16.6.22

ΜΟΡΦΕΣ και ΨΗΦΙΔΕΣ... της Δώρας Μαυροματίδου. 40 φωτογραφίες από τα εγκαίνια

Επιμέλεια
Θεοχάρης Μπικηρόπουλος
Συγγραφέας -Blogger
"Με τον όρο ψηφιδωτό ή μωσαϊκό εννοούμε μια επιφάνεια (που μπορεί να είναι δάπεδο, τοίχος ή οροφή) η οποία καλύπτεται από ένα στρώμα κονιάματος, δηλ. ένα είδος λάσπης που λειτουργεί ως συγκολλητικό υλικό πάνω στο οποίο είναι τοποθετημένες οι ψηφίδες.
Οι ψηφίδες είναι μικρού μεγέθους πέτρες. Μπορεί να προέρχονται από φυσικά υλικά, π.χ. διάφορα πετρώματα (π.χ. γρανίτη, πορφυρίτη κ.ά.) ή φίλντισι ή κοράλλι ή ημιπολύτιμοι λίθοι ή κόκαλο κ.α. ή από κατασκευασμένα υλικά π.χ. κεραμίδι, υαλόμαζα κ.ά.

Ο όρος ψηφιδωτό προέρχεται από τη λέξη ψηφίδες ενώ ο όρος μωσαϊκό είναι μεταγενέστερος. Εμφανίζεται για πρώτη φορά στη ρωμαϊκή εποχή και είναι πολύ πιθανό η ετυμολογία του να συνδέεται με τις Μούσες και πιο συγκεκριμένα από μία ιερή σπηλιά η οποία ήταν αφιερωμένη στις Μούσες και ήταν διακοσμημένη με ψηφιδωτά. Έτσι από τον όρο Μούσες, βγαίνει ο όρος μουσαϊκό και τελικά μωσαϊκό. 





Στα βυζαντινά χρόνια συναντάμε τους όρους μουσείον, μουσίωμα, μουσείωσις, μουσαϊκόν ή έργον μεμουσωμένον.Ως δημιούργημα κυρίως της ελληνιστικής περιόδου τα επιδαπέδια ψηφιδωτά ξεπέρασαν τον ελλαδικό χώρο και εξαπλώθηκαν στην ανατολή σε όλες τις ακμάζουσες πόλεις των ελληνιστικών βασιλείων όχι μόνο για το αισθητικό τους αποτέλεσμα αλλά και γιατί εξασφάλιζαν στεγανοποίηση και ήταν εύκολο να πλυθούν με πολύ νερό. Μετά την κατάκτηση από τους Ρωμαίους τα ψηφιδωτά έφτασαν και στη δύση, να κοσμούν τα δημόσια κτίρια, τις οικίες αλλά και τις θέρμες των Ρωμαίων. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού χρησιμοποιήθηκαν και στους ναούς κυρίως σε επιτοίχιες διακοσμήσεις.

Μετά από μια κάμψη στους τελευταίους αιώνες τα ψηφιδωτά επανήλθαν στα τέλη του 1950 ως διακοσμητικό δάπεδο των σπιτιών με τη ρωμαϊκή όμως ονομασία τους, τα γνωστά μωσαϊκά. Τα τελευταία χρόνια επανεμφανίστηκαν και τα ψηφιδωτά δάπεδα, όπως τα γνωρίσαμε στην αρχαιότητα. Στις μέρες μας λοιπόν, 'οταν οι ψηφίδες γίνονται μορφές, γίνονται πίνακες, αποτελούν ταξίδι σκέψης για κάποιον που θα τις αντικρύσει.
Η Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης στα πλαίσια Εκδηλώσεων των Εαρινών Ημερών Μουσών, παρουσιάζουν την 1η Ατομική Έκθεση Ψηφιδωτών της Δώρας Μαυροματίδου μέχρι την Τρίτη 21 Ιουνίου

Ώρες Λειτουργίας:11.30_13.30 και 19.00_21.00
Συνεδριακό Κέντρο Δήμου Κατερίνης (Εκάβη).
Στα εγκαίνια παρευρήθηκαν ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ κ. Τσιαλός και η Πρόεδρος της Εστίας Πιερίδων Μουσών κ. Τζιτζιλή και φιλότεχνοι της πόλης.