30.10.24

«Να μας πάεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη…» Έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών του εικαστικού Αστέρη Γκέκα

Το Ίδρυμα Πολιτισμού Τάσου Φάλκου – Αρβνιτάκη και Τιτίκας Αρβανιτάκη «Υδρία» με χαρά σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών του εικαστικού Αστέρη Γκέκα με τίτλο «Να μας πάεις μακριά, να μας πας στα πέρα μέρη…», την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2024 στις 7:30 μ.μ., στο χώρο του Ιδρύματος στην οδό Παπαμάρκου 28, στην περιοχή της Πλατείας Άθωνος στη Θεσσαλονίκη.

Την έκθεση θα προλογίσει η κ. Ντιάνα Τσουκαλά, ενώ τη βραδιά θα «ντύσει» μουσικά με πιάνο και τραγούδι η συνθέτρια Yarona Caspi.
   


Ζωγραφική σε ξύλο και καμβά, λεπτές χαράξεις σε ξύλο, κατασκευές και ξυλανάγλυφα, γλυπτικές φόρμες, πουαντιλισμός, αποτελούν τα συστατικά στοιχεία της συγκεκριμένης έκθεσης. Δέντρα της ζωής, καράβια με περίτεχνα πανιά, ανθρώπινα πρόσωπα σε μικρογραφία αλλά και μουσικά όργανα σε μπλε φόντο, θάλασσα ή ουρανό, πεδίο για τα ταξίδια του καλλιτέχνη «με τελικό προορισμό το βλέμμα του θεατή ώστε να χαράξει τη δική του ευχή ταξιδιού όπου επιθυμεί», όπως αναφέρει ο ίδιος στο προλογικό του σημείωμα. «Είναι η ευχή ενός ταξιδιού για μακριά από το σήμερα… Στα πέρα μέρη του φωτός και του έρωτα, στα μακρινά μέρη της θέσης του άλλου..», συμπληρώνει. Σύγχρονος και ταυτόχρονα παλιός, μεταχειρίζεται με τρόπο διαφορετικό υλικά κοινά και τα μεταμορφώνει στην αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης μακριά από το κλασικό. Πίνακες έξω από τις συνήθεις φόρμες που όμως δεν υπολείπονται μεθοδικότητας και εκφραστικότητας, σχήματα διακριτά που ταυτόχρονα διαχέονται μέσα σε άλλα, πινελιές δυναμικές και τολμηρές, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ζωγράφου Αστέρη Γκέκα, ενός ανθρώπου αεικίνητου που αναζητά διαρκώς την εξέλιξη.

Ο Αστέρης Γκέκας, γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη, έκανε ελεύθερες σπουδές χαρακτικής σε όρθιο και πλάγιο ξύλο κοντά σε μεγάλους Έλληνες χαράκτες. 
Στην Κρήτη συνάντησε το γλύπτη Νίκο Μιχελιδάκη και συγκλονισμένος από τις απόψεις του κρητικού εικαστικού, θήτευσε στο εργαστήρι του 3 χρόνια, όπου και διαμορφώθηκαν οι μετέπειτα επιλογές του σχετικά με τα υλικά που χρησιμοποιεί. Το 1980 ίδρυσε στο Λιτόχωρο Ολύμπου το εργαστήρι ξυλογραφιών Δημήτρης Γαλάνης. Ακολούθησε μία πορεία με πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο. Μοιράζει τη ζωή του μεταξύ του εργαστηρίου του στο Βόλο, όπου διαμένει τον περισσότερο χρόνο του έτους, και του εργαστηρίου του στο Παρίσι, από το 2014. Ζωγραφική, κατασκευές, χαρακτικά, έγχρωμη μικρογλυπτική, κόσμημα, εγκαταστάσεις, τα έργα του σε ένα προσωπικό εικαστικό δρόμο με μια ασυνήθιστη εικονογραφία. 
Ως σταθμούς της πορείας του ορίζει την έκθεση “The last bride” στην The Office Gallery σε συνεργασία με το ARTos Foundation στη Λευκωσία το 2013, την έκθεση “Café Greco” στην Theorema Art Gallery στις Βρυξέλλες, την έκθεση “A Foot” στην Bootschaft Gallery του Ντίσελντορφ, τα «Παλίμψηστα Λάβαρα» στο νέο Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών το 2018, με επιμελήτρια την κα Αγγελική Κοτταρίδη, τα «Παλίμψηστα» στο Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου το 2019 και την έκθεση στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με έργα εμπνευσμένα από τα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου.


Διάρκεια έκθεσης: 30 Οκτωβρίου – 29 Νοεμβρίου 2024

Ώρες λειτουργίας: 
Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 15:00, Τετάρτη ΚΑΙ 18:00 – 21:00