24.7.24

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου-Γευσιγνωσία του οίνου-Περίπατοι στους Αμπελώνες της Πιερίας-Κτήμα Παντούλη-50 φωτο

Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου εντάσσει τα τελευταία χρόνια στο πρόγραμμά του τον θεσμό των «Περιπάτων στους Αμπελώνες της Πιερίας», ως δρώμενο ενημέρωσης και γευσιγνωσίας. Στην Πιερία, τουλάχιστον 15 αμπελώνες διακρίνονται με τα βραβευμένα τους ποιοτικά κρασιά  ανοίγοντας τους δρόμους του κρασιού και του οινοτουρισμού στο νομό. 
Από την αρχαιότητα το Ελληνικό στοιχείο θεωρούσε και το έκανε πράξη, ότι η άνθηση και η ευημερία ενός πολιτισμού συνδέεται άρρηκτα με την άμπελο και τον οίνο. Το αγαθό μέσα από την αμπελοκαλλιέργεια και στο του οινεμπόριο ακολούθησε την ιστορία πολλών άλλων λαών, σηματοδοτώντας διαχρονικά ότι: κρασί ίσον πολιτισμός. 
Η Ελλαδική κοινωνία ανέδειξε τον οίνο ως δώρο της φύσης και τον καταξίωσε ως έργο τέχνης. 

Φέτος στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ο περίπατος παρόλο που προηγήθηκε καταιγίδα, πραγματοποιηήθηκε (την Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024, στις 8:00 το βράδυ) στο Κτήμα Παντούλη που βρίσκεται στη θέση Λειβαδάκια της Περίστασης Κατερίνης. 

Με οικοδεσπότη και ξεναγό τον οινοποιό Γιάννη Παντούλη, οι παρευρισκόμενοι, μπήκαν στον στον αμπελώνα του Κτήματος, έμαθαν για τις καλλιέργειες που καλλιεργούνται 2 χλμ από τις ακτές, καθώς επίσης και για τη διαδικασία της παραγωγής στο οινοποιείο και στο αποστακτήριο. Το Κτήμα Παντούλη, καλύπτει έκταση σαράντα στρεμμάτων, παράγοντας μαζί με τους αμπελώνες στη Χαλκιδική και το Κίτρος όλες τις παραγόμενες ποικιλίες κρασιών.

Ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου κ. Γρηγόρης Παπαχρήστος μίλησε για το θεσμό και τα οινο-πνεύματα, τη σύνδεση του κρασιού με τα πολιτιστικά δρώμενα και τη συνεργασία του ΟΡΦΕΟ με τους Πιεριείς οινοπαραγωγούς.
 Σε τηλεφωνική επικοινωνία μίλησε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιώργος Χανδόλιας, με τους στίχους του Ελύτη
"Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος
να `ν’ ήμερος να `ναι άκακος
λίγο φαΐ , λίγο κρασί
Χριστούγεννα κι Ανάσταση"
... 
ενώ αναφέρθηκε  και στην υποδοχή του κόκκινη κρασιού στη Γαλλία με την περίφημη φράση "Μπωζολέ, Μποζωλέ, Μποζωλέ", ​«Le Beaujolais Nouveau est arrivé !» (Το καινούργιο Μπωζολέ έφθασε!)
Ακολούθησε γλέντι με την ορχήστρα του γνωστού μαέστρου Νίκου Πατρή και την ομάδα του καθώς και εδέσματα απο την οικογένεια Παντούλη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο έτερος γνωστός οινοπαραγωγός Απόστολος Κούρτης.
Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν ποικιλίες κρασιών και ρετσίνας, με εξαιρετικές εντυπώσεις!