5.3.24

Παρέμβαση του βουλευτή Πιερίας στον αρμόδιο Υφυπουργό για τις καταστροφές από τη χαλαζόπτωση στην Πιερία

"Με παρέμβαση στον αρμόδιο υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο ζήτησα ενεργοποίηση του μηχανισμού πρώτης αρωγής για τους πληγέντες από τις πλημμύρες.
Ειδικότερα:
Να ενεργοποιηθεί το ειδικό σχήμα κάλυψης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις που υπέστησαν ζημιές, με την άμεση κινητοποίηση του ΕΛΓΑ.
Να χορηγηθεί προκαταβολή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων και των κτηνοτροφικών μονάδων στην περιοχή.
Να ενεργοποιηθεί η κρατική αρωγή στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ζημιές και στους φορείς. Το Υπουργείο Εσωτερικών οφείλει να εξετάσει την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων Κατερίνης και Δίου-Ολύμπου, που τα δίκτυα και οι υποδομές τους έχουν υποστεί ζημιές.
Να επιταχυνθεί η διαδικασία πρώτης αρωγής έναντι στεγαστικής συνδρομής για νοικοκυριά και κατοικίες που υπέστησαν ζημιές αλλά και η παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές.
Το Υπουργείο Οικονομικών να προβεί στη σχετική προεργασία για την λήψη μέτρων για τους πληγέντες όπως η αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληγέντες, η απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και η αναστολή κατασχέσεων."