20.1.23

Θεοχάρης Μπικηρόπουλος: Παρουσίαση του βιβλίου «Δύπνοος Έκφραση»


Το βράδυ της Παρασκευής 14-10-2022 το υπερώο του βιβλιοπωλείο ΜΑΤΙ, έγινε τόπος μυσταγωγίας και άνοιξε για το κοινό της Κατερίνης, που φάνηκε διψασμένο για λογοτεχνικές εκδηλώσεις που εδώ και δύο χρόνια η πανδημία στέρησε.

Αφορμή η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής του Χάρη Μπικηρόπουλου, που περιλαμβάνει έργα ωριμότητας του ποιητή. Η έκφραση έχει τον τίτλο «Δύπνοος έκφραση» και είναι όντως δύπνοος, αφού φιλοξενεί παράλληλα έργα κολάζ της εικαστικού Ειρήνης Μητούδη. Για τον ποιητή και το εγχείρημα της έκδοσης μίλησε αρχικά ο εκδότης Κυριάκος Προβατίδης που προλογίζει και το βιβλίο, και επεξηγεί το διάλογο των δύο εκφραστικών γλωσσών, της ποίησης και της ζωγραφικής. Αν καλλιτέχνης είναι αυτός που κάνει απτό, το άυλο, το όνειρο, τη φαντασία, τον διαλογισμό, τον στοχασμό, τις λέξεις εικόνες, τις εικόνες ποίηση, την ποίηση εικόνες, τότε το αποτέλεσμα είναι αυτή η συνεύρεση, αυτή η συνύπαρξη, αυτή η συνύπαρξη των τεχνών. Τόσο η Ειρήνη όσο και ο Θεοχάρης με την τέχνη τους, αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους, να επανατοποθετήσουν στο χώρο μας ή στη σκέψη μας την ευαισθησία, την αισθητική, την ομορφιά και τα ευγενή αισθήματα. Ο Γιώργος Χανδόλιας ήταν αυτός που ανέλαβε το ρόλο να εμβαθύνει στο ποιητικό έργο του Χάρη Μπικηρόπουλου, που χρόνο με το χρόνο έφτασε στις ποιητικές ρίζες του δημοτικού μας τραγουδιού, απαγγέλλοντας στίχους της δημοτικής μας ποίησης και στίχους του ποιητή. Με τον πληθωρικό θεατρικό του τρόπο έβαλε στη συζήτηση, τον Ελύτη, τον Σεφέρη, τον Μπρεχτ, αλλά κυρίως εστιάζοντας στις αναζητήσεις του δικού μας ποιητή, που δεν είναι άλλες από την αγάπη. Αυτήν αναζητά λέγοντας : Εψαχνα μια αγάπη να μπορεί/να μεταφράζει τις σιωπές μου./Εψαχνα μια αγάπη να μπορεί/να αντιγράφει το χαμόγελό μου./Εψαχνα μια αγάπη να μπορεί/να πολλαπλασιάζει την αγάπη μου./Εψαχνα μια αγάπη να μπορεί/να ασπάζεται την προσήλωσή μου. /… Εψαχνα από τότε που θυμάμαι πως θυμάμαι, έψαχνα/Ψάχνω/.. Μα στάσου!/ Θαρρώ, θαρρώ πως κάτι βλέπω στον ορίζοντα!

Η εικαστικός Ειρήνη Μητούδη σεμνή και ουσιαστική αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον ποιητή και τον εκδότη που ήταν καρμική, η έκδοση έγινε σε ελάχιστο χρόνο.Ο Χάρης Μπικηρόπουλος μίλησε για την γνωριμία του με τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο και τις πατρικές συμβουλές που του έδωσε και ευχαρίστησε θερμά τόσο τον Κώστα Καραφουλίδη που εκπροσώπησε το Δήμαρχο Κατερίνης, όσο και το κοινό που με προσήλωση παρακολούθησε την εκδήλωση.

H μουσική επένδυση της εκδήλωσης ήταν από το Λευτέρη Κηπόπουλο.

Να αναφέρουμε ότι στο χώρο του βιβλιοπωλείου ΜΑΤΙ λειτουργεί ενδιαφέρουσα έκθεση έργων κολάζ της εικαστικού Ειρήνης Μητούδη, επισκέψιμος στο κοινό τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.


Πηγη ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ