24.3.22

Δεν άφηνε τίποτα στην τύχη...

[...] Δεν άφηνε τίποτα στην τύχη. Με τις αποφάσεις του άλλαζε τη ροή των πραγμάτων. Ήθελε να κρατάει τη ζωή στα χέρια του. Ήταν υπέρμαχος της προσπάθειας: «συν Αθηνά και χείρα κίνει» έλεγε και ξανάλεγε. Έτσι άλλαζε και την τύχη του. Είχε το θάρρος, να προσπαθεί να εκπληρώσει τις επιθυμίες και τους στόχους του, ακόμη και όταν φάνταζαν ανέφικτες. Αυτή του η στάση όμως δεν του επέτρεπε να αναθεματίζει την τύχη του! Γι αυτό, αναθεμάτιζε τις επιλογές του. Τον εαυτό του έβριζε. Οι συνθήκες, η αντίληψη και η διορατικότητα δεν τον σταματούσαν από το να αναιρεί τις αποφάσεις του, να αλλάζει γραμμή πλεύσης μακριά από τα στερεότυπα, παραμένοντας στον ίδιο στόχο. Η ευελιξία του μέσα σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, με αλλαγές που δε μπορεί ένας κοινός θνητός να φανταστεί ούτε κατά διάνοια έδειχναν την αποφασιστικότητά του. 
Συμφωνούσε με τον παππού του που έλεγε:
« Κατά πώς είν’ οι καιροί, έτσι και ν’ αρμενίζεις».
Ο Αχιλλέας ήταν πεπεισμένος ότι ο άνθρωπος φτάνει ως εκεί που το επιτρέπουν οι δυνάμεις του και λίγο παραπέρα αν είναι τυχερός και ακόμη πιο πέρα αν θέλει και ο θεός. Γι αυτόν δεν υπήρχε «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.Υπήρχε,αριστερά και δεξιά, πίσω, δρόμοι να γλυτώνεις και από τον γκρεμό και από το ρέμα…».
Ήταν άποψη του πατέρα του που του είχε κάνει εντύπωση, την είχε υιοθετήσει και αναζητούσε λύσεις στα αδιέξοδα της ζωής. Κάθε πρόβλημα είχε τη λύση του με το ίδιο σκεπτικό που κάθε λύση είχε …το πρόβλημά της! Πίστευε ότι η ζωή μας χρωστάει αλλά ότι μας χρωστάει το δίνει σε ανύποπτο χρόνο και όχι όποτε το ζητάμε. Και όταν είναι στραβός ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε, η ζωή μας παίρνει και αυτά που έχουμε βεβαίως. Δεν εγκατέλειπε όμως ποτέ την προσπάθεια…Πίστευε. Πίστευε βαθιά. Στις δυνάμεις του. Στον εαυτό του. Και στο θεό πίστευε με τον δικό του τρόπο, αν και υπήρχαν στιγμές αμφιβολίας μες την πίκρα του που ερχόταν σαν κρότος μες τα μηνίγγια του μια παροιμία που είχε ακούσει από το στόμα της γιαγιάς του: «άναψε τ' αγίου δυο κεριά και του δαιμόνου πέντε». Έφτανε στα άκρα. Πλησίαζε τα όριά του για να δει τις αντοχές του αλλά κατά βάθος ήθελε να τα ξεπεράσει. 

Απόσπασμα από το μυθιστόρημα 
Ο ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΟΥΣΕ ΤΗ ΓΟΡΓΟΝΑ...