Ως την πρώτη, σοβαρή προσπάθεια ανάπτυξης μιας ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας που θα εφοδιάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις με οπλικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του Υπουργείο Άμυνας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο κ. Σπύρος Κουλκουδίνας.
Ο Βουλευτής Πιερίας τόνισε ότι η ίδρυση και ενεργοποίηση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας συνδέει τις Ένοπλες Δυνάμεις με την έρευνα και την καινοτομία και σηματοδοτεί την ανάπτυξη μιας νέας, ισχυρής και βιώσιμης αμυντικής βιομηχανίας.
Δίνει τη δυνατότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις να προμηθεύονται σύγχρονα οπλικά συστήματα που θα έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας από ένα νέο οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο οποίο θα συμμετέχουν τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το ΓΕΕΘΑ, τα επιτελεία των τριών όπλων, εταιρείες καινοτομίας, η αμυντική βιομηχανία και αμυντικά οικοσυστήματα του εξωτερικού.
Το όλο project μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Καινοτομίας Εθνικής Άμυνας, το Ταμείο Ανάπτυξης Εθνικής Άμυνας, ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, και διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση των σπουδών και στον εκσυγχρονισμό των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα σύναψης συνεργασιών με επιχειρήσεις ή βιομηχανίες για την εκπόνηση βιομηχανικών διδακτορικών ενώ εναρμονίζονται με το πλαίσιο λειτουργίας των Πανεπιστημίων.
Ο κ.Κουλκουδίνας αναφέρθηκε και στην αμυντική πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που συνειδητά επέλεξε να ενισχύσει, αποφασιστικά, τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Έκανε ειδική αναφορά:
-Στη συμφωνία στρατηγικής και αμυντικής συνεργασίας με ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής με τη Γαλλία.( την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε)
-Στην απόκτηση αεροσκαφών τελευταίας τεχνολογίας, όπως είναι τα Rafale και τα F-35.
-Στη ναυπήγηση των φρεγατών Belharra και την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16.
-Στη δημιουργία δύο θόλων, ενός αντιαεροπορικού και ενός anti-drone θόλου, για τους οποίους έχει δεσμευτεί το ποσό των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Δύσκολο να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η άμυνα της χώρας, αυτοί που δυσκολεύονταν να αναγνωρίσουν σύνορα στη θάλασσα και κάποιοι που εμφορούνται από ιδεοληψίες άλλων εποχών λες και η Ελλάδα συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Λιχτενστάιν» τόνισε ο κ.Κουλκουδίνας.