9.9.23

ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ, συνέντευξη: "Η γενιά μας χρειάζεται μια ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει...". 20 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σπάνια γυναίκα αποκαλύπτει την ηλικία της. Η Άννα Τζήκα, όταν τη γνωρίζεις καταλαβαίνεις ότι αποτελεί "εξαίρεση" σε πολλά...Αποκαλύπτει στο πρόσφατο "προεκλογικό" της βιογραφικό ότι γεννήθηκε το 1994, δηλώνει ευθαρσώς την ηλικία της και υπόσχεται ότι θα είναι μπροστά στον αγώνα για τη νέα γε
νιά, με ΝΕΑ ΦΩΝΗ όπως είναι το σύνθημά της.
Η ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ, δεν εκφράζει το καινούριο στο ψηφοδέλτιο του Απόστολου Τζιτζικώστα. Είναι το καινούριο. 
Παρομοιάζει τη γενιά της με τον Σίσυφο, που αγωνίζεται μάταια (για εμάς που το ξέρουμε...) αλλά ποτέ δεν τα παρατά.
Τον ελεύθερο χρόνο της τον αφιερώνει σε εθελοντικές δράσεις και στην προσφορά στον συνάνθρωπο. 
Διεκδικεί την ψήφο όλων ως υποψήφια Περιφερειακός Σύμβουλος με τον συνδυασμό του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ -ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΗ ζητώντας να την εμπιστευτούμε γιατί:
"ποιος μπορεί να μιλήσει για τη νέα εποχή, για το μέλλον, αν όχι εμείς που είμαστε το μέλλον του τόπου;"
 


1. Τι σας οδήγησε στην απόφασή σας να συμμετέχετε στις αυτοδιοίκητες εκλογές, να είστε υποψήφια στις εκλογές;

Όπως ο Σίσυφος καταδικάστηκε από τους θεούς να ανεβάζει ένα πελώριο βράχο στην κορυφή ενός βουνού, έτσι και οι άνθρωποι της γενιάς μου, κουβαλάνε στις πλάτες τους το αποτύπωμα των προηγούμενων γενεών.
Παρά το αιώνιο βασανιστήριο του Σίσυφου και την κατάληξή του ως σύμβολο του συνεχόμενου μάταιου και άκαρπου αγώνα, πρέπει η γενιά μας να βγει μπροστά, να σπρώξει το φορτίο της γνώσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας, των κοινωνικών αξιών μέσα από όλες τις δυσκολίες. Όχι για να φτάσουμε στην κορυφή… Η κορυφή σημαίνει το τέλος της προσπάθειας, άρα και το τέλος της εξέλιξης. Αντιπροσωπεύω τη γενιά που ζητά λύσεις και απαντήσεις. Επιθυμώ να εκπροσωπήσω τη γενιά που είναι υποχρεωμένη να μάθει να ζει από την αρχή…

2. Στα ψηφοδέλτια των Δημοτικών Συνδυασμών, υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, νέοι και νέες. Γιατί εσείς επιλέξατε να είστε υποψήφια στην Περιφέρεια και όχι στο Δήμο;

Ο θεσμός της Περιφέρειας καλύπτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων που συνάδει με την ενεργητικότητα μου αλλά και τα γενικότερα ενδιαφέροντα που καλύπτονται από τον Β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης. Από τη στιγμή που αποφάσισα να κάνω αυτό το βήμα, να προσφέρω στα κοινά με ενδιαφέρει ολόκληρος ο νομός Πιερίας. Τόσα χρόνια, η προσπάθεια μου για κοινωνική προσφορά, δεν περιορίζεται στα όρια του δήμου. Οπουδήποτε κι αν βρεθώ, μπορώ να προσφέρω και να συμμετέχω, σε κοινωνικές ομάδες και θεσμικά αν θέλετε σε κοινωνικές επιτροπές ανθρώπινου δυναμικού για να συμβάλλω σε κάθε προσπάθεια που μπορεί να οδηγήσει στην πρόοδο, στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

3. Είστε υποψήφια με τον συνδυασμό του κ. Τζιτζικώστα. Το πρόσωπο ή το έργο του κ. Τζιτζικώστα έπαιξε ρόλο στην απόφασή σας;

Ο κ. Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο που εμπνέει εμπιστοσύνη. Έχει αποδείξει στην Π.Κ. Μακεδονίας ότι είναι ο ηγέτης που εργάζεται σκληρά και κυρίως αποτελεσματικά. Είναι γεγονός ότι, τυγχάνει κοινής αποδοχής με το 62% της προηγούμενης εκλογικής αναμέτρησης αλλά και τη συμμετοχή υποψηφίων από όλες τις κομματικές αποχρώσεις, στον συνδυασμό του. Με τον κ. Τζιτζικώστα και τον Συνδυασμό της «Αλληλεγγύης» η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υλοποίησε και στις 7 Περιφερειακές Ενότητες έργα σε 6 βασικούς τομείς (Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία - Κατάρτιση, Υποδομές – Χώροι Πρασίνου – Οδικό Δίκτυο – Αντιπλημμυρική Προστασία, Πολιτισμός – Τουρισμός - Αθλητισμός, Παιδεία – Υγεία, Περιβάλλον – Πρωτογενής Τομέας, Αλληλεγγύη - Κοινωνική συνοχή). Συγκεκριμένα στην Πιερία ολοκληρώθηκαν συνολικά 53 έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του νομού την πενταετία που έρχεται με στόχο τη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2030.
  
4. Νέα κοπέλα, με διάβασμα, εξετάσεις, πτυχία, θυσίες, αντί στον ελεύθερο χρόνο σας να διασκεδάζετε μαζεύετε σκουπίδια, ασχολείστε με τον εθελοντισμό και οργανώσεις...

Μία παραλία καθαρή από σκουπίδια, ένα χαρούμενο νοσηλευόμενο παιδί που παίξαμε το αγαπημένο του παιχνίδι, μία πόλη που οι πολίτες της επιλέγουν το ποδήλατο, γεμίζουν το χρόνο μου δημιουργικά. Αυτά με γεμίζουν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που θεωρείται στις μέρες μας διασκεδαστική. Μέσα σε όλα. Ανταλλάσσουμε απόψεις, προβληματισμούς, διασκεδάζουμε, όπως όλοι οι νέοι και οι νέες, ίσως με κάποιο μεγαλύτερο βαθμό ευαισθητοποίησης σε κοινωνικά θέματα. Για να αλλάξουμε πράγματα και καταστάσεις, πρέπει εμείς, ο καθένας χωριστά να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε.

5. Τι είναι αυτό που σας ωθεί να ασχολείστε με όλα αυτά.

Δεν είναι ενασχόληση. Είναι βιώματα που έχω από την οικογένειά μου, μια οικογένεια πολύ δεμένη, με σωστά πρότυπα, ηθικές αξίες, ανθρωπιστικά αισθήματα. Δε νοιώθω ότι κάνω κάτι ξεχωριστό. Ούτε το κάνω τώρα για τις εκλογές, αν υπαινίσσεστε κάτι τέτοιο.  


6. Οι νέοι από 17 ως 30 ετών, πιστεύετε ότι θα σας στηρίξουν, θέλουν μια νέα κοπέλα της γενιάς τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή η συμμετοχή σας στην τοπική αυτοδιοίκηση σας βάζει «απέναντι»;

Το είπα στην πρώτη μου ανάρτηση με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου από τον κ. Τζιτζικώστα.
Λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, συνεχώς ακούω τις ίδιες κουβέντες. «Τι τα θες τα μπλεξίματα με τη πολιτική σε αυτή την ηλικία», «που βρήκες εσύ την εμπειρία και ξέρεις τι θέλει ο λαός», «άσε αυτά για τους μεγάλους, παράτα τα και κοίτα να φτιάξεις το μέλλον σου».

Το μέλλον δεν «φτιάχνεται» αποφεύγοντας την ενασχόληση με τα κοινά, αντιθέτως η φωνή των νέων δεν πρέπει να επισκιάζεται από τη κεντρική πολιτική σκηνή ή τη μικροπολιτική.
Μέσα από την πολυετή εμπειρία μου στην εθελοντική δράση, έμαθα πόσο σημαντική είναι η κοινωνική προσφορά για τη νεολαία, για τον τόπο, για το αύριο…Για όλα τα παραπάνω λοιπόν και για μία #νέα_φωνή, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου, είμαι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Πιερίας με τον Απόστολο Τζιτζικώστα και το συνδυασμό νίκης «Αλληλεγγύη».      
7. Ανήκεις στη γενιά των μνημονίων. Όσα ζήσαμε, όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια, κρίση, πανδημία, πόλεμος στην Ουκρανία, ακρίβεια, καταστροφές, σας έχουν επηρεάσει στη σκέψη;

Η σκέψη μου καλλιεργήθηκε μέσα από αυτές τις δυσκολίες. Σε ένα περιβάλλον, με μεγάλες αλλαγές για όλους, αναγκαστικά προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και προσπαθείς να αντιμετωπίσεις καταστάσεις, να βρεις λύσεις, να τα καταφέρεις. Πιστεύω ότι ο χαρακτήρας του καθένα χτίζεται με βάση τα γεγονότα που βιώνει, στο περιβάλλον που ζει και δραστηριοποιείται. Η γενιά μου αλλά και εγώ προσωπικά, ζούμε με τις προσλαμβάνουσες του σήμερα, τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της εποχής…

8. Έχετε αναθεωρήσει κάτι σε σχέση με τις πολιτικές πεποιθήσεις σας;

Οι πολιτικές πεποιθήσεις παραμένουν σταθερές. Αναθεωρώ σε σχέση με τους ανθρώπους που τις εκφράζουν, από την αλήθεια που εκφράζουν, από τη συνέπεια λόγων και πράξεων. Το ζητούμενο είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της πολιτικής. Αυτό πρέπει να είναι μέλημα της δικής μας γενιάς, των νέων που θέλουν να προσφέρουν με την πολιτική.    

9. Έχετε ιδρύσει, τον Οργανισμό Προστασίας και Εκπαίδευσης Σεξουαλικής Κακοποίησης μέσω Εικόνας – Ο.Π.Ε.Σ.Κ.Ε και τον οργανισμό «Στράτα». Μιλήστε μας για αυτούς τους οργανισμούς. Τι σας οδήγησε στη δημιουργία τους και ποιος ακριβώς είναι ο σκοπός τους;

Χαίρομαι ιδιαιτέρως να μιλάω για τη δημιουργία αυτών των οργανισμών. Είναι μία καθαρά ατομική πρωτοβουλία, που προχωράει με σταθερούς ρυθμούς και αφορά δύο κοινωνικά ζητήματα που βρίσκονται στον πυρήνα του σύγχρονου κόσμου και κυρίως των νέων.
Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΟΠΕΣΚΕ (Οργανισμός Προστασίας και Εκπαίδευσης Σεξουαλικής Κακοποίησης μέσω Εικόνας) έχει στόχο τη στήριξη, πρόληψη και ενημέρωση παιδιών, εφήβων και γονέων για τη σύγχρονη μορφή κακοποίησης που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε παγκόσμιο επίπεδο οι αστυνομικές αρχές, αλλά και η ίδια η κοινωνία ευρύτερα, αυτή της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας. Περιστατικά παράνομης κατοχής και δημοσιοποίησης σεξουαλικού περιεχομένου για εκβιασμό, εξαναγκασμό και διασυρμό, αυξήθηκαν σημαντικά από το 2015. Το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε παιδιά από 11 ετών, εφήβους μέχρι ενηλίκους. Ο οργανισμός αποσκοπεί:
1. στην ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για ενημέρωση και εκπαίδευση
2. δημιουργία τηλεφωνικού Κέντρου Υποστήριξης
3. εκπαιδευτικά προγράμματα/ ημερίδες ενημέρωσης
Βασική επιδίωξη του οργανισμού είναι επίσης η δημιουργία και έγκριση νομικού πλαισίου κατά της σεξουαλικής κακοποίησης μέσω εικόνας στην Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ισραήλ, της Σιγκαπούρης, της Ισπανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, 48/50 πολιτειών των ΗΠΑ, ενώ και η Αυστραλία κατέχει σύστημα αστικών κυρώσεων.
Την καθημερινή πραγματικότητα των ατόμων που δεν αισθάνονται ασφαλής επιστρέφοντας στο σπίτι, αποφάσισε στηρίζει και προστατεύει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Στράτα». Το αίσθημα του φόβου που ωθεί στο κράτημα των κλειδιών στο χέρι, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν για άμυνα και του ανοιχτού κινητού στην τσέπη με πατημένο το νούμερο έκτακτης ανάγκης, μπορεί να μετριαστεί με μία κλήση όπου ένας ανταποκριτής/ εθελοντής θα παραμείνει στην άλλη μεριά της γραμμής μέχρι το άτομο που καλεί να νιώσει ασφάλεια. Συγχρόνως, θα βρίσκεται σε ετοιμότητα ώστε να κατευθύνει το άτομο σε πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες αν χρειαστεί (π.χ. να ειδοποιήσει την αστυνομία ή να καλέσει ασθενοφόρο). Η πρόνοια θα επιτευχθεί μέσω πλατφόρμας τηλεφωνικού κέντρου το οποίο θα δέχεται δωρεάν κλήσεις. Θεμελιώδεις αρχή της λειτουργίας του οργανισμού, μεταξύ των άλλων, είναι η απασχόληση εθελοντών, καθώς η φιλοσοφία πίσω από το εγχείρημα είναι ότι «ο εθελοντισμός είναι χρήσιμος, για τα παιδιά, την κοινωνία αλλά και τον εαυτό μας».     

    
10. Τι σας φοβίζει πιο πολύ σαν άνθρωπο;

Η κατάχρηση εξουσίας, οποιασδήποτε μορφής «εξουσίας», προς τον συνάνθρωπο, η επικράτηση της … αναξιοκρατίας, η υποκρισία…Ανθρώπινα, με τρομάζει η σκέψη μιας σοβαρής αρρώστιας, περισσότερο από τον ίδιο το θάνατο.

11. Τι σας γεμίζει πιο πολύ: η τέχνη, η φιλοσοφία, ο χριστιανισμός, ο έρωτας, το διάβασμα; Κάτι άλλο;

Η προσφορά…

12. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας συγγραφέας;


Ο Irvin Yalom…

13. Ποιο βιβλίο έχετε διαβάσει τελευταία;

«Ο Ηγεμόνας» του Μακιαβέλλι…

14. Ποιο είναι το αγαπημένο σας σπορ; Η ερώτηση σχετίζεται και με το αθλητικό ρεπορτάζ που σπουδάσατε!

Λατρεύω όλα τα αθλήματα! Νους υγιής εν σώματι υγιεί... Έχω ασχοληθεί με το Μπάσκετ και τον Στίβο σε μικρότερη ηλικία, ενώ τώρα αθλούμαι καθημερινά σε ομάδα crossfit.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε πρέπει να σας πω, παράλληλα με τον προεκλογικό αγώνα, προετοιμάζομαι για τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας (42.195μ) τον Νοέμβριο! Η μεγάλη τύχη να έχουμε τον Όλυμπο και τα Πιέρια των Μουσών, μου σύστησε την ορειβασία. Λατρεύω τη θάλασσα και κατέχω Πιστοποίηση Ναυαγοσώστριας από τον Ελληνικό Σύλλογο Ναυαγοσωστικών Σχολών (HALS).

15. Για να ολοκληρώσουμε πολιτικά: Γιατί να ψηφίσουν εσάς από τους 10 υποψήφιους της Περιφέρειας Πιερίας ;

Για να δοθεί η ευκαιρία στην γενιά μου να αποδείξουμε ότι μπορούμε. Ότι η νεότητα με τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις, κοντά στους έμπειρους Περιφερειακούς Συμβούλους, μπορεί να εργαστεί για το κοινό καλό. Ποιος μπορεί να μιλήσει για τη νέα εποχή, για το μέλλον, αν όχι εμείς που είμαστε το μέλλον του τόπου;

16. Ποιο είναι το προσωπικό σας σύνθημα και ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στους Πιεριείς, τόσο στους μεγαλύτερους ηλικιακά όσο και στους συνομήλικους ακόμη και στους μικρότερους;


#νέα_φωνή. Το σύνθημα αυτό εκφράζει τον ενθουσιασμό, τις νέες ιδέες και την προοπτική για το νομό μας, την Πιερία. Μαζί με τον κ. Τζιτζικώστα, οραματιζόμαστε τη Μακεδονία του 2030. Οι μεγαλύτερες ηλικίες να μας δώσουν τη σκυτάλη, να μας εμπιστευτούν και να μας καμαρώνουν για όσα θα πετύχουμε.
   



17. Ελπίζω με τις ερωτήσεις μας και τις απαντήσεις σας, να σας γνώρισαν καλύτερα οι πολίτες του νομού μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. Ελπίζω να κάλυψα τις απορίες όλων, να γνώρισαν το σκεπτικό μου, τις απόψεις μου και στις 8 Οκτωβρίου να γίνω μία από τις 2 επιλογές τους, να με τιμήσουν με τη μία ψήφο. Αν μπορούσα να κοιτάξω στα μάτια όσους με ψηφήσουν, θα τους έλεγα με το χέρι στην καρδιά ότι θα τιμήσω την εμπιστοσύνη τους.
    

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Άννα Τζήκα γεννήθηκε στην Κατερίνη το 1994. Φοίτησε στο 4ο Λύκειο Κατερίνης
Κόρη του Τζήκα Ιωάννη από την Κάτω Μηλιά, Πιερίας και της Ρηντιάνη Φρειδερίκης από τη Ρητίνη Πιερίας. Έχει μια αδερφή την Ελευθερία Τζήκα.

Πτυχιούχος Πολιτικός Μηχανικός Τεχνολογικής Εκπαίδευσης –Μηχανικός Υποδομών Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης.

Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Διοίκηση Εφοδιαστικής Αλυσίδας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας(ΔΙ.ΠΑ.Ε.).

Ιδρύτρια του Οργανισμού «Στράτα - Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (2023). Πρόκειται για την παροχή τηλεφωνικής υπηρεσίας πρόνοιας/πρώτων βοηθειών σε άτομα που νιώθουν ευάλωτα περπατώντας στον δρόμο, κυρίως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδρύτρια του Οργανισμού Προστασίας και Εκπαίδευσης για την Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω Εικόνας (ΟΠΕΣΚΕ) (2023). Πρόκειται για έναν οργανισμό που παρέχει Εκπαιδευτικά Προγράμματα για την Σεξουαλική Κακοποίηση μέσω εικόνας, με σκοπό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός φαινομένου σύγχρονης εγκληματικότητας.

Από το 2018 εργαζόμενη πλήρους απασχόλησης ως μηχανικός έργων.

Υπότροφος εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών Αθλητικής Δημοσιογραφίας του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ.

Ενεργή πολίτης προσφέρει εθελοντικά στο «Χαμόγελο του Παιδιού από το 2019 , μέσω της δημιουργικής απασχόλησης σε νοσηλευόμενα παιδιά.

Ενεργό μέλος, στην «Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας από το 2020, που έχει ως σκοπό την προώθηση του ποδηλάτου ως κύριο μέσο μετακίνησης με γνώμονα πάντα την υγεία μας και την προστασία του περιβάλλοντος.

Κατέχει Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Πρώτων Βοηθειών - Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (02/2022 - 02/2025) Βασικό Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Πρώτων Βοηθειών και Βασικής Υποστήριξης Ζωής με Χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, εγκεκριμένο από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αναφοράς για την Εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών.

Κατέχει Πιστοποίηση ναυαγοσώστη πισίνας από τον Ελληνικό Σύλλογο Ναυαγοσωστικών Σχολών (HALS).

Κατέχει Πιστοποιητικό επάρκειας Αγγλικής Γλώσσας (Επίπεδο C2 ) από το Michigan State University.

Συμμετοχή στον αγώνα 8 χλμ «Τρέχω για την Κατερίνη 2022, συμμετοχή στον αγώνα 10 χλμ "Olympic Day Run".

Στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 είναι Υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Αλληλεγγύη» -Απόστολος Τζιτζικώστας, στην Πιερία.


ΔΕΙΤΕ περισσότερα εδώ:

                                                             ΑΝΝΑ ΤΖΗΚΑ 


                                 GALLERY