3.11.24

Σοφία Παράσχου ....Αποκλειστική συνέντευξη στο OlymposVoice. "Το διαρκές ζητούμενο, εκτός από την υγεία, είναι η έμπνευση".

Η Σοφία Παράσχου – Χατζηδημητρίου γεννήθηκε στην Κάρπαθο και ζει στη Νέα Σμύρνη. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και εργάσθηκε ως φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση, ως διευθύντρια στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ευαγγελικής Σχολής και ως σχολική σύμβουλος φιλολόγων. Με κρατική υποτροφία έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στην ειδίκευση «Λογοτεχνία – Γλώσσα – Θέατρο στην Εκπαίδευση». Στη συνέχεια εκπόνησε διδακτορική διατριβή στο αντικείμενο, «Παιδική και νεανική λογοτεχνία», η οποία εγκρίθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με βαθμό, ομόφωνα «Άριστα» και εκδόθηκε σε 100 τιμητικά αντίτυπα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια, εργασίες της έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά περιοδικά και έχει γράψει, ως μέλος επιτροπής, τα βιβλία λογοτεχνίας του γυμνασίου. Έχει εκδώσει τρεις επιστημονικές μελέτες, 30 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, μια συλλογή διηγημάτων και ένα μυθιστόρημα για ενηλίκους.
Οργάνωσε και διευθύνει τη Λέσχη Ανάγνωσης του Δήμου Νέας Σμύρνης.
Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.
Την Σοφία Παράσχου την εμπνέει ό,τι τη συγκινεί.
και η ποίηση τη βρίσκει εκεί που κατοικούν τα αισθήματα.
Ως άνθρωπος των γραμμάτων πιστεύει ότι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι μια επένδυση ζωής...
Συμφωνείτε;

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger


1. Πως ξεκίνησε το συγγραφικό/εκδοτικό σας ταξίδι;

Ξεκίνησα γράφοντας παιδικά βιβλία όταν ήταν μικρά τα παιδιά μου. Εκτός από τα βιβλία που τους διάβαζα, έπλαθα και δικές μου ιστορίες.

2. Tι σας εμπνέει;


Με εμπνέει ό,τι με συγκινεί. Μια φράση ενός παιδιού, μια εικόνα από την παιδική μου ζωή, μια είδηση στον Τύπο, μια ερωτική ιστορία, ένα τραγικό περιστατικό.

3. Γιατί αυτό που γράφετε θέλετε να το μοιραστείτε με τον κόσμο;

Η λογοτεχνία είναι μια κατεξοχήν επικοινωνιακή λειτουργία. Ο συγγραφέας νιώθει την ανάγκη να μοιραστεί με το αναγνωστικό κοινό την εμπειρία των ηρώων του.
           

4. O Charles Baudelaire, σε μία περίοδο που τα όρια της λογοτεχνίας και της ποίησης ήταν συγκεχυμένα, είχε γράψει «Να είσαι ποιητής, ακόμη και στον πεζό λόγο». Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ποίηση και στην πεζογραφία;

Και η ποίηση και η πεζογραφία είναι το προϊόν της συγκίνησης του δημιουργού και της ανάγκης του να επικοινωνήσει αυτή τη συγκίνηση. Υπάρχουν βέβαια σαφείς διαφορές στον τρόπο έκφρασης και γενικά στη χρήση του γλωσσικού μέσου.

5. Που σας βρίσκει η ποίηση;

Εκεί που κατοικούν τα αισθήματα.

6. Μιλήστε μας για την τελευταία σας έκδοση.


Το τελευταίο μου βιβλίο, «Το καφέ της οδού Σκουφά», είναι ένα νεανικό μυθιστόρημα, το οποίου η πλοκή αναπτύσσεται γύρω από τρεις άξονες: Φιλία, έρωτας, ακαδημαϊκή έρευνα. Τρεις φίλες συναντώνται κάθε Σάββατο σε ένα καφέ στην οδό Σκουφά και με χιούμορ συζητούν τα ερωτικά, επαγγελματικά και κοινωνικά θέματα που τις απασχολούν. Η κεντρική ηρωίδα, Άρτεμη, κερδίζει μια υποτροφία για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Η ακαδημαϊκή ενασχόληση της ηρωιδας και ο έρωτας που εισβάλλει στη ζωή της θα εξελιχθούν σε μια επίμονη και επίπονη πορεία αυτογνωσίας, στο τέλος της οποίας υπάρχει η ευτυχία.

7. Τι πιστεύετε ότι αποκομίζει από το βιβλίο σας ο αναγνώστης ;

Θα έλεγα ότι το κεντρικό μήνυμα είναι: Η γνώση του εαυτού αποτελεί τον πιο ασφαλή δρόμο προς την ευτυχία.

8. Τα έργα σας, αποτυπώνουν –και- την εποχή τους, (την περίοδο της δημιουργίας);


Όχι κατανάγκη. Υπάρχουν αναχρονισμοί που αναφέρονται σε προτερόχρονα (αναλήψεις) αλλά και υστερόχρονα (προλήψεις) γεγονότα. Ωστόσο, ο συγγραφέας ζει και κινείται μέσα στην εποχή του και αναπόφευκτα το έργο του επηρεάζεται από αυτήν.

9. «Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε», είπε ο Πωλ Βαλερύ. Η ποίηση που «δεν καταλαβαίνουμε» ποιους αφορά;

Δεν συμφωνώ ότι υπάρχει ποίηση που «δεν καταλαβαίνουμε». Δέχομαι μόνο ότι δεν καταλαβαίνουμε όλοι το ίδιο, αφού η πρόσληψη κάθε έργου τέχνης έχει να κάνει με τις εμπειρίες, τα βιώματα και τις ανάγκες κάθε ανθρώπου.

10 Τα τελευταία χρόνια, με όσα ζούμε, έχετε επηρεαστεί στη σκέψη;


Αναπόφευκτα. Ο συγγραφέας δεν ζει απομονωμένος από τα όσα συμβαίνουν γύρω του.

11.Επηρέασε την πολιτική σας σκέψη; Έχετε αναθεωρήσει κάτι σε σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις σας;

Παραμένω υπέρμαχος της ελεύθερης σκέψης και αυτοδιάθεσης.

10. Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, οι φίλοι, οι γείτονές σας;


Ο κλονισμός των αξιών που έχουν να κάνουν με την δικαιοσύνη, την ηθική και την αλληλεγγύη.

11. Με ποιον/ποια πολιτικό θα θέλατε να βγείτε για φαγητό ή ποτό και θα θέλατε να του/της πείτε όλα όσα πιστεύετε ότι πρέπει να ακούσει ένας πολιτικός;

Δεν με ενδιαφέρει μια τετ α τετ συνάντηση με κάποιο πολιτικό. Άλλωστε οι πολιτικοί ακούνε καθημερινά πολλά αλλά κάνουν λίγα.

12. Τι θα του λέγατε για τον πολιτισμό, τις τέχνες και ιδιαίτερα για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία;

Σε μια υποθετική συνάντηση θα του έλεγα ότι η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας είναι μια επένδυση ζωής που πρέπει να ξεκινήσει από την παιδική ηλικία με τα κατάλληλα προγράμματα.

13. Πως «ονειρεύεστε» το συγγραφικό σας μέλλον; Τι θα θέλατε να σας συμβεί;

Το διαρκές ζητούμενο, εκτός από την υγεία, είναι η έμπνευση. Ενδιαφέρουσες ιστορίες και ωραίες εκδόσεις είναι νομίζω τα «όνειρα» κάθε συγγραφέα και δικά μου ασφαλώς .
           

14. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ποιοι ξένοι συγγραφείς και ποια βιβλία τους είναι τα αγαπημένα σας;

Θα αδικούσα πολλούς Έλληνες συγγραφείς που αγαπώ αν διάλεγα μόνο λίγους. Θα αναφέρω μόνο τον Ντειβιντ Λότζ, αφού τα ακαδημαϊκά του μυθιστορήματα (campus novel) με επηρέασαν στη συγγραφή του «Καφέ της οδού Σκουφά»

15. Με ποια κριτήρια επιλέγετε ένα βιβλίο;

Το όνομα του συγγραφέα, την υπόθεση του έργου, αλλά και τις κριτικές που έχουν δημοσιευτεί.

16. Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;


Τη συλλογή διηγημάτων «Σωτηρία» της Χαράς Ρόμβη.

17. Mε ποιους Έλληνες και ξένους λογοτέχνες θα θέλατε σε μια νυχτερινή έξοδο να βγείτε παρέα μαζί;

«Βγαίνω» ήδη μαζί με τους αγαπημένους μου συγγραφείς κάθε βράδυ βολταροντας στις σελίδες των βιβλίων τους.

18. Τι φοβάστε πιο πολύ από όλα σαν άνθρωπος;


Ο φόβος μήπως συμβεί κάτι κακό σε αυτούς που αγαπώ είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου.

19. Τι σας γεμίζει πιο πολύ: η τέχνη, η φιλοσοφία, ο χριστιανισμός, η μουσική, ο έρωτας; Κάτι άλλο;

Η οικογένεια, η αγάπη, η φιλία, η αλληλεγγύη.

20.Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα ενός άντρα;

Η συναισθηματική γενναιοδωρία θεωρώ ότι είναι το μεγαλύτερο προτέρημα.

21. Ποιο θεωρείτε το μεγαλύτερο προτέρημα σε μια γυναίκα;

Η αυτοεκτίμηση πάνω από όλα.

22. Νέες εποχές, νέα ήθη, η ίδια πάντα επιθυμία για σεξ, ή καμία επιθυμία για σεξ, η εντελώς απελευθερωμένο χωρίς ταμπού και όρια σεξ. Πολλοί «αυτόπροσδιορισμοί». Πως κάνουμε σεξ σήμερα;

Υπάρχουν νέες συνταγές; Δεν τις γνωρίζω!

23. Σεξ ή έρωτας;

Έρωτας. Το ένα βέβαια δεν αποκλείει το άλλο.

24. Τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;


Την πίστη τους στη φιλία

25. Τι σημαίνει για εσάς ευτυχία;

Να βλέπω ευτυχισμένους αυτούς που αγαπώ.

26. Τι απεχθάνεστε περισσότερο;

Την τοξικότητα στις ανθρώπινες σχέσεις.

27. Τι είναι η ποίηση/λογοτεχνία για εσάς ;


Ο τρόπος να ζω.

28 Το προσωπικό σας απόφθεγμα;...


Να είσαι ο εαυτός σου.

Θέλουμε να χαρίσετε στους αναγνώστες του «OlymposVoice» ένα απόσπασμα
από το βιβλίο σας.
   

«-Πώς πήγε η συνάντηση με τον ζωγράφο, Άρτεμη; Δεν πιστεύω να σου ζήτησε να του ποζάρεις, δεν θα το επιτρέψω! της είπε ο Αλέξανδρος πειρακτικά, όταν κάθισαν να φάνε το ψάρι τους σε ένα εστιατόριο στην πόλη.
Γέλασε κολακευμένη.
-Σιγά, αγάπη μου, μη μου ζητούσε ο Γαλάνης να με ζωγραφίσει. Δεν έχω κανένα χαρακτηριστικό ικανό να εμπνεύσει ένα ζωγράφο, όπως έχει, για παράδειγμα, η μητέρα σου τα υπέροχα μάτια της.
-Αγάπη μου γλυκιά, η ομορφιά δεν αναλύεται στα επιμέρους χαρακτηριστικά, το να έχεις ωραία μάτια δε σε κάνει αναγκαστικά ωραία. Η ομορφιά νομίζω είναι το αποτέλεσμα μιας αρμονίας. Τις προάλλες στο αυτοκίνητο άκουγα ένα τραγούδι που έλεγε, «Σαν τα μάρμαρα της πόλης που ‘χει η Αγιά Σοφιά, έτσι τά ‘χεις ταιριασμένα μάτια φρύδια και μαλλιά». Αυτό είναι η ομορφιά για μένα, Άρτεμη, αυτό βλέπω όταν σε κοιτώ, το ταίριασμα που έχουν τα μάτια, τα φρύδια, τα μαλλιά σου, για να μείνω μόνο στα υψηλότερα σημεία, είπε ο Αλέξανδρος κοιτώντας με νόημα το αποκαλυπτικό ντεκολτέ της»



Σας ευχαριστώ πολύ…

...Καλοτάξιδο κ. Παράσχου.