27.11.23

Όλες οι αλλαγές στο μίνι ασφαλιστικό – Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο με τα… 180 άρθρα!

Περισσότερα από 180 άρθρα περιλαμβάνει το… μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έθεσε σε διαβούλευση έως τις 6 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στόχος είναι να ψηφιστεί αμέσως μετά, καθώς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και τη διάταξη για τη χορήγηση του επιδόματος προσωπικής διαφοράς, για το οποίο στόχος της κυβέρνησης είναι να καταβληθεί στους δικαιούχους έως τα Χριστούγεννα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο σχέδιο νόμου συμπεριελήφθησαν και οι αλλαγές στη φορολόγηση των παροχών των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης, παρά τις αντιδράσεις της αγοράς, ενώ περιέχεται και μία σειρά από θετικές διατάξεις που αφορούν τους εργαζόμενους συνταξιούχους, την αύξηση του πλαφόν για τη συνταξιοδότηση ασφαλισμένων με οφειλές στα Ταμεία, τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης, τη χορήγηση επιδόματος μητρότητας σε περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων που μέχρι σήμερα δεν το λάμβαναν, τη θέσπιση καταβολής μιας σειράς επιδομάτων με προπληρωμένες κάρτες (όπου όμως υπάρχουν και σημαντικές εξαιρέσεις), την αναστολή της αύξησης επιτοκίου για τις ρυθμίσεις οφειλών προς τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το δικαίωμα να συνεχίζουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας όσοι συνάπτουν συμβάσεις μιας ημέρας, οι οποίες νομοθετήθηκαν πρόσφατα.

Το νομοσχέδιο θεραπεύει, επίσης, και μία… άκρως ελληνική παραδοξότητα: Μέχρι σήμερα οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ είχαν το δικαίωμα να επιβάλλουν πρόστιμο μόνο για αδήλωτη εργασία (ύψους 10.500 ευρώ) και όχι εάν εντόπιζαν την πλέον συνήθη παράβαση, αυτή της υποδηλωμένης εργασίας, όπου π.χ. ένας εργαζόμενος είναι δηλωμένος για 4ωρο και δουλεύει 8ωρο. Και αυτό ενώ είναι κοινή παραδοχή πως οι ελεγκτές της Επιθεώρησης Εργασίας δεν επαρκούν για να καλύψουν όλες τις επιχειρήσεις της χώρας ούτε σε… 18 χρόνια. Με τη νέα διάταξη, μπορούν και οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ να επιβάλλουν ποινές και για αυτή την παράβαση.

ΟΛΌΚΛΗΡΟ το ρεπορτάζ εδώ:  https://www.newsbreak.gr