27.11.23

Δικαστήρια: Ερχονται οι μεγάλες αλλαγές – Ολες οι ρυθμίσεις του νόμου Φλωρίδη

Ο κύβος ερρίφθη. Η πολυαναμενόμενη μεταρρύθμιση της πάσχουσας Δικαιοσύνης εισέρχεται σε φάση εφαρμογής. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης, έπειτα από επεξεργασία και κυοφορία τριών μηνών, έλαβε το πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό και σήμερα θέτει σε διαβούλευση το πρώτο σχετικό νομοσχέδιο, που προβλέπει πλήθος παρεμβάσεων και στοχεύει διπλά, τόσο στην επιτάχυνση του χρόνου απονομής του δικαίου, όσο και στην αυστηροποίησή του ώστε να καμφθεί το διάχυτο και επικρατούν στην ελληνική κοινωνία αίσθημα ατιμωρησίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι από σήμερα Δευτέρα εκκινεί η διαδικασία αναμόρφωσης όλου του ποινικού συστήματος που επικράτησε τα τελευταία πενήντα χρόνια στη χώρα στρεβλώνοντας τα πάντα, σε σημείο που σήμερα να αναφέρεται και να περιγράφεται ως μείζον διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει πλήθος παρεμβάσεων σε πολλά επίπεδα, ιδιαιτέρως στην προδικασία, ώστε να κερδίζεται κρίσιμος χρόνος και οι υποθέσεις να δικάζονται εγκαίρως πριν πολυχρονίσουν, πριν δηλαδή αμβλυνθεί το ενδιαφέρον γι’ αυτές και οδηγηθούν είτε σε προβληματικές παραγραφές είτε σε κακοδικίες.

Ο κ. Φλωρίδης πιστεύει, για παράδειγμα, ότι η κατάργηση του βουλεύματος για πλήθος υποθέσεων θα επιταχύνει την απονομή του δικαίου. Υπολογίζει ότι για το 80%-90% των υποθέσεων η παραπομπή σε δίκη μπορεί να γίνεται αυτόματα με την ολοκλήρωση της ανάκρισης και με απόφαση του υπεύθυνου εισαγγελέα χωρίς να χρειάζεται η συνήθως πολύμηνη σύνταξη και καταγραφή του βουλεύματος.

η συνέχεια εδώ: https://www.tovima.gr