4.2.24

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ. ΛΑΖΑΡΟΣ ΛΑΖΑΡΟΥ. Από τον κρυστάλλινο δημοσιογραφικό λόγο, στον αστερισμό της ποίησης- photo gallery

Ο Λάζαρος Λαζάρου, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Βέροια. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, εγκληματολογία και management - marketing. Γνωστός στο ευρύτερο κοινό με τη δημοσιογραφική του ιδιότητα, καθώς έχει εργαστεί ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης και ειδήσεων, σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Σήμερα είναι ο διευθυντής ειδήσεων στον περιφερειακό σταθμό της Κεντρικής Μακεδονίας «Εγνατία Τηλεόραση», του οποίου παρουσιάζει το κεντρικό δελτίο
Ειδήσεων. Μεγάλη του αγάπη το ραδιόφωνο: παρουσιάζει καθημερινή ραδιοφωνική ενημερωτική εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash 99,4 , εκπομπή, που βάζει στο κάδρο της επικαιρότητας και τον πολιτισμό, δίνοντας χώρο και χρόνο, στην παραμελημένη ταυτότητά μας.

Επιμέλεια:
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger

Οι Μακεδόνες τον γνωρίζουμε για τον κρυστάλλινο λόγο του, την ευθύτητα και την αγωνιστικότητά του. Έχει κερδίσει το "κοινό",  θεατών και ακροατών και τον δέοντα σεβασμό τους, σε εποχές που η δημοσιογραφία προσπαθεί να κρατηθεί με νύχια και με δόντια "στο ύψος της".
Αγαπημένη του όμως ενασχόληση αποτελεί το ελεύθερο γράψιμο και η ποίηση, όπου και αφιερώνει μεγάλο μέρος του διαθέσιμου χρόνου του. Σήμερα μας συστήνεται ως δημιουργός, ως ποιητής με την συλλογή του, με τίτλο «Μαύρο, μελί και στάρι…»
Αν δημοσιογραφικά, κάθε άνθρωπος φέρει μια είδηση, ή οτιδήποτε γύρω μας μπορεί να κρύβει ή να αποτελεί είδηση, το ίδιο ισχύει για έναν δημιουργό.  
Τον Λάζαρο Λαζάρου, τον ποιητή, τον εμπνέουν τα πάντα, όμως η ποίηση τον βρίσκει στον αστερισμό της ψυχικής εκτόνωσης...Μια ποίηση που αν και διεισδύει στα έγκατα της ψυχής, μοιάζει με παιάνα, με θριαμβευτικό ύμνο στις επάλξεις της ζωής, στην μάχη της αγάπης, της φιλίας και της αυτογνωσίας, μια μεγάλη κατάκτηση για τον καθένα.

1. Κύριε Λαζάρου, πως ξεκίνησε το συγγραφικό/εκδοτικό σας ταξίδι;

Η αλήθεια είναι πως γράφω από τα γυμνασιακά μου χρόνια, ξεκίνησα από μικρές δραματικές ιστορίες και ποιήματα. Στα χρόνια που επακολούθησαν και παράλληλα με τη δημοσιογραφία, πάντα ξέκλεβα λίγο χρόνο, να γράψω κάτι δικό μου, δίχως απαραίτητα να έχω σκοπό να το εκδώσω. Τα προηγούμενα χρόνια, κάποια από τα ποιήματα μου, επέλεξα να τα αναρτήσω στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από εκεί ξεκίνησε η παρακίνηση από καλούς φίλους που εκτίμησαν αυτά που γράφω, να αρχίσω σιγά – σιγά να τα εκδίδω. Έτσι γεννήθηκε η πρώτη μου ποιητική συλλογή

2. Τι σας εμπνέει;


Νομίζω ότι με εμπνέουν τα πάντα. Από τα καιρικά φαινόμενα, μέχρι τα ερωτικά καυγαδάκια ζευγαριών που θα συναντήσω τυχαία, κάνοντας τη βόλτα μου. Από τη θέα των αστέγων στους δρόμους της πόλης, μέχρι το δάκρυ των παιδιών στην καρδιά μια πολεμικής σύρραξης
  

3. Γιατί αυτό που γράφετε θέλετε να το μοιραστείτε με τον κόσμο;

Δεν μοιράζομαι τα πάντα, γράφω πάρα πολύ και δεν σας κρύβω ότι είναι πολλά τα κείμενα τα οποία τα κρατώ είτε για τον εαυτό μου, είτε γιατί βλέπω ότι χρειάζονται να τα δουλέψω περαιτέρω. Μοιράζομαι όσα θεωρώ ότι έχουν κάτι να πουν και όσα πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο να διαβαστούν.

4. O Charles Baudelaire, σε μία περίοδο που τα όρια της λογοτεχνίας και της ποίησης ήταν συγκεχυμένα, είχε γράψει «Να είσαι ποιητής, ακόμη και στον πεζό λόγο». Στη σημερινή εποχή, υπάρχουν όρια ανάμεσα στην ποίηση και στην πεζογραφία;

Πιστεύω ότι ο κάθε συγγραφέας, θέτει τα δικά του όρια με βάση αυτό που θέλει να πει και την έκταση που επιθυμεί να δώσει. Σε γενικές γραμμές θεωρώ πως ο ποιητικός λόγος οφείλει να είναι πολύ πιο «συμπυκνωμένος» και περιεκτικός σε σχέση με τον πεζό λόγο, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο και χωρίς ακόμη και εγώ ο ίδιος να το εφαρμόζω πάντα.

5. Που σας βρίσκει η ποίηση;

Στον αστερισμό της ψυχικής εκτόνωσης

6. Μιλήστε μας για το βιβλίο σας «Μαύρο, μελί και στάρι…».

Είναι η πρώτη μου επίσημη προσπάθεια να συστηθώ στο αναγνωστικό κοινό ως δραματουργός. Πιάνω θέματα που λίγο πολύ μας απασχολούν όλους. Κοινωνικά, αισθηματικά και άλλα. Επιλέγω να δημιουργήσω χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να ταυτιστεί ο καθένας και δίνω μεγάλη βάση στον ψυχισμό τους.


7. Τι πιστεύετε ότι αποκομίζει από το βιβλίο σας ο αναγνώστης;


Συνεχίζοντας από την απάντηση μου στην προηγούμενη ερώτηση, πιστεύω πως είναι μεγάλη επιτυχία ενός δραματουργού, να δώσει στον αναγνώστη κάτι στο οποίο μπορεί να δει τον εαυτό του, καθώς και να καταλάβει πως ότι κι αν έχει μέσα του είναι και εντοπίσιμο και ότι δεν είναι ο μόνος και ότι δεν είναι μόνος.

8. Μιλήστε μας για τη μελοποίηση των στίχων, των δημιουργιών σας. Τα τραγούδια σας εννοώ!

Ο καλός μου φίλος, μουσικοδιδάσκαλος Δημήτρης Κύρτσος, πήρε κάποια από τα ποιήματα μου, για να τους δανείσει λίγη από την ψυχή του. Έγραψε τη μουσική και τα τραγούδησε. Είναι κάτι που το έκανε με αγάπη και τον ευχαριστώ για αυτό. Μου αρέσει το γεγονός ότι κάποια ποιήματά μου και συγκεκριμένα πέντε από αυτά έχουν μελοποιηθεί. Για την ώρα πάντως, δεν έχω βλέψεις για σταδιοδρομία στιχουργού, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.     


9. Τα έργα σας, αποτυπώνουν και την εποχή τους, (την περίοδο της δημιουργίας);

Νομίζω πως όχι. Τουναντίον αποτυπώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που βιώνουμε σε κάθε εποχή.

10. «Αν ένα πουλί μπορούσε να πει με ακρίβεια τι τραγουδάει, γιατί τραγουδάει, και τι είναι αυτό που τραγουδάει, δεν θα τραγούδαγε», είπε ο Πωλ Βαλερύ. Η ποίηση που «δεν καταλαβαίνουμε» ποιους αφορά;

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ποίηση που «δεν καταλαβαίνουμε». Υπάρχει όμως ποίηση στην οποία ο κάθε αναγνώστης θα δώσει τη δική του ερμηνεία και υπό αυτήν την έννοια θα την καταστήσει πολύ πιο οικεία σε αυτόν. Αν θέλετε ένα παράδειγμα, πάρτε τον τίτλο του βιβλίου μου «Μαύρο, μελί και στάρι…». Έχω ακούσει από αναγνώστες, τόσες πανέμορφες ερμηνείες, που λίγο πλέον με νοιάζει η ερμηνεία που έδωσα ο ίδιος γράφοντάς το.
  
11. Τα τελευταία χρόνια, με όσα ζούμε, έχετε επηρεαστεί στη σκέψη;

Σαφέστατα όπως πιστεύω και οι περισσότεροι από εμάς. Επηρεάζεται ο ψυχισμός μας, επηρεάζεται και η σκέψη μας.

12. Ποιο θεωρείτε ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνάνθρωποί μας, οι φίλοι, οι γείτονές σας;

Είναι πολύ ωραία λέξη το «συνάνθρωποι». Δυστυχώς πολλοί εξ ημών, έχουν ξεχάσει την έννοιά της και για αυτό, δεν τη χρησιμοποιούν. Αυτή είναι και η απάντηση μου. Έχουμε ξεχάσει να είμαστε «συνάνθρωποι».

13. Με ποιον/ποια πολιτικό θα θέλατε να βγείτε για φαγητό ή ποτό και θα θέλατε να του/της πείτε όλα όσα πιστεύετε ότι πρέπει να ακούσει ένας πολιτικός; Τι θα του λέγατε για τον πολιτισμό, τις τέχνες και ιδιαίτερα για το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία;

Αν σας μιλήσω για τη σχέση των πολιτικών με την ποίηση, θα απογοητεύσω και τους πολιτικούς και την ίδια την ποίηση...

14. Πως «ονειρεύεστε» το συγγραφικό σας μέλλον; Τι θα θέλατε να σας συμβεί;

Μου έχουν πει ότι έχω μέλλον. Θα συνεχίσω να το προκαλώ, γράφοντας δράμα.

15. Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ποιοι ξένοι συγγραφείς και ποια βιβλία τους είναι τα αγαπημένα σας;

Έχω πολλούς φίλους Έλληνες συγγραφείς. Ένας εξ αυτών είστε κι εσείς κύριε Μπικηρόπουλε. Συνεπώς θα μου επιτρέψετε, να αποφύγω ευγενικά αυτό το σκέλος του ερωτήματός σας. Όμως εφόσον δεν αναφέρω το όνομα Έλληνα συγγραφέα, το βρίσκω άδικο να μνημονεύσω κάποιον από τους ξένους.
Άρα, με την άδειά σας, θα αποφύγω και το δεύτερο σκέλος.    

16. Θέλει πολύ θάρρος αυτή η απάντηση, με τιμάτε ιδιαίτερα και σας ευχαριστώ πολύ. Πέραν αυτού, κάνετε αυτό που κάνουν κάποιοι όταν αποφεύγουν τις ερωτήσεις σας στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο!
Ποιο βιβλίο διαβάσατε τελευταία;


Το “Black Pearl”, εκδόσεις ΜΑΤΙ. Νομίζω ότι το έχετε ακουστά.

17. Το έχω ακουστά, ναι...! Αφού το διαβάσατε θα είστε ο πρώτος στο πανελ της βιβλιοπαρουσίασης τον Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη!
Σε ποια εποχή θα θέλατε να ζείτε;


Ως λάτρης των 80’ s, της μουσικής, τη κουλτούρας και των αξιών της δεκαετίας εκείνης, δεν θα με πείραζε να τη ζω ξανά και ξανά.
   

18. Τι φοβάστε πιο πολύ από όλα σαν άνθρωπος;

Τίποτε και κανέναν, περισσότερο από τον εαυτό μου.

19. Τι σας γεμίζει πιο πολύ: η τέχνη, η φιλοσοφία, ο χριστιανισμός, η μουσική, ο έρωτας; Κάτι άλλο;

Η φιλία, μαζί με τα υπόλοιπα που αναφέρατε...

20. Αν μπορούσατε να γίνεται 20 χρονών και να κάνετε καινούριο ξεκίνημα ….τι θα κάνατε;

Θα ασχολούμουν με τη δημοσιογραφία, τη συγγραφή και την καλλιέργεια ελιάς.


26. “Εάν αποσυνθέσεις την Ελλάδα σου απομένουν μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι”, είπε ο Οδυσσέας Ελύτης... Η ελιά είναι λοιπόν στο κλείστρο σας! Αλήθεια, τι εκτιμάτε περισσότερο στους φίλους σας;

Την ειλικρίνεια, την ευθύτητα, την κατανόηση και τη στήριξη.
  

27. Τι απεχθάνεστε περισσότερο;

Την κτητικότητα, την τοξικότητα και την χειριστικότητα.

28. Ετοιμάζετε κάτι λογοτεχνικό στο εγγύς μέλλον;

Ναι, ετοιμάζω μια καινούρια ποιητική συλλογή, που θα κυκλοφορήσει την άνοιξη.

29. Το προσωπικό σας απόφθεγμα;...

Φανατικά ανυπεράσπιστος, ενάντια στην αδιάφορη ουτοπία του άφταστου…

30. Θέλουμε να χαρίσετε στους αναγνώστες του «OlymposVoice» ένα ποίημα από το βιβλίο σας.

Απόσπασμα από το ποίημά μου
“Ξακουστή πηγή”

Στου δάσους τον απόκοσμο λαβύρινθο…
Εκεί που τα πέτρινα μονοπάτια καταλήγουν…
Ξεδίψασες στην ξακουστή πηγή…
Μπρος του καταρράκτη τη μονότονη σιωπή…
Διάφανο της ίριδας μαντήλι σπαρταρά στον ήλιο…
Πληγώθηκες γιατί πίστεψες…
Πλήγωσες σαν έπαψες να πιστεύεις…
Ιστορία γραμμένη σε χάρτινη βαρκούλα παιδική…
Πλέει στο ποτάμι, λιώνει και ξεθωριάζει…

 


GALLERY 











 










«Μαύρο, μελί και στάρι…» αποτελεί ωδή στο ερωτικό και το κοινωνικό δράμα, καθώς και περιπλάνηση στην απόγνωση και τη μοναξιά που επιφέρουν οι ερωτικοί επίλογοι


ΣΑΒΒΑΤΟ 10-2-2024 στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ