15.2.23

ΚΑΤΕΡΙΝΗ: Ένας Κατερινιώτης Ευαγγελικός στις ΔΕΛΦΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ του Άγγελου και της Εύας Σικελιανού-ΦΩΤΟ

Το 1927 ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός με τη σύζυγό του Εύα Πάλμερ, οργάνωσαν στους Δελφούς τις πρώτες Δελφικές Γιορτές. Ο σκοπός ήταν λίγο ουτοπικός, να γίνει κάποια σύγχρονη αμφικτυονία και να διαδοθεί από τους Δελφούς σε όλη τη γη σαν φορέας ειρήνης. Η διοργάνωση ήταν εντελώς πρωτοποριακή. Η Πάλμερ ξεσήκωσε από τα αγγεία σχέδια στολών και τις ύφανε στον αργαλειό, ανέθεσε στον συνθέτη Ψάχο τη μουσική και ανέβασε τον Προμηθέα Δεσμώτη. Παράλληλα έγιναν αγώνες στο στάδιο και έκθεση λαικής τέχνης στο χωριό. Ο κόσμος μεταφέρθηκε με πολλές δυσκολίες και παρακολούθησε την παράσταση και τους αγώνες.
Οι Δελφικές Γιορτές επαναλήφθηκαν για δεύτερη και τελευταία φορά το 1930. Εκτός από τον Προμηθέα Δεσμώτη δίδαξαν και τις Ικέτιδες. Η γιορτή ήταν καλύτερα οργανωμένη. Ο κόσμος κατέκλυσε τον χώρο. Η φήμη του γεγονότος και στις δύο γιορτές ήταν εξαιρετική. Οι παραστάσεις του αρχαίου θεάτρου άφησαν εποχή και έγιναν το πρότυπο για πολλές δεκαετίες. Οι γιορτές έγιναν το πρότυπο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου.
Οι γιορτές δεν επαναλήφθηκαν γιατί η Πάλμερ που τις χρηματοδοτούσε, καταστράφηκε οικονομικά.
Στις Ικέτιδες οι τέσσερις ακόλουθοι του Δαναού φορούσαν μάσκες αιγυπτίων θεών κατ'έμπνευση της Πάλμερ. Ο ένας εξ αυτών ήταν ο Άνουβις ο οποίος φορούσε προσωπείο σκύλου.
Ο αγαπητός μας φίλος και αδελφός Γιώργος Χουσουρίδης από την Κατερίνη μας έστειλε μερικές φωτογραφίες μαζί με στοιχεία για τη δράση του πατέρα του Νικόλαου στον πόλεμο στην Αλβανία για να τον εντάξουμε στο Ευαγγελικό Αρχείο Πολεμικής Δράσης. Αυτά θα τα γράψουμε άλλη φορά σε σχετική ενημέρωσή μας. Ήταν παλικάρι ο Νικόλαος. Ο κύριος Γιώργος μας έστειλε και κάποιες φωτογραφίες που τις χαρακτήρισε "στρατιωτικούς αθλητικούς αγώνες".
Αλλά το Αρχείο ξέρει.
Και αναγνώρισε ότι δεν ήταν στρατιωτικοί αγώνες αλλά οι δεύτερες Δελφικές Γιορτές του 1930 του Σικελιανού. Όπου ο Νικος Χουσουρίδης ήταν ντυμένος Άνουβις στην παράσταση των Ικέτιδων του Αισχύλου, άγγελος ακόλουθος του Δαναού. Ότι επειδή ήταν ψηλός καλοφτιαγμένος και πολύ γυμνασμένος μαζί με άλλους τρεις συστρατιώτες του που υπηρετούσαν τη θητεία τους, κλήθηκαν και έπαιξαν στην παράσταση αλλά και στους γυμναστικούς αγώνες στο στάδιο των Δελφών. Αυτά τα είπαμε στον έκπληκτο κυριο Γιώργο που δεν ήξερε αυτήν την ιστορία του πατέρα του, που έφυγε νέος.
Ο Νίκος Χουσουρίδης με την μάσκα του Άνουβι μπροστά του
 στο άκρο αριστερά σε μια ανάπαυλα της πρόβας.
Πίσω στο βάθος, το υποβλητικό τοπίο των Δελφών

Από του τέσσερις νέους ο Νίκος δεύτερος από δεξιά.
Ο στρατηγός Πλαστήρας στο τέλος των αγώνων του είπε:
 "έλα δω ρε μαύρε να κάτσεις δίπλα μου. Μου θυμίζεις τον εαυτό μου στα νιάτα μου".



Στους γυμναστικούς αγώνες της πάλης στο στάδιο
Ο Νικος Χουσουρίδης δεύτερος απο δεξιά παλεύει.


Στο θέατρο των Δελφών στις γιορτές του 1930. Δεξιά οι 4 ακόλουθοι του Δαναού. Ο Νίκος στο άκρο δεξιά. Αριστερά οι Δαναίδες 50 τον αριθμό. Συνήθως έβαζαν 6-7 ενδεικτικά, η Πάλμερ έβαλε και τις 50 κόρες του Δαναού με ρούχα υφασμένα στον αργαλειό.



Από τη σελίδα ΦΙΛΟΙ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ