15.11.23

Γύρω από το 7ο συμπόσιο λογοτεχνίας στην Κοζάνη-ΦΩΤΟ

Η «Παρέμβαση» ξεκίνησε πριν από 39 χρόνια σαν όχημα πνευματικής και πολιτισμικής ευρύτερα παρέμβασης στα κοζανίτικα συμφραζόμενα, λίγα χρόνια μετά την μεταπολίτευση.
Εξετάζοντας μετά από τόσα χρόνια τη διαδρομή της Παρέμβασης δεν μπορεί κανείς παρά να μείνει χάσκων από αυτό το μικρό θαύμα που συντελέστηκε από το πείσμα και το πάθος μιας ομάδας ανθρώπων (του Βασίλη Καραγιάννη προεξάρχοντος) οι οποίοι στοιχήθηκαν στην υπόθεση της υπεράσπισης του καλού γούστου στην μακεδονική περιφέρεια.

του Αντώνη Κάλφα

Τι μετρά αυτή η παραγωγή 216 τευχών; Μόνιμες στήλες κριτικής αποτίμησης των ιθαγενών συμπεριφορών στο χώρο του πολιτισμού αλλά και της τρέχουσας τοπικοαυτοδιοικητικής συγκυρίας, κοινωνιογλωσσικές προσωπικές καραγιάννειες περιδιαβάσεις (Ενδόδημα και αποικιακά), δοκίμια και κριτικές για βιβλία μικρά και μεγάλα, συγκριτολογικές και φιλολογικές μελέτες από κοζανίτικα χέρια, άφθονη γραμματεία με εκπροσώπους από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, ποιητές, πεζογράφους και καλλιεργημένους λόγιους από τον μακεδονικό χώρο αλλά και από την όλη επαρχία που ενίοτε συνιστά το νεοελληνικό πνευματικό φέρεσθαι. Το περιοδικό φιλοξένησε ακόμη ευπατρίδηδες ιστοριοδίφες και φιλίστορες οι οποίοι αναδιφούν στα της πόλεως και της περιοχής της κεντροδυτικής Μακεδονίας εδάφη, φιλολόγους νεοελληνιστές που αγαπούν και αναλύουν πλευρές της μακεδονικής και νεοελληνικής ταυτότητας.





Δεν πρέπει ωστόσο να λησμονηθεί και η άλλη παράμετρος της Παρέμβασης, εκείνης του συλλογικού οργανωτή. Τα τελευταία χρόνια οργανώνεται (εσχάτως υπό την άψογη μέριμνα της Δήμητρας Καραγιάννη) συμπόσιο λογοτεχνικό—πριν λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το έβδομο στη σειρά Συμπόσιο Λογοτεχνίας στον ωραίο χώρο της νέας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Το τριήμερο κάθε φορά συμπόσιο διαθέτει θεματικούς άξονες. Φέτος για παράδειγμα ακούσαμε καίριες παρεμβάσεις για τη σχέση λογοτεχνίας και αρχαιολογίας, χαρήκαμε μαθητές και μαθήτριες να απαγγέλουν ποιήματά τους, λόγιοι εκπαιδευτικοί μίλησαν για την Άλκη Ζέη ενώ στην επιτυχημένη ενότητα «Στο εργαστήρι του συγγραφέα» μίλησαν λογοτέχνες για το έργο τους και τα μυστικά τ
ης συγγραφικής τέχνης (Κώστας Ακρίβος, Παναγιώτης Δημόπουλος, Θανάσης Μαρκόπουλος και Γιάννης Στεφανάκης).


Τέλος, μια ιδιαιτέρως αγαπητή και λαοφιλής στο αναγνωστικό κοινό ενότητα είναι αυτή που αφορά τον τιμώμενο κάθε φορά συγγραφέα (για το 2023 τιμώμενος ήταν ο χαρισματικός πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης). Σημειωτέον πως στο πλαίσιο του συμποσίου ο τιμώμενος είναι ένα πρόσωπο που παρακολουθεί ανελλιπώς όλες τις εισηγήσεις, παρεμβαίνει όπου χρειάζεται και δίνει έναν άλλο τόνο στο πανηγυρικό κλείσιμο του τριημέρου με μια ομιλία η οποία επισφραγίζεται με τιμητική πλακέτα και μετάλλιο του Δήμου Κοζάνης – στο παρελθόν τίμησαν με την παρουσία τους τον θεσμό οι λογοτέχνες Παντελής Μπουκάλας, Τίτος Πατρίκιος, Θανάσης Βαλτινός, και Βασίλης Βασιλικός.