Η προεκλογική άσκηση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι στο Μέγαρο Μαξίμου φανερώνει σταδιακά κρίσιμες παραμέτρους και ορίζει στρατηγικές προτεραιότητες.
Συγκεκριμένες περιοχές και περιφέρειες αναδεικνύονται ως αποφασιστικής σημασίας για το αποτέλεσμα, τις ποσοστιαίες διαφορές, τις κοινοβουλευτικές έδρες και εν τέλει τον ίδιο τον στόχο της αυτοδυναμίας.
Μία από αυτές είναι η Βόρεια Ελλάδα, η οποία εξελίσσεται σε μια από τις προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη εν όψει εκλογών. Αυτό οφείλεται σε σημαντικά και μετρήσιμα δεδομένα και ευρήματα.
Στις εκλογές του 2019 η ΝΔ είχε κυριαρχήσει σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας και κυρίως της Μακεδονίας, με ποσοστά που ξεπερνούσαν το 40% και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξαν και το 50% (π.χ. στην Πιερία, όπου το ποσοστό της στις τελευταίες εθνικές εκλογές ήταν 47,45%).
Αυτό οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στα πολιτικοκοινωνικά χαρακτηριστικά των περιοχών και εν πολλοίς στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ομως ήδη από το 2019 στις ίδιες περιοχές είχαν καταγραφεί τα πρώτα δείγματα κάποιων τάσεων οι οποίες σήμερα έχουν μετατραπεί σε πηγή ανησυχίας για το Μέγαρο Μαξίμου. Στις ίδιες εκλογικές περιφέρειες όπου η ΝΔ κατέγραψε υψηλά ποσοστά εμφανίζονταν ενισχυμένες και οι δυνάμεις στα δεξιά της και ειδικότερα η Ελληνική Λύση και η (τότε) Χρυσή Αυγή.
Ουσιαστικά από τη Λάρισα και πάνω τα δύο κόμματα της λαϊκιστικής και Ακρας Δεξιάς συγκέντρωσαν στις τελευταίες εκλογές ποσοστά υψηλότερα του μέσου όρου τους και πάντως σε ό,τι αφορά τη ΧΑ πολύ κοντά ή πάνω από το όριο του 3%.
«Ειδικές αποστολές» σε κρίσιμες περιφέρειες
Υπό αυτές τις συνθήκες και με όσα κρίσιμα έχουν μεσολαβήσει από το 2019, συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μετατρέπονται σε αιτίες πολλαπλών πονοκεφάλων για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι πρώτες περιοδείες του 2023 έχουν προγραμματιστεί σε κάποιες από αυτές τις περιφέρειες και σε παρεμφερείς, οι οποίες θεωρούνται εκλογικά κρίσιμες (Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Ιωάννινα), ενώ η μάχη στις (νέες) μονοεδρικές (Χίος, Καστοριά, Θεσπρωτία) θα έχει νέα χαρακτηριστικά και διαφορετική βαρύτητα.
Παράλληλα, οι επισκέψεις του Πρωθυπουργού ή/και κυβερνητικών κλιμακίων στη Θεσσαλονίκη αναμένεται ότι θα προσλάβουν χαρακτήρα «ειδικής αποστολής». Οι παράμετροι της ανησυχίας της ΝΔ για τη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται στα απόνερα που άφησαν κάποιες καθοριστικής σημασίας εξελίξεις της τελευταίας τριετίας, οι οποίες διαμόρφωσαν πολιτικές στάσεις ή πυροδότησαν αντιδράσεις.
Οι κυριότερες από αυτές τις εξελίξεις ήταν η πανδημία, η οποία στην περίπτωση της Βόρειας Ελλάδας χαρακτηρίστηκε, αφενός, από την κακή επιχειρησιακή διαχείριση της κυβέρνησης και, αφετέρου, την εκδήλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος με ιδιαίτερη ένταση, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, μέσω του οποίου αναδείχθηκε η φιλορωσική τάση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού.
Σημαντική παράμετρος της περιόδου θεωρείται και η επίσπευση της απολιγνιτοποίησης, η οποία επηρέασε τις ηλεκτροπαραγωγικές περιοχές στον Βορρά.
Γνωρίζοντας αυτά, ο Πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του επιχειρούν ήδη να αντισταθμίσουν και να κάμψουν αντιδράσεις μέσω της εξαγγελίας, επίσπευσης και προβολής σημαντικών έργων υποδομής και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα.
Περισσότερα εδώ στο ΤΟ ΒΗΜΑ