30.11.23

Το ΔΙΕΚ Β.Ν. Γενικής Νοσηλείας Κατερίνης στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο-150 ΦΩΤΟ

Εκπαιδευτική εκδρομή, πραγματοποίησε το ΔΙΕΚ Βοηθών Νοσηλευτών Γενικής Νοσηλείας του Υπουργείου Υγείας και του ΓΝΚατερίνης, στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια του μαθήματος της Φαρμακολογίας που διδάσκονται σύμφωνα με τον κανονισμό σπουδών. Στην εκδρομή συμμετείχαν καταρτιζόμενοι των τμημάτων Α1-Α2 και Γ1-Γ2 του ακαδημαϊκού έτους 2023Β.

Στο Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο, πραγματοποιήθηκαν δύο ξεναγήσεις από τον έφορο κ Νικόλαο Νικόλτσιο ο οποίος με εξαιρετικό τρόπο, παρουσίασε τα περισσότερα από 3.300 σπάνια αντικείμενα και κειμήλια που φιλοξενούνται στο μοναδικό μουσείο του είδους που υπάρχει στην Ελλάδα και ήδη έχει συμπληρώσει 14 χρόνια λειτουργίας. Μοναδικές φωτογραφίες από φαρμακευτικά έπιπλα, βιβλία συνταγών, επιστολόχαρτα φαρμακείων και φιαλίδια με φαρμακευτικές δραστικές ουσίες, που χρονολογούνται από το 1900 κι ακόμη παλαιότερα, έδωσαν στους καταρτιζόμενους την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο παρελθόν, τότε που το φαρμακείο αποτελούσε σημαντικό τόπο συνάντησης των ανώτερων αρχών των κωμοπόλεων κι όπου εκτός από την παρασκευή φαρμάκων γίνονταν και εξετάσεις αίματος, καρδιάς, ακόμη και ακτινογραφίες.

Μέσα από τη συλλογή φωτογραφιών θαύμασαν πραγματικά ένα φαρμακείο πολεμικού πλοίου από τις αρχές του 1800, βιβλία φαρμακευτικής από την εποχή του Όθωνα και χειρόγραφα επιστολόχαρτων από διάφορα φαρμακεία, από την Κωνσταντινούπολη μέχρι την Θεσσαλονίκη, με σπάνιες πληροφορίες, οι οποίες δίνουν το στίγμα της εκάστοτε εποχής.
Ο κ. Νικόλτσιος παρουσίασε τα ιστορικής αξίας και επιβλητικά φαρμακευτικά έπιπλα που φιλοξενούνται στο Μουσείο αποκαλύπτοντας ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες:
"Προέρχονται από το φαρμακείο ‘Η Έλαφος’ του Ζαφειρίου Σφύρα στον Βόλο, το οποίο διέθετε μία περίτεχνη κρυστάλλινη βιτρίνα σχεδιασμένη στο Παρίσι και κατασκευασμένη το 1889 στη Βιέννη. Ξεχωρίζει, επίσης, μία μεγάλη σύνθεση με δρύινες βιτρίνες, κατασκευασμένη στην Βιέννη, με ύψος 4,90 μέτρα και πλάτος 6,40. Μετά από πολλά χρόνια, το φαρμακείο και τα έπιπλα κατέληξαν στον φαρμακοποιό Δημήτρη Πάνου, του οποίου ο γιος Μιχαήλ τα δώρισε στο μουσείο.
Τους καταρτιζόμενους συνόδευαν οι εκπαιδευτικοί του ΔΙΕΚ, Μπικηρόπουλος Θεοχάρης και Τάνια Λιάπη. 
Μετα την ολοκλήρωση των δύο ξεναγήσεων οι καταρτιζόμενοι φωτογραφήθηκαν στους χώρους, μπροστά από τα φαρμακευτικά εκθέματα και έπιπλα του μουσείου...