20.1.23

Ο πολιτικός λόγος, από τον Όμηρο, τη συλλογική νοημοσύνη ως την ηλεκτρονική φεουδαρχία του σήμερα στη βιβλιοπαρουσίαση του Βασιλείου Μπετσάκου στην ΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΦΩΤΟ


Το βιβλίο -μελέτη «Ο πολιτικός λόγος των Ελλήνων.Λόγος για την πόλη, τον πολίτη, το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό, το πολιτικό» ερευνά τον πολιτικό λόγο των αρχαίων Ελλήνων κι έχει ως αφετηριακό γνωστικό της αντικείμενο τον αρχαιοελληνικό λόγο για την πόλη, τον πολίτη και το πολίτευμα, για την πολιτική, τον πολιτικό και το πολιτικό. Πρωτογενές υλικό αναφοράς της είναι τα πολλά σωζόμενα κείμενα των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων, ποιητών και πεζογράφων, στα οποία εντοπίζεται η ανάπτυξη του πολιτικού τους στοχασμού. Στα κείμενα αυτά προβάλλουν άμεσα ή έμμεσα ποικίλες πτυχές του πολιτικού φαινομένου. Τα παραπάνω ανέλυσαν και παρουσίασαν στο βιβλιοπωλείο Νέστωρ την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου,  εκλεκτοί ομιλητές στην παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλειου Μπετσάκου:
ο φιλόλογος-εκπαιδευτικός Διονύσης Ζαρώτης, ο αν. καθηγητής Α.Π.Θ., Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Άρης Στυλιανού, η δρ. φιλοσοφίας πρ. σχολική σύμβουλος και ο συγγραφέας-Πηνελόπη Τζιώκα και ο ίδιος ο συγγραφέας, Βασίλειος Μπετσάκος.

Με αναφορές στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη, που "έχουν απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα του πολιτικού λόγου χιλιάδες χρόνια πριν", στον Μάρξ και τον Καστοριάδη και τον Δ. Μαρωνίτη, από τους ομιλητές, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα διαχρονικά αριστουργήματα πολιτικού λόγου από τον Όμηρο ως την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου. 

Ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης, από αυτές "που φωτίζουν πτυχές της συλλογικής νοημοσύνης απέναντι στην ηλεκτρονική φεουδαρχία του σήμερα".



Ο Βασίλειος Μπετσάκος σπούδασε κλασική φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, του οποίου είναι διδάκτορας της ιστορίας της φιλοσοφίας. Έχει εργαστεί στη μέση εκπαίδευση, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), και σε τμήματα της Φιλοσοφικής και Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ. Από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 είναι μόνιμο μέλος του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.
Στον πυρήνα των επιστημονικών του ενδιαφερόντων βρίσκεται η φιλοσοφική διδασκαλία του Αριστοτέλη και η πρόσληψή της στη χριστιανική γραμματεία. Έχει συγγράψει μονογραφίες για θέματα αριστοτελικής φιλοσοφίας και υπομνηματισμένες μεταφράσεις αριστοτελικών πραγματειών. Επίσης, έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις του σε συνέδρια, διεθνή και πανελλήνια.
Ως εξωτερικός εμπειρογνώμων του Ινστιτούτου ΕκπαιδευτικήςΠολιτικής (ΙΕΠ) για το μάθημα των αρχαίων ελληνικών στη μέση εκπαίδευση, έχει συμμετάσχει στην κατάρτιση αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών και σχολικών εγχειριδίων.