8.9.23

8 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης του Αναλφαβητισμού

Στο σύγχρονο κόσμο των μεγάλων αντιφάσεων, ο αναλφαβητισμός αποτελεί όχι μόνο την μεγαλύτερη ντροπή του 20ου αιώνα και του 21 ου, αλλά και κραυγαλέα πηγή ανισότητας και αποκλεισμού. Ο αναλφαβητισμός μαστίζει κυρίως τις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες , σε 33 από τις οποίες το ποσοστό αναλφάβητων κυμαίνεται από 50% ως 77% του ενήλικου πληθυσμού σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις του Ο.Η.Ε. για την Ανθρώπινη Ανάπτυξη.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο του Τρίτου κόσμου. Στην Ελλάδα , το 7 % του ενήλικου πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία, είναι αναλφάβητοι και το ποσοστό αγγίζει το 10% στις γυναίκες!. Ιδιαίτερα πρόβλημα έχουν και διάφορες κοινωνικές ομάδες όπως οι τσιγγάνοι, οι παλιννοστούντες , οι μουσουλμάνοι και οι μετανάστες , που έχουν αυξηθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας. Αυτά τα στοιχεία αφορούν τους λεγόμενους «οργανικά αναλφάβητους» , αυτούς δηλαδή που δεν έμαθαν ποτέ γράμματα για τη στοιχειώδη γραπτή επικοινωνία στην καθημερινή τους ζωή. Υπάρχουν όμως και οι « λειτουργικά αναλφάβητοι», τα άτομα δηλαδή που εγκατέλειψαν το σχολείο πρόωρα και δεν έχουν την ικανότητα της γραπτής επικοινωνία σε τέτοιο βαθμό , που να συμμετέχουν στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής του 1991 , ποσοτικά ο λειτουργικός αναλφαβητισμός , προσδιορίζεται με την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση . Με βάση αυτό , στην Ελλάδα , υπολογίζεται σε 48%.
Ο αναλφαβητισμός στη χώρα μας , που είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, αναδεικνύονται οι ανεπάρκειες του εκπαιδευτικού μας συστήματος , προσδίδοντας στο πρόβλημα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις , αφού συνδέεται με τη φτώχεια, την ανεργία, τις ανισότητες των φύλων, τις διακρίσεις σε βάρος των μεταναστών.

Η μάχη κατά του αναλφαβητισμού είναι μάχη κατά των κοινωνικών ανισοτήτων. Είναι μάχη κατά της περιθωριοποίησης . Είναι μάχη κατά του αποκλεισμού...
 Μάχη για την κατοχύρωση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων.
Μάχη για την επικράτηση μια πιο δίκαιας, αλληλέγγυας και ειρηνικής παγκόσμιας τάξης.

Του Θεοχάρη Μπικηρόπουλου