1.1.23

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΟΥ ΤΟ 2023; Του Γεωργίου Τζώρτζη Κανταρτζή

Διάβασα για δυο στενούς φίλους που, συνήθιζαν, στο τέλος κάθε Δεκεμβρίου να πηγαίνουν σε μια απόμερη περιοχή για να ξοδέψουν χρόνο σε προσευχή και περισυλλογή. Έκαναν ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και προγραμματισμό για τη χρονιά που έρχεται. Συζητούσαν όλα τα περιστατικά που συνέβησαν τη χρονιά που πέρασε, τις καλές και τις κακές στιγμές, τις απογοητεύσεις και τις επιτυχίες, τις χαρές και τις λύπες. Έτσι, από τις εμπειρίες τους αποκόμιζαν πολύτιμα μαθήματα, απ’ αυτά που τους έδειξε ο Θεός, ο Οποίος ήταν πιστός σ’ όλα.

Πολύ όμορφη και σοφή συνήθεια. Θα μας βοηθούσε, πιστεύω, αν την εφαρμόζαμε κι εμείς καθώς αποχαιρετούμε το 2022 και ατενίζουμε το 2023. Καθώς το κάνουμε αυτό ας μην ξεχνάμε, ούτε στιγμή, ότι ο Θεός είναι κυρίαρχος και έχει τον απόλυτο έλεγχο της ζωής μας και των καταστάσεων και γι’ αυτό δεν πρέπει να αγωνιούμε.

Ο Ιησούς μάς έδειξε ότι το άγχος, η αγωνία και η μέριμνα για το αύριο φανερώνουν ολιγοπιστία, αν όχι απιστία, στο ότι ο Θεός έχει τον έλεγχο των καταστάσεων. Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι ο Θεός μάς έδωσε τη ζωή και μας συντηρεί σ’ αυτήν. Η μέριμνα και το άγχος είναι ανώφελα, καθώς δεν αλλάζουν τα πράγματα ούτε και μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Μάλιστα, έχουν αρνητική και καταστροφική επίπτωση στη φυσική, ψυχική και πνευματική υγεία μας. Πολλές φορές γίνονται και τροχοπέδη στην αντιμετώπιση κάποιου προβλήματος. Ο Χριστός, για να το κάνει πιο ξεκάθαρο, χρησιμοποίησε για παράδειγμα τα πουλιά, για να μας δείξει ότι είναι απαλλαγμένα από το άγχος. Είχα ακούσει το παρακάτω, που περιέχει πολύτιμο μάθημα: Ρώτησε ο κότσυφας στο σπουργίτι: «Γιατί οι άνθρωποι αγωνίζονται και αγχώνονται τόσο;» Και το σπουργίτι απάντησε, «αυτοί, φαίνεται, δεν έχουν Ουράνιο Πατέρα, όπως εσύ κι εγώ!» Ο Χριστός μάς διδάσκει ότι το άγχος αντί να προσθέτει στη ζωή μας, αφαιρεί τη ζωτικότητά μας.

Κι όλο αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αντιστρέψει τις προτεραιότητές της ζωής μας. Δεν κατανοήσαμε ότι η ζωή μας είναι σύντομη. Είναι σαν ατμός και εξαφανίζεται γρήγορα, γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουμε τις σωστές προτεραιότητες και σύμφωνα μ’ αυτές να πορευτούμε το 2023.

Ο Ιησούς Χριστός μάς δείχνει ποια πρέπει να είναι η προτεραιότητα μας όταν λέει: «Να ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του, κι όλα αυτά θα σας προστεθούν» (Ματθ. 6:33). Τα λόγια αυτά μας δείχνουν ότι η πρώτη μας προτεραιότητα πρέπει να είναι η Βασιλεία του Θεού και η δικαιοσύνη Του. Βέβαια, είναι εύκολο να είμαστε καλοί χριστιανοί όταν είμαστε μέσα στην εκκλησία. Όμως, είναι δύσκολο στην καθημερινή τριβή της ζωής στο σπίτι, στη δουλειά, στην κοινωνία. Ο Θεός θέλει να είμαστε γνήσιοι χριστιανοί παντού και πάντοτε. Αυτό βέβαια δεν είναι δυνατόν με τις δικές μας δυνάμεις αλλά μόνο με τη δύναμη του Θεού.

Ποιο είναι το κέντρο της αφοσίωσης μας;

Ποιο είναι το κέντρο της αφοσίωσής μας; Συνήθως τρία είναι τα βασικά θέματα που μας απασχολούν: στέγη, ενδυμασία και διατροφή. Ασφαλώς αυτά είναι σημαντικά. Όμως, αυτά τα στοιχειώδη, οι πιστοί του Κυρίου τα βλέπουν και τα χειρίζονται όπως και άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με τον Θεό. Ωστόσο, οι πιστοί, που γνωρίζουν την πατρική αγαθότητα και την πιστότητά του Θεού, δεν πρέπει να έχουν το άγχος που έχουν οι άπιστοι. Όλα αυτά έχουν τη θέση τους. Στην καρδιά μας, όμως, υπάρχει χώρος μόνο για ένα θρόνο και μια επιλογή: ο Θεός ή ο εαυτός μας. Πρέπει να επιλέξουμε ποιο από τα δυο θα κάνουμε επίκεντρο τής ζωής μας: Τη Βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη Του ή την υπεραπασχόληση μας με τα υλικά πράγματα.

Οι στόχοι μας

Ποιοι είναι οι στόχοι και ποιες είναι οι προτεραιότητες των ενεργειών και των προσπάθειών μας; Το πρωταρχικό μας μέλημα είναι οι φυσικές ανάγκες της ζωής μας, ή είναι η Βασιλεία του Θεού και η δικαιοσύνη Του; Με τη Βασιλεία Του αναγνωρίζουμε και προωθούμε την κυριαρχία Του, το θέλημά και την εξουσία Του. Βασιλεία του Θεού σημαίνει να αναγνωρίσουμε και να υπακούμε στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Η δε δικαιοσύνη του Θεού περιλαμβάνει τη ζωή μας, τη συμπεριφορά μας, τις σχέσεις μας στην οικογένεια, στη δουλειά, στο σχολείο, στην κοινωνία. Πρέπει να αναζητούμε τη δικαιοσύνη Του. Δηλ. να ζούμε σύμφωνα με τον χαρακτήρα και την ομοιότητα τού Χριστού. Αντί να επιθυμούμε τα πράγματα του κόσμου, πρέπει να πεινάμε και να διψάμε για τα ουράνια πράγματα… (Κολ.3:2-3). Να εκδηλώνουμε στη ζωή μας τη δικαιοσύνη του Χριστού, που είναι η αλήθεια, η αγάπη, η ειρήνη και η χαρά: «Γιατί βέβαια, η βασιλεία του Θεού δεν είναι φαγοπότι αλλά δικαιοσύνη και ειρήνη και χαρά με τη δύναμη του Πνεύματος του Αγίου.» (Ρωμ. 14:17). Σημαίνει ακόμη την επιθυμία μας να κερδίζουμε τους αμαρτωλούς για τη Βασιλεία του Θεού, να σωθούν και να δοξαστεί ο Θεός.

Η σειρά μας στις προτεραιότητες

Για να μην παρερμηνευτούν τα λόγια του χωρίου, «να ζητάτε πρώτα τη βασιλεία του Θεού και τη δικαιοσύνη του, κι όλα αυτά θα σας προστεθούν» (Ματθ. 6:34), πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν διδάσκει ότι είναι αμαρτία να έχουμε ή να επιδιώκουμε υλικά πράγματα. Εκείνο που μας λέγει είναι ότι αυτά δεν πρέπει να μας εμποδίζουν από του να βάζουμε στην πρώτη θέση τα πνευματικά. Στα λόγια, «όλα αυτά θα σας προστεθούν», ο Χριστός υπονοεί όλα τα βασικά της ζωής. Ο Χριστός μίλησε ακόμη στην προσευχή που μας δίδαξε για τον «επιούσιο άρτο».

Με τη λέξη «πρώτον», ο Χριστός μιλά για τη διαφορά ανάμεσα στη Βασιλεία του Θεού και στο άγχος και τη μέριμνα που έχουμε για τα υλικά πράγματα γενικά. Θέλει να δείξει ότι να έχουμε ως προτεραιότητα τον Θεό και ασφαλώς και τη φροντίδα της οικογένειας μας. Τα πρόσκαιρα να μη μας παρασύρουν και ξεχάσουμε τα αιώνια.

Κλείνουμε με την ερώτηση, που απευθύνεται προς τον εαυτό μας πρώτα αλλά και σε όλους σας: Ποια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μας τη νέα χρονιά; Να ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο για και με την οικογένεια μας; Να επεκτείνουμε τις δουλειές μας, να κερδίσουμε περισσότερα χρήματα, να γίνουμε δημοφιλείς, να θωρακίσουμε με βιταμίνες την υγεία μας, να… Όλα αυτά είναι καλά, αλλά έχουν να κάνουν με το εδώ και τώρα της ζωής αυτής και όχι με την αιωνιότητα, που πρέπει να κατέχει την πρώτη θέση στη ζωή μας.

Το σύνθημα μας για το 2023 ας είναι: «’Αλλωστε τι θα ωφελήσει τον άνθρωπο αν κερδίσει τον κόσμο ολόκληρο, αλλά χάσει τη ζωή του; (Ματθαίος 16:26, Μάρκος 8:36 )