1.4.22

Πως θα απαντήσετε στο παιδί σας όταν σας ρωτήσει: Μαμά, τι είναι gay;

Μιλήστε τους απλά: Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε με αναδρομές από το σύγχρονο παρελθόν, ούτε με γραφικές συζητήσεις για το τι πιστεύουν κάποιοι και τι όχι. Ξεκινήστε την συζήτηση ζητώντας από το παιδί σας να σας πει αυτό πρώτα τι γνωρίζει για το θέμα. 
Αυτό θα σας δώσει τη δυνατότητα να διορθώσετε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση μπορεί να έφτασε στα αυτιά του. 
Εάν είστε οκ με το να μιλήσετε στα παιδιά σας για την αγάπη, την φιλία, την σεξουαλική κακοποίηση κτλ, τότε σίγουρα μπορείτε να του μιλήσετε και για το τι σημαίνει να είσαι gay. 
Μια απλή και κατανοητή εξήγηση για το τι σημαίνει να είσαι gay, που ικανοποιεί τα περισσότερα παιδιά είναι το 
«Όταν ένας άντρας αγαπά έναν άνδρα ή όταν μια γυναίκα αγαπά μια γυναίκα. Ακριβώς όπως αγαπάει η μαμά τον μπαμπά»

Να είστε ειλικρινείς: Σίγουρα θα προκύψουν ερωτήσεις. Μην εκπλαγείτε αν αυτές οι ερωτήσεις είναι πραγματικά βαθυστόχαστες ή υπαρξιακές. Για εμάς θεωρώ ότι oi ποιο δύσκολες ερωτήσεις για το θέμα των ίσων δικαιωμάτων ανάμεσα στους gay & στους straight θα είναι όταν μας ρωτήσουν 
«Γιατί οι gay δεν μπορούν να κάνουν παιδιά ή γιατί δεν μπορούν να παντρευτούν». 
Στην πρώτη εύχομαι ότι δεν θα χρειαστούν ιδιαίτερες επεξηγήσεις γιατί είναι θέμα βιολογίας του ανθρώπου (κάτι που πιστεύω ότι θα έχουμε ήδη ξεκαθαρίσει στο μυαλό τους). Για την δεύτερη όμως, η καλύτερη απάντηση θα είναι η ειλικρινής και απλή απάντηση, κάτι για το οποίο ευτυχώς οι νόμοι φρόντισαν να μας βγάλουν από την δύσκολη θέση. Οπότε μάλλον θα πρέπει να επεκταθούμε στους ορισμούς του τι είναι σύμφωνο συμβίωσης και του ότι μπορούν να το επιλέξουν τόσο ομοφυλόφιλα όσο και ετερόφυλα ζευγάρια.

Να είστε ανοιχτοί να συζητήσετε το θέμα ξανά: Αφήστε τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι μπορούν να επιστρέψουν σε εσάς με τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν. Το να παραμείνετε ανοιχτοί για συζήτηση, σημαίνει επίσης ότι είστε σε θέση να διατηρήσετε ένα καλό επίπεδο επικοινωνίας χωρίς τα παιδιά να φοβούνται να ρωτήσουν ότι «περίεργο» τους έρθει στο μυαλό. Όσο μεγαλύτερα είναι τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερα είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν, για αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την ενεργητική ακρόαση μαζί τους, έτσι ώστε να αντιληφθείτε τι γνωρίζουν και τι ακούνε από τους συνομήλικους τους και τον περίγυρο τους συνάμα.

*Έξτρα τιπ: 
Το τραπέζι και η ώρα του φαγητού είναι μια πολύ όμορφη στιγμή για συζητήσεις. Είναι μια στιγμή της καθημερινής σας ρουτίνας που τα παιδιά (αλλά και εσείς) δεν θα νιώσουν άβολα ή επικριτικά μέσα στην συζήτηση και θα μπορείτε να ανοιχτείτε και οι δυο πλευρές περισσότερο.
Εν κατακλείδι όπως θα εξηγήσετε στα παιδιά σας το τι είναι μονογονεϊκή οικογένεια ή υιοθεσία, θα πρέπει να μπορείτε να τους εξηγήσετε και το τι είναι ομοφυλοφιλία.

Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρουμε τόσο καλά ως γονείς όσο το φαντάζομαι τώρα, είμαι σίγουρη όμως ότι θα κάνουμε τα πάντα για να μην μεγαλώσουμε ομοφοβικά, γεμάτα μίσος και προκαταλήψεις παιδιά. Θέλω να μεγαλώσουμε παιδιά που θα κατανοούν ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός είναι γονιδιακός. Δεν είναι ούτε πάθος, ούτε ασθένεια. Παιδιά που να μπορούν να ενεργούν και να εκφράζουν ελεύθερα τα θέλω και τα πιστεύω τους, ακόμη και αν αυτά δεν είναι όσα οι καταστάσεις και οι αντιλήψεις κάνουν την κοινωνία να να ορίζει ως «νόρμαλ» .
Η αγάπη δεν έχει χρώμα, ηλικία και φύλο. Η αγάπη έχει ανθρώπους, όλοι τους διαφορετικοί, μα όλοι τόσο ίσοι!
Stay tuned..