Οι φυτικές πρωτεΐνες έχουν διαφορετική σύνθεση σε αμινοξέα από ότι οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης. Τα αμινοξέα είναι οι βασικές ουσίες που συνθέτουν κάθε πρωτεΐνη.
Η διαφορά σε περιεχόμενο αμινοξέων των φυτικών πρωτεϊνών σε σύγκριση με τις ζωικές πρωτεΐνες, πιθανόν να είναι η αίτια της χαμηλότερης πίεσης των ατόμων που καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, φρούτα και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Επίσης η φυτική διατροφή προσφέρει στον οργανισμό ψηλές ποσότητες μαγνησίου και φυτικών ινών. Τα εν λόγω στοιχεία, μπορεί να συμβάλλουν στις ωφέλιμες δράσεις της φυτικής διατροφής στην πίεση.
Η διατροφή πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες μπορεί να είναι περισσότερο ευεργετική, όχι μόνο για την πίεση, αλλά και για την καρδία και τα αγγεία γενικότερα.
Τα πιο πάνω σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν από επιδημιολογική έρευνα που έγινε σε 4.700 άνδρες σε 4 χώρες. Επιπρόσθετα βρέθηκε ότι ακόμη και μια μικρή αύξηση των φυτικών πρωτεϊνών στη διατροφή, συνοδευόταν από μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Αντίθετα φάνηκε ότι η αύξηση των πρωτεϊνών ζωικής προέλευσης, συνοδευόταν από αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης παρατηρήθηκε ότι οι κρεατοφάγοι είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο βάρος σώματος.
Τα ευρήματα αυτά, τεκμηριώνουν ακόμη περισσότερο την άποψη ότι τα φυτικά προϊόντα συμβάλλουν στην πρόληψη της ψηλής πίεσης και των σοβαρών ασθενειών που προκύπτουν, όπως οι καρδιοπάθειες, η νεφρική ανεπάρκεια, τα εγκεφαλικά επεισόδια και άλλες.
Η νηστεία είναι λοιπόν μια πολύ καλή ευκαιρία αλλαγής των διατροφικών συνηθειών σε αυτούς που είναι υπερβολικά κρεατοφάγοι. Το κέρδος τους από μια τέτοια προσαρμογή θα είναι μεγάλο αφού θα είναι μικρότερος ο κίνδυνος προσβολής τους από ψηλή πίεση και τις ασθένειες που προκύπτουν εξαιτίας της,
Μια άλλη ενδιαφέρουσα εργασία που προσθέτει νέα στοιχεία στις γνώσεις μας για την ψηλή πίεση, έδειξε ότι τα λιπίδια στο αίμα που περιλαμβάνουν τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, μπορεί να βοηθούν στην αναγνώριση των ατόμων εκείνων που θα προσβληθούν από ψηλή πίεση.
Σε επιδημιολογική εργασία που συμπεριέλαβε 3.110 γιατρούς (Physician's Health Study) και που διήρκεσε για 14 χρόνια, μετρήθηκαν τα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και συσχετίσθηκαν με την εμφάνιση ή όχι ψηλής αρτηριακής πίεσης.
Οι γιατροί που είχαν ψηλή ολική χοληστερόλη, χαμηλή καλή χοληστερόλη HDL, ψηλή κακή χοληστερόλη LDL, παρουσίαζαν τις πιο πολλές πιθανότητες προσβολής τους από ψηλή πίεση.
Τα ψηλά επίπεδα χοληστερόλης προηγούνται της εκδήλωσης ψηλής πίεσης. Οι μετρήσεις της χοληστερόλης στο αίμα, μπορεί να βοηθούν στην έγκαιρη αναγνώριση των ανδρών που κινδυνεύουν περισσότερο να προσβληθούν από ψηλή πίεση.
Βλέπουμε λοιπόν ότι οι αυξάνονται σταδιακά και εποικοδομητικά οι πληροφορίες που αποκτούμε για το "σιωπηλό δολοφόνο" όπως έχει ονομασθεί η ψηλή πίεση.
Με βάση τις γνώσεις αυτές μπορούμε, αυξάνοντας τις φυτικές πρωτεΐνες στη διατροφή μας και αναγνωρίζοντας τους παράγοντες που προδιαθέτουν για την ψηλή πίεση, να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για προφύλαξη μας, από παθήσεις που απειλούν τη ζωή, όπως καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικά επεισόδια και νεφρική ανεπάρκεια.
Πηγή: https://www.medlook.net