25.7.24

Σε ομοψυχία και συστράτευση καλεί όλους τους ιατρούς ο Ιατρικός Σύλλογος Πιερίας κατά της επίταξης των ιατρών για κάλυψη αναγκών στο ΕΣΥ.

Την Δευτέρα ψηφίζεται στη Βουλή ο νόμος για την ψυχική υγεία όπου περιέλαβαν στο άρθρο 65 την επαίσχυντη διάταξη για την επίταξη των ιατρών για κάλυψη αναγκών στο ΕΣΥ. Σε όσους αρνηθούν θα τους αφαιρείται το δικαίωμα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Σήμερα αφορά τους Παθολόγους. Αύριο όμως θα εφαρμοστεί σε όλες τις ειδικότητες όπου υπάρχει πρόβλημα στα Νοσοκομεία. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι καθολική. Σε πρώτη φάση πρέπει να αναδείξουμε το μέγα λάθος που κάνει η κυβέρνηση, κάνοντας προσομοίωση σε αυτό που θέλουν να εφαρμόσουν. Απέχουμε από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που παρεμπιπτόντως είναι ένα καθαρά ασφαλιστικό μέτρο προκειμένου να ελεγχθεί η συνταγογράφηση από την κυβέρνηση. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΡΑΞΗ. Ιατρική πράξη είναι η έκδοση ιατρικής συνταγής με το λογότυπο του Ιατρού και την επίσημη σφραγίδα του.
Απέχουμε λοιπόν από την ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ την Παρασκευή 26 και την Δευτέρα 29 Ιουλίου με εξαίρεση τους ΑΜΕΑ και τα επείγοντα περιστατικά (αντιβίωση). Εφόσον ψηφιστεί και δεν αποσυρθεί το άρθρο 65 θα αποφασίσουμε για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Την Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων θα είμαστε έξω από τη Βουλή για να διαμαρτυρηθούμε και να αναδείξουμε το πρόβλημα.

Η ομοψυχία που υπάρχει σε όλους τους ιατρικούς συλλόγους είναι πρωτοφανής. Επιτέλους αντιδρούμε. Πρέπει να καταλάβουν άπαντες ότι είμαστε ΙΑΤΡΟΙ και έχουμε τον πρώτο λόγο σε θέματα υγείας.
Σας καλώ όλους να συνταχθείτε με τις αποφάσεις τόσο του Πανελληνίου όσο και των Ιατρικών Συλλόγων.
Σας κοινοποιώ την ομόφωνη απόφαση της Συνόδου των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων και το δελτίο τύπου του Π.Ι.Σ. όπου αναφέρονται και λεπτομέρειες για την κινητοποίηση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΑΝΙΚΙΔΗΣ ΗΡΑΚΛΗΣ

...................................................

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΕΚΔΟΘΗΚΕ το παρακάτω ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο:

Κατατέθηκε στη Βουλή, ως πρόσθετη διάταξη στο νομοσχέδιο περί ψυχικής υγείας, η επαίσχυντη ρύθμιση του Υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ.
Είναι γνωστό στην ελληνική κοινωνία πως τα κενά δεν προέκυψαν ούτε αναίτια, ούτε αιφνιδιαστικά. Προέκυψαν εξαιτίας της απαξίωσης του ΕΣΥ και της ασυνέπειας του ίδιου του Υπουργείου Υγείας να θεσμοθετήσει τα κίνητρα για τις άγονες και προβληματικές περιοχές που είναι νομοθετημένα από έτους. Προέκυψαν ως συνέπεια της άρνησης της πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας και του Αρείου Πάγου που επιτάσσουν την αποκατάσταση στους μισθούς των γιατρών ΕΣΥ στα προ μνημονίων επίπεδα. Προέκυψαν από τις μηδαμινές προκηρύξεις θέσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κενά ξεπερνούν τις 6000 και οι κρίσεις γίνονται με τεράστιες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Είναι προφανές πως το Υπουργείο Υγείας, με την επονείδιστη ρύθμιση που εισάγει προς ψήφιση, αποπειράται να συγκαλύψει τη δική του ανικανότητα, χρησιμοποιώντας μεθόδους που προσιδιάζουν μόνον σε αυταρχικά καθεστώτα. Αδιανόητα και προσβλητικά είναι όσα ακούστηκαν από τον υπουργό Υγείας περί δήθεν οφειλής των γιατρών έναντι του κράτους, όταν είναι γνωστή η αυτοθυσία την οποία επέδειξε η ιατρική κοινότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, την οποία το υπουργείο ανταποδίδει τώρα με τρόπο περιφρονητικό στο ιατρικό λειτούργημα. Ως ευνόητο η κίνηση αυτή του υπουργείου ακυρώνει όλες τις καλόπιστες πρωτοβουλίες που έλαβε ο ΠΙΣ προκειμένου να λειτουργήσουν τα 14 Νοσοκομεία που παρουσίαζαν τα μεγαλύτερα προβλήματα στελέχωσης.
Δυστυχώς τα μέτρα δεν στρέφονται μόνον εναντίον των γιατρών. Στρέφονται επιπλέον σε βάρος των ασθενών, αφού χρησιμοποιείται ακόμη και η άρση
της συνταγογράφησης ως μέτρο εξαναγκασμού των γιατρών που θα αρνηθούν να συμμορφωθούν στις αυταρχικές μεθοδεύσεις του Υπουργείου Υγείας. Όμως η συνταγογράφηση αποτελεί ένα σύγχρονο μέσο για τη διεκπεραίωση της θεραπείας των ασθενών και όχι προνόμιο των γιατρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο υπουργός.
Δε χρειάζεται σκέψη πως το μέτρο θα επιδεινώσει συνολικά την κατάσταση, καθώς γιατροί ειδικοτήτων σε έλλειψη θα αποφεύγουν τα νησιά και τις άγονες περιοχές, ενώ οι «ανεπιθύμητες» ειδικότητες θα προσελκύουν ολοένα και λιγότερους νέους γιατρούς. Ο θεσμός του προσωπικού ιατρού θα οπισθοδρομήσει και εντέλει οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι οι ασθενείς της κεντρικής Ευρώπης


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος:
Δηλώνει πως θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέτρα, εντός και εκτός της χώρας, προκειμένου να ακυρώσει τις επαίσχυντες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου
Καλεί τους ιατρούς βουλευτές να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης που επωμίζονται αποδεχόμενοι να υπερψηφίσουν διατάξεις που ισοπεδώνουν το ιατρικό λειτούργημα και δημιουργούν προηγούμενο επίταξης κάθε άλλου επαγγελματικού κλάδου που δεν αποδέχεται την επιβολή εξοντωτικών μέτρων.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να συνεδριάσουν και ν΄ αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι γιατροί όλης της χώρας να μην προβαίνουν σε συνταγογράφιση και έκδοση ή εκτέλεση παραπεμπτικών από την Παρασκευή 26 Ιουλίου μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής.
Καλεί τους Ιατρικούς Συλλόγους να εκδώσουν Δελτία Τύπου και να παραχωρήσουν συνεντεύξεις τύπου, ώστε να ενημερώσουν φορείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας και να εκδώσουν ανακοινώσεις που θα παραδίδουν οι γιατροί στους ασθενείς, εξηγώντας τους λόγους κινητοποίησης της ιατρικής κοινότητας.
Ο ΠΙΣ θα τοποθετηθεί μέσω του Προέδρου του κατά την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και θα συγκαλέσει αύριο διάσκεψη με τους Προέδρους όλων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, προκειμένου να εξεταστούν οι περαιτέρω κινήσεις μας. Θα παραχωρήσει επίσης συνέντευξη τύπου, της οποίας την ακριβή ημέρα και ώρα θα ενημερώσουμε με νεότερο 

Δελτίο Τύπου
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ