16.2.24

Ένας πίνακας του Γιώργου Βροντινού για την 146η επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου στο Λιτόχωρο το 1878. ΦΩΤΟ

 

Ο αγιογράφος και εικαστικός Γιώργος Βροντινός, με αφορμή την 146η επέτειο της επανάστασης του Ολύμπου το 1878, παρουσίασε ένα νέο πίνακα, αληθινό αριστούργημα- ύμνο για το ηρωικό Λιτόχωρο και την ιστορία του. 
Στην καινούργια του ξυλογραφία- πίνακα- αγιογραφία, απεικονίζει τις αρχαιότητες της περιοχής, Ηράκλεια, Λείβηθρα, Πίμπλεια, Βαφύρα, Δίον κλπ, τα μοναστήρια Αγίου Διονυσίου, Πέτρας, Κανάλων, Σπαρμού, Ι.Μ. Αγίων Πάντων, Παναγίας Ολύμπου, τους επαναστάτες του Μακεδονικού Αγώνα, Παύλο Μελά, Γεωργάκη Ολύμπιο κλπ, τους πρωταγωνιστές του 1878 Ε. Κοροβάγγο, Ν. Λούση κλπ, κάνει ειδική αναφορά στην επανάσταση του Κολινδρού και στην αυτοθυσία των κατοίκων των χωριών της περιοχής στην καταστροφή από τους Τούρκους, ενώ για πρώτη φορά εμφανίζεται σε πίνακα η ταυτόχρονη παρουσία του Ρήγα Φεραίου, του Κοσμά του Αιτωλού και του Αλέξη Ζορμπά. Κάνει ακόμη ειδική αναφορά στα Αμπελάκια, στον Πυργετό, στις Καρυές, στον ήρωα Περραιβό.
 Επίσης απεικονίζει την ανατίναξη του Φετίχ Μπουλέντ, τη ναυτική παράδοση του Λιτοχώρου με Σκιάθο και Άγιο Όρος.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή απεικόνιση της ιστορίας της περιοχής, με βάση πάντα την επανάσταση του Ολύμπου στο Λιτόχωρο το 1878 και τον πρόεδρο Ευάγγελο Κοροβάγγο. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική δουλειά που άξιζε για το Λιτόχωρο, που κάηκε από τους Τούρκους, καταστράφηκε από τους Γερμανούς και στη συνέχεια στον εμφύλιο πόλεμο. 
Τη νέα του δουλειά τη στήριξε πάνω σε δημοσιεύματα και μελέτες των Μασταγγά, Παπαζαχαρία, Κωφό, Λασπόπουλο, Φαργκάνη, Κυρίτση, Κάκκαλο κλπ.