαση δεδομένων του εν λόγω αμερικανικού ομίλου, αναφέρει σήμερα ο ιστότοπος TechCrunch.

Σε παραβιασμένο διακομιστή βρέθηκαν αποθηκευμένοι 419 εκατομμύρια φάκελοι χρηστών του πρώτου μέσου κοινωνικής δικτύωσης παγκοσμίως, εκ των οποίων 133 εκατομμύρια λογαριασμοί στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 50 εκατομμύρια στο Βιετνάμ και 18 εκατομμύρια στη Βρετανία, σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο.

Ειδικότερα ήταν καταχωρισμένες οι ταυτότητες χρηστών του Facebook --ένας συνδυασμός αριθμών μοναδικών για κάθε λογαριασμό-- καθώς και οι αριθμοί τηλεφώνων που συνδέονται με κάθε προφίλ, σε ορισμένους λογαριασμούς το φύλο, καθώς και ο γεωγραφικός εντοπισμός.

Ο διακομιστής δεν προστατευόταν από κωδικό, κάτι που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορούσε να έχει πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Ο διακομιστής παρέμενε σε σύνδεση μέχρι αργά χθες, Τετάρτη, όταν ο TechCrunch ήρθε σε επικοινωνία με τους ιδιοκτήτες του διακομιστή.

Το Facebook επιβεβαίωσε εν μέρει τις πληροφορίες του TechCrunch, αλλά υποβάθμισε τη σημασία του περιστατικού, βεβαιώνοντας ότι στην παρούσα φάση των ελέγχων, ο αριθμός των σχετικών λογαριασμών δεν αντιπροσωπεύει παρά το ήμισυ των προαναφερόμενων σχεδόν 419 εκατομμυρίων.

Ο όμιλος πρόσθεσε ότι αρκετοί μεταξύ αυτών ήταν αντίγραφα και ότι τα δεδομένα ήταν παλιά. "Αυτό το σύνολο των δεδομένων αποσύρθηκε και δεν είδαμε καμιά ένδειξη ότι η ασφάλεια των λογαριασμών του Facebook διακυβεύτηκε", δήλωσε ένας εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica τον Μάρτιο του 2018, που αποκάλυπτε την εκμετάλλευση για πολιτικούς σκοπούς δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους, ο όμιλος κατάργησε μια λειτουργία που επέτρεπε στους χρήστες την αναζήτηση με τηλεφωνικούς αριθμούς.

Η ανάρτηση στο Διαδίκτυο των τηλεφωνικών τους αριθμών εκθέτει τους χρήστες ανεπιθύμητες τηλεφωνικές κλήσεις καθώς και σε πειρατείες, όπως συνέβη πρόσφατα στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ.

Στα τέλη Αυγούστου, το Facebook αποκάλυψε δοκιμές για μια νέα λειτουργία που επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν τα δεδομένα τους που αποκτά η αμερικανική εταιρία εκτός του Facebook. Η ανακοίνωση αυτή γίνεται λιγότερο από μια εβδομάδα μετά τις νέες αποκαλύψεις για τις πρακτικές του Facebook που παραδέχτηκε ότι κατέγραψε τις υποκλοπές ηχητικών αποσπασμάτων συζητήσεων ορισμένων χρηστών, κάτι που νωρίτερα αρνείτο.

Στα τέλη Ιουλίου, το Facebook καταδικάστηκε με πρόστιμο ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών (FTC) επειδή δεν κατάφερε να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ